Przepis na Spaghetti Carbonara. Sposób na szybki obiad z makaronem.
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z jajkami,  Przepisy z makaronem,  Przepisy z wieprzowiną,  Spaghetti

Jak zrobić Spaghetti Carbonara? Łatwy i szybki przepis

Nie ma chyba drugiego przepisu, który wzbudzałby takie kontrowersje – zwłaszcza w polskiej internetowej gastrosferze. Spaghetti Carbonara, jedno z najpopularniejszych dań makaronowych kuchni włoskiej było w końcu przyczyną niejednej kłótni. Publikowanie go, to wystawianie się na lincz, ale niech stracę… Dziś przepis na carbonarę – genialny w swojej prostocie makaron. 

PRAWDZIWA carbonara to jajka, guanciale, Pecorino Romano i pieprz. Tak, to już wszyscy wiemy. Powszechnie też wiadomo, że w PRAWDZIWEJ carbonarze nie ma śmietany (choć tu zdania są podzielone, bo trafiłem na wątek, w którym śmietana była jednak używana wśród bogatszej części społeczeństwa, którą stać było na jej dodanie). Od biedy zamiast guanciale można użyć pancetty, ale nigdy boczku – to nie będzie PRAWDZIWA carbonara, O NIE! I wiecie co… jeśli w taki sposób rozumiecie “PRAWDZIWOŚĆ”, to najprawdopodobniej ten przepis na makaron nie jest dla Was.

Dla mnie kuchnia włoska to przede wszystkim prostota. Dotyczy to nie tylko przepisów, ale samego “gotowania”. Gdy nachodzi mnie ochota na carbonarę, nie mam zamiaru obchodzić się smakiem tylko dlatego, że w mojej okolicy nie ma miejsc, w których znajdę guanciale. Nie odpuszczę carbonary dlatego, że mam w ręku Grana Padano czy Parmezan, a nie Pecorino Romano. Nie będę też zamawiał składników przez Internet – c’mon, chcę jeść już, teraz, a nie za dwa dni! 

Wiele przepisów w kuchni włoskiej wywodzi się z biedy (tzw. “cucina povera”, biedna kuchnia) – gotowano z tego, co miało się pod ręką. I ten przepis na carbonarę będzie właśnie taki – przystępny dla każdego, kto podobnie jak ja, ma ochotę na carbonarę, a niekoniecznie na akrobacje związane z kolekcjonowaniem składników. Skupimy się na technice – bo to ona jest moim zdaniem esencją tego dania. 

Składniki na Spaghetti Carbonara (2-3 porcje): 

Spaghetti Carbonara - składniki na carbonarę bez śmietany

  • 180-200 g makaronu spaghetti
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 150-400 g guanciale/pancetty/boczku wędzonego surowego
  • 150-250 g Pecorino Romano/Grana Padano/Parmezanu
  • czarny pieprz ziarnisty

Jak widać, wśród składników wymieniłem te, z których możecie zrobić Carbonarę. Nie ma natomiast śmietanki, bo po pierwsze – trzymamy się jednak tej popularniejszej receptury z nurtu “biednej kuchni”, po drugie łagodzi ona intensywne smaki pozostałych składników.

Kontrowersyjnym składnikiem na liście jest całe jajo. Niektóre dostępne w sieci przepisy je mają, inne nie. Ja dodaję 1 całe jajo na 2-3 porcje, którego zadaniem jest zwiększenie objętości sosu. Białko “wygładza” też smaki, ale nie neutralizuje ich tak jak śmietanka. 

Wśród składników są też takie, których gramatura podana jest w pewnym przedziale. Dlaczego? Sam po prostu nigdy tego nie odmierzam aż tak dokładnie. Czasami mam ochotę na bardziej serową carbonarę, więc ścieram więcej sera. Przy innych okazjach wolę więcej boczku, więc i jego używam więcej. Także wiecie – pełna dowolność, macie przedziały, dostosujcie ilości do swoich upodobań i aktualnego nastroju. 

Jak zrobić włoską carbonarę?

Moim zdaniem najważniejsza jest odpowiednia technika i wyczucie temperatury. Ale spokojnie, nie ma się czego obawiać, zwłaszcza że podzielę się z Wami moim sposobem na kremową carbonarę bez ściętych jajek..

Przygotowanie carbonary zaczynamy od pokrojenia boczku w grubą kostkę lub paski. Boczek wrzucamy do dużej patelni z wysokim, najlepiej lekko zaokrąglonym rantem, w której będziemy robić makaron. Boczek czy pancettę pozbawiamy skóry (jeśli mają), a z guanciale odkrawamy warstwę zewnętrzną z przyprawami. Na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz i dobrze rumienimy boczek / guanciale. 

W dużym garnku gotujemy wodę na makaron. Jeśli o sam makaron chodzi, to warto sięgnąć po coś z “wyższej” półki (np. Molisana, Makłowicz i Synowie). Obowiązkowo makaron z semoliny, najlepiej taki, który ma chropowatą powierzchnię, delikatny biały nalot. Zamiast spaghetti można użyć penne, linguine, rigatoni czy tagliatelle. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Wybrany ser lub sery – tak, można zmieszać np. Pecorino z Grana Padano – trzemy na tarce o małych oczkach do miski. Dodajemy sporo (ok. 1 łyżeczki) świeżo zmielonego lub młotkowanego pieprzu, żółtka i całe jajko. Pieprz możemy podgrzać na suchej patelni, by uwolnił bardziej intensywny aromat. Wszystko dobrze mieszamy aż powstanie serowo-jajeczna pasta.

Następnie do masy dodajemy 3-4 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku i ponownie dobrze mieszamy, żeby wszystko się połączyło. Boczek odsączamy z pozostałego tłuszczu i dzielimy na porcje – 2/3 wrzucamy z powrotem do patelni, 1/3 zostawiamy do dekoracji.

Makaron wyciągamy bezpośrednio z wody za pomocą szczypców, specjalnej łyżki lub widelca. Dobrze mieszamy go z boczkiem znajdującym się w naczyniu. Zmniejszamy ogień do średniego (na 4 w skali do 10). 

Do miski z serowo-jajeczną pastą wlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu – 4-5 stołowych łyżek i od razu mieszamy. Gorąca woda pomoże zahartować jajka. Masę przelewamy następnie do makaronu i zaczynamy energicznie mieszać całość. Podlewamy dodatkowo wodą z gotowania (ok. 150-200 ml) i cały czas energicznie mieszając, podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. 

To właściwie najważniejszy etap przygotowywania carbonary. Okrężne ruchy makaronu, dodatek wody ze skrobią, roztapiający się ser i żółtko, które pełni rolę emulgatora sprawią, że sos stanie się kremowy. Ważne jest pilnowanie, by temperatura nie była za wysoka (średni ogień – 4 w skali do 10) a makaron cały czas mieszany, żeby jajka się nie ścięły. Gdy sos zgęstnieje i pokryje makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i od razu nakładamy porcje. Dekorujemy pozostałym boczkiem, startym serem i grubo zmielonym pieprzem.

Spaghetti carbonara - przepis Pana Zwałki na włoską Carbonarę

Carbonara krok po kroku – video

Nim zabierzecie się za spaghetti carbonara, sprawdźcie jak przygotować go krok po kroku. W krótkim video pokazuję jak zrobić carbonarę – dokładnie tak robię to ja 🙂 Swoją drogą, ten sam klip na moim FB ma już ponad 500 000 wyświetleń – fajnie, jakby i jego wersja na YouTube choć trochę zbliżyła się do tej liczby.

Bonus: Co zrobić, żeby carbonara się nie ścinała? 

Po części na pytanie o to, co zrobić, żeby carbonara się nie ścinała, odpowiedziałem już wcześniej. Łapcie jednak kilka wskazówek, które mogą Wam w tym pomóc:

  1. Dodaj do masy serowo-jajecznej trochę tłuszczu wytopionego z guanciale lub boczku.
  2. Zahartuj masę wodą z gotowania makaronu. 
  3. Użyj wody z gotowania makaronu do zbicia temperatury w patelni, rozrzedzenia masy i ułatwienia jej uzyskania kremowej konsystencji. 
  4. Kontroluj temperaturę – ustaw palnik na średni ogień. Gdy temperatura jest za wysoka, możesz po prostu szybko zdjąć patelnię z ognia.
  5. Jeżeli masz problem z dostosowaniem temperatury, możesz przygotować carbonarę w kąpieli wodnej – zmieszać wszystko w misce, której dno wsadzisz do garnka z gotującą się wodą. 
  6. Po dodaniu masy i wody do makaronu cały czas mieszaj go szybkimi ruchami po całej powierzchni patelni. 
  7. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!