Guacamole - przepis Pana Zwałki na prawdziwe guacamole
Dodatki do dań,  Kuchnia Tex-Mex,  Na grilla,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na obiad

Guacamole – jak zrobić prawdziwe meksykańskie guacamole? [Przepis]

Nie ma chyba popularniejszego reprezentanta meksykańskiej kuchni od guacamole. Z pewnością każdy z nas, na pewnym etapie życia spotkał się z tą nazwą. Czym jest guacamole i jak je przygotować? 

Zacznijmy od podstaw. Guacamole może pochwalić się wielowiekową historią. Niektóre źródła wspominają, że zajadali się nim już Aztekowie. Pierwotnie, guacamole było po prostu utartymi w moździerzu awokado. Wraz z dotarciem Hiszpanów do Południowej Ameryki, a także każdymi kolejnymi migracjami, guacamole ewoluowało o składniki, które przybywały wraz z napływającą ludnością. Jednym z nich jest np. limonka – wywodząca się najprawdopodobniej z Azji Południowo-Wschodniej – bez której obecnie guacamole nie ma sensu. 

Inne składniki, które z czasem trafiły do pasty z utartych awokado to m. in. cebula i papryczka jalapeño. Słyszałem też o dodawanych pomidorach i innych bardziej lub mniej ekstremalnych składnikach, jak chociażby… czosnek. Jeżeli chcecie zabić smak Meksyku, czosnek skutecznie Wam w tym pomoże. 

Jak pyszna pasta prezentuje się w meksykańskiej kuchni obecnie? Najczęściej poza awokado trafia do niej właśnie cebula, jalapeño, świeża kolendra, sok z limonki i sól. Czasem również pokrojone w drobną kostkę pomidory bez pestek. Spotkałem się też z rozcieńczaniem wodą, by bardziej przypominało sos, a nie pastę.  

Składniki na guacamole (duża miska):

Składniki na meksykańskie guacamole - przepis Pana Zwałki

  • 6 dojrzałych awokado
  • 1 papryczka jalapeño
  • Pęczek kolendry
  • ¼ słodkiej (białej) cebuli
  • Limonka
  • Sól

Przygotowania rozpoczynamy od awokado. Nakrajamy je wzdłuż, wokół pestki, przekręcamy i otwieramy. W pestkę uderzamy ostrzem noża tak, żeby się wbił, przekręcamy i ją usuwamy. Miąższ najłatwiej wyciągnąć przy pomocy łyżki. Awokado rozgniatamy widelcem w naczyniu, w którym będziemy przygotowywać guacamole. Pastę skrapiamy odrobiną soku z limonki, która opóźni utlenianie i brązowienie awokado. 

Dojrzałe awokado w misce potrzebne do przepisu Pana Zwałki

Samo awokado to za mało… 

Swój smak guacamole zawdzięcza pozostałym składnikom. Przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli oraz jalapeño pozbawionego nasion. Pokrojone składniki mieszamy ze sobą i zaczynamy siekać. Najlepiej uzbroić się do tego w duży kuchenny nóż – ułatwi on ucieranie, ale o tym za chwilę.

Cebula i jalapeno pokrojone w drobną kostkę

Siekając papryczkę i cebulę staramy się pokroić je w jak najmniejsze kawałki. Ułatwi to nadanie im odpowiedniej, przypominającej pastę konsystencji. Pierwotnie, guacamole przygotowywano w dużym kamiennym moździerzu. My “moździerzowe” warunki odtworzymy na desce do krojenia. W tym momencie docenicie użycie dużego noża. Posiekane składniki posypujemy solą i rozcieramy je krawędzią ostrza przesuwając po desce. Ponownie siekamy, ponownie przecieramy. I tak kilka razy aż papryczka stworzy jedność z cebulą. 

Posiekane składniki do pasty z awokado

Ostatnim z elementów jest świeża kolendra. Ją również siekamy – najpierw dosyć grubo, a później – po wymieszaniu z papryczką i cebulą jeszcze trochę (już bez ucierania), aż powstanie jednolita papka.  

Utarte składniki na guacamole Pana Zwałki

Tak przygotowaną mieszankę wrzucamy do miski z pastą z awokado, wlewamy sok wyciśnięty z połowy limonki i wszystko dobrze mieszamy. Próbujemy nasze guacamole i w razie potrzeby doprawiamy solą. Przekładamy do miseczek, w których będziemy je podawać, dekorujemy kilkoma listkami świeżej kolendry i gotowe. 

Przepis na prawdziwe guacamole - blog kulinarny Pana Zwałki

Wersja guacamole z pomidorem

Dla formalności podam też przepis na guacamole z pomidorem. Całość wykonuje się dokładnie tak samo. Jedyną różnicą jest pomidor, który dodajemy na sam koniec. Jednego dojrzałego pomidora obieramy ze skórki (jeśli się Wam chce, ja nigdy tego nie robię). Zależy nam na zewnętrznej warstwie, dlatego następnie pozbywamy się pestek (i całego płynnego środka pomidora) – zupełnie jak w przypadku papryki. Miąższ kroimy w drobną kostkę – ok. 0,5 cm, wrzucamy do przygotowanego wg przepisu guacamole, mieszamy i możemy zajadać. 


Przepis na guacamole to kolejny kroczek ku meksykańskiej uczcie. Na blogu znajdziecie już wskazówki jak przygotować chili con carne, a w niedalekiej przyszłości opublikuję pozostałe przepisy, które przeniosą Was na fiestę do Meksyku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!