Ciasto na pizzę - przepis Pan Zwałka
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy na pizzę

Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis na pizzę w domu

Niech nikt Wam nie wmówi, że w domowym piekarniku, na zwykłej blasze i bez kamienia nie można zrobić dobrej pizzy. Można i dziś zdradzę Wam swój sprawdzony przepis na pizzę, z którego korzystam od lat.

Ciasto na pizzę nie jest skomplikowane. Składniki wymienić można na palcach jednej ręki – mąka, drożdże, cukier, sól i woda. Tyle i tylko tyle potrzeba, żeby przygotować ciasto na pizzę w domowym zaciszu. No i czas. Ten podobny jest do czasu oczekiwania na pizzę z dowozem w “gorący”, piątkowy wieczór…

Ok – nie będzie to pizza rodem z Neapolu. Te zostawmy pizzeriom specjalizującym się w tego typu daniach z pieców opalanych drewnem. Nie będzie to też popularny “placek”, do którego przyzwyczaiły nas polskie plackarnie. Najważniejsze jest jednak “będzie” – a będzie to przepis, do którego będziecie wracać za każdym razem, gdy najdzie Was ochota na pizzę w domu. Po prostu – jest szybki i prosty, a ciasto smaczne, miękkie i chrupiące.

Kawałek pizzy z salami - przepis Pana Zwałki 

Składniki na ciasto na pizzę (2 szt.):

  • 600 gramów mąki (typ 00)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 20 gramów soli
  • 10 gramów cukru
  • 400 ml wody

Drożdże i cukier na zaczyn do pizzy

Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Ugniatamy i mieszamy łyżeczką aż do momenty, gdy drożdże się rozpłyną. Wlewamy 200 ml wody w temperaturze ok. 36 stopni. Mieszamy ponownie i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie drożdże powinny już pracować pełną parą (po zamieszaniu łyżeczką będzie słychać charakterystyczne syczenie). 

Mąka z drożdżami

Mąkę odmierzamy i wsypujemy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto na pizzę. W składnikach napisałem o typie 00, ale możecie użyć dowolnej mąki pszennej – typ 400, 450 czy 600 też będzie ok. Do mąki wlewamy zaczyn z drożdży i mieszamy łyżką aż zrobią się grudki. 

Tak wymieszaną mąkę z drożdżami zostawiamy na ok. 3-5 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy sól i wlewamy drugie 200 ml ciepłej wody. Mieszamy i zagniatamy mąkę z wodą do czasu, aż powstanie zwarta masa, a ciasto nie będzie już tak mocno przyklejać się do dłoni.

Wyrabianie ciasta na pizzę - przepis Pana Zwałki

Blat lub stolnicę podsypujemy delikatnie mąką (ok. 1-2 łyżki). Wyrzucamy na nią ciasto na pizzę i zaczynamy ugniatać. Powinno ono wchłonąć jeszcze trochę mąki i przestać kompletnie kleić się do rąk – to znak, że więcej mąki już nie trzeba. Ciasto ugniatamy ok. 10 minut, dzielimy na pół, a z powstałych połówek formujemy kule.

Dwie kulki ciasta na pizzę - Pan Zwałka

Oliwa do pizzy? Tak, ale nie do ciasta! 

Mój przepis na pizzę nie zawiera oliwy. Tzn. nie zawiera jej w samym cieście. To właśnie dzięki temu ciasto na pizzę jest elastyczne i ładnie rośnie. Tłuszcz “usztywnia” bowiem gluten, a jego włókna szybciej “pękają” w trakcie ugniatania. Nie oznacza to jednak, że nie używamy jej w ogóle. 

Do dwóch misek, w których będzie wyrastać ciasto na pizzę wlewamy po ok 1 łyżce oliwy. Wkładamy do nich ciasto – po jednej kulce na miskę – i obtaczamy je w oliwie. Warstwa tłuszczu zabezpieczy jego powierzchnię przed wysychaniem, łatwiej będzie też wyciągnąć je z miski i formować. Miski przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (lub do podwojenia objętości). 

Wyrastanie ciasta do pizzy

Ciasto na pizzę – formowanie

Gdy ciasto na pizzę wyrośnie możemy przystąpić do jego formowania. Zanim podam wskazówki, jedna ważna uwaga – strona ciasta, która była w misce na górze jest spodem. Wyrzucając ciasto na blat miejcie to na uwadze i starajcie się tego pilnować. 

Wyrośnięte ciasto do pizzy - przepis Pana Zwałki

Wyrośnięte ciasto wyrzucamy z miski na blat podsypany mąką. Zaczynając od środka, uciskamy delikatnie na boki, rozpłaszczając je. Technik na rozciąganie ciasta jest wiele – Wy wybierzcie tę, z którą czujecie się najlepiej, ale pod ŻADNYM pozorem nie używajcie do tego wałka! Uformowane ciasto kładziemy na dopasowanym do wymiarów blachy papierze do pieczenia. 

Formowanie ciasta na pizzę - przepis Pana Zwałki

Pieczenie pizzy

Potrzebne będą Wam dwie blachy (lub 1 blacha i stolnica). Blacha, na której będzie piec się pizza powinna być cały czas w piekarniku i rozgrzewać się razem z nim – to nasza alternatywa dla kamienia. Pamiętajcie też, żeby włożyć ją tam z powrotem tuż po tym, jak zdejmiemy z niej pierwszą pizzę. Druga blacha (lub stolnica) posłuży Wam do przenoszenia pizzy do piekarnika. 

A w jakiej temperaturze piec pizzę? Tutaj włączacie tryb “ile fabryka dała”. Im więcej, tym lepiej – serio. Żadne 200, czy nawet 220 stopni Celsjusza. Rozkręcacie grzałkę temperatury piekarnika na maksa, włączacie grzanie z dwóch stron i – najlepiej – termoobieg.

Prosta pizza z salami - Pan Zwałka

Gdy na ciasto do pizzy wyłożycie swoje ulubione składniki (nie przesadzajcie z ich ilością) możecie przejść do pieczenia. W tak rozgrzanym piekarniku, z gorącą blachą w środku będziecie potrzebować mniej niż 10 minut na upieczenie. Ciężko wskazać ile zajmie to w Waszym piekarniku, dlatego wyznacznikiem powinny być brzegi – delikatnie zarumienione – i spód – gdy podważycie pizzę przy rogu nie ugina się, jest sztywna. Tyle. Resztę, czyli składniki, które znajdą się na pizzy pozostawiam już Waszej fantazji! 

Na koniec pizza mojego wypieku z ciastem przyrządzonym wg powyższego przepisu. Sos pomidorowy na spodzie, tarta mozzarella, salami, świeże chili i oliwki: 

Przepis na pizzę z ciastem Pana Zwałki

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

A jeśli po przygotowywaniu pizzy zostaną Wam jakieś składniki, na które nie będziecie mieli pomysłu, sprawdźcie mój przepis na imprezowy chlebek z ciasta do pizzy, czyli salami pizza bread!

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!