Konfitura z czerwonej cebuli - przepis Pana Zwałki
Dodatki do dań,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad

Konfitura z czerwonej cebuli – prosty przepis na konfiturę z cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli? Ale jak to?! Pan Zwałka to chyba zwariował! Tak nie można, hańba, skandal. Spokojnie, bez paniki… konfiturę z cebuli nie tylko można przygotować. Ją TRZEBA przygotować – zwłaszcza w obliczu zbliżających się świąt. 

Czym jest konfitura – tego chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Konfitury z wiśni, malin czy porzeczek przed nastaniem zimy po brzegi wypełniały spiżarnie naszych babć i matek. Te tradycyjne – owocowe – zgodnie ze sztuką przygotowuje się poprzez wielogodzinne gotowanie wyselekcjonowanych owoców w syropie cukrowy. Konfitura z czerwonej cebuli również potrzebuje czasu, jednak jej przygotowanie jest proste i warte zachodu! 

Do czego przyda się konfitura z cebuli? 

Nie bez powodu przepis na konfiturę z czerwonej cebuli pojawia się na blogu w grudniu. Święta Bożego Narodzenia są doskonałą okazją do jej wykorzystania. Konfitura z czerwonej cebuli stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju pieczonych mięs, pasztetów, wędzonych wędlin i serów pleśniowych – zarówno tych delikatnych, jak i bardziej charakternych. Możecie być pewni, że miseczka konfitury postawiona obok deski wędlin i serów lub jako dodatek do świątecznego obiadu szybko opustoszeje. 

Nie byłbym sobą, gdybym nie wspomniał o jeszcze jednym – burgerach. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie nadaje się jako dodatek do burgerów z serami pleśniowymi i innymi dodatkami w stylu “premium”. 

Składniki (ok. 1 kg gotowej konfitury): 

Konfitura z czerwonej cebuli - składniki potrzebne do przygotowania konfitury z cebuli

  • 2,2 kg cebuli
  • 40 g masła
  • ok 50 g oleju z pestek winogron
  • 80 g brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku (bez łodygi)
  • 10 g gorczycy białej
  • 20 g soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 80 g octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki syropu z granatu (opcjonalnie)

Przygotowanie konfitury nie jest trudne, ale trochę się przy niej napracujemy. Zaczynamy od obrania cebuli czyli pozbycia się czubka i korzonków oraz zewnętrznych warstw, które są już wysuszone. Obraną cebulę kroimy na cienkie paski – najłatwiej przekroić je na pół, a następnie kroić w poprzek plastrów. 

Czerwona cebula na konfiturę

W dużym garnku (np. jak na rosół) rozgrzewamy masło razem z olejem z pestek winogron. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę i mieszając szklimy na dużym ogniu. Cebula powinna stracić ok. połowę swojej objętości. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy 15 minut.

Robienie konfitury z czerwonej cebuli

Gdy cebula puści soki dodajemy mieszankę przypraw – sól, gorczycę, rozmaryn, pieprz oraz cukier i roztarty na miazgę czosnek. Czosnek przed przetarciem warto pozbawić znajdującego się w każdym ząbku zalążka. Zmniejszamy gaz do minimum i smażymy kolejne 50 minut pod przykryciem mieszając co ok. 5-10 minut, żeby nic się nie przypaliło. 

Doprawianie konfitury z czerwonej cebuli

Redukcja konfitury z czerwonej cebuli

Po tym czasie możemy przejść do redukowania konfitury. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy miód i syrop z granatu. W przypadku braku tego ostatniego dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę miodu więcej. Zwiększamy ogień na średni i smażymy aż do odparowania nadmiaru płynów. 

Konfitura z cebuli jest gotowa, gdy po przejechaniu łyżką po dnie garnka przez chwilę pozostaje ona na bokach zostawiając za łyżką suchy ślad. 

Wekowanie przetworów z cebuli

Gotową konfiturę możemy przełożyć do wyparzonych słoiczków – starczy jej na ok. cztery 250 gramowe słoiczki. Po nałożeniu i zakręceniu słoiczki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane słoiczki powinny wytrzymać co najmniej do świąt – choć jak znam życie znikną szybciej niż się spodziewacie 😉

Konfitura z czerwonej cebuli - gotowa konfitura przygotowana wg przepisu Pana Zwałki

 

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!