
Kurczak garam masala – indyjska uczta!
Kurczak garam masala, to prosty “imprezowy” przepis, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a jedynie odrobinę cierpliwości.
A w tą zdecydowanie trzeba się uzbroić, bo poza przygotowaniem wszystkich składników chwilę zajmie również marynowanie oraz pieczenie dania. I właśnie dlatego kurczak garam masala to doskonały przepis na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, bo czas oczekiwań można poświęcić na rozmowy i inne przyjemności.
Przygotowany przeze mnie przepis na kurczaka garam masala inspirowany jest kuchnią indyjską, której fanem jestem. Aromaty korzennych przypraw, cynamonu, masy kolendry, pieprzu i innych łączą się w niej tworząc pobudzające mieszanki smaków działające nie tylko na kubki smakowe i węch, ale i rozbudzające pozostałe zmysły.
Lista składników (ok. 8 porcji):
Udka kurczaka (bez kości) | 1500 g |
Imbir | 20 g |
Czosnek | 20 g |
Sól | 5 g |
Cebula czerwona | 600 g |
Jogurt naturalny (typu greckiego) | 400 g |
„Garam Masala” Pan Zwałka | 15 g |
Kurczak garam masala – krok po kroku
Przygotowania rozpoczynamy od pocięcia udek kurczaka bez skóry i kości na połówki. Można oczywiście użyć ich w całości, ale mniejsze części będą w stanie wchłonąć więcej przypraw, a to jest tutaj najważniejsze. Pociętego kurczaka najlepiej umieścić w dużej misce, która pozwoli go zamarynować.
Dodajemy do niego starty na tarce imbir oraz czosnek (alternatywnie można je bardzo drobno posiekać, a następnie utłuc w moździerzu), 5 gram soli (ok. 1 łyżeczka), oraz 15 gram “Garam Masala” Pana Zwałki (ok. 1 duża łyżka). Do marynaty można wykorzystać również startą na pulpę połówkę czerwonej cebuli (ok. 1-1,5 łyżki), która nada całości bardziej cebulowy aromat jednak nie jest to konieczne.
Całość mieszamy, żeby kawałki kurczaka dobrze pokryły się przyprawami. Dodajemy 400 g (1 duże, standardowe opakowanie) jogurtu naturalnego typu greckiego, który jest gęstszy i lepiej sprawdza się w marynatach. Ponownie mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na 40 minut.
Pieczenie kurczaka
Kurczaka garam masala przygotowywałem w piekarniku, jednak przepis stworzony jest tak, że można go również upiec na grillu – np. w formie szaszłyków. Należy w tym wypadku uważać jednak na to, żeby nie przypalić marynaty przyprawami, które mogą zrobić się gorzkie. Wróćmy jednak do oryginalnego sposobu.
Piekarnik należy wcześniej rozgrzać do 220 stopni w trybie z grzaniem od góry oraz dołu. W międzyczasie możemy przygotować cztery średniej wielkości czerwone cebule. Należy uciąć górną końcówkę oraz lekko przyciąć dolną (z korzonkami) tak, żeby nadal utrzymywała wszystkie warstwy. Następnie kroimy cebulę na pół wzdłuż, a każdą połówkę w ten sam sposób na 4 części.
Zamarynowanego kurczaka garam masala przenosimy do szklanego naczynia. Dla lepszego efektu najlepiej rozłożyć jedną warstwę. W przestrzenie pomiędzy kawałkami kurczak wciskamy kawałki czerwonej cebuli. Całość posypujemy delikatnie szczyptą przyprawy “Garam Masala” Pana Zwałki i wkładamy do piekarnika w górnej części (ok. 4 półka od dołu).
Sposób podania
Kurczak garam masala gotowy jest już po 40 minutach. Mięso jest idealnie upieczone, ale nadal zwarte i soczyste. Takie kawałki idealnie nadają się do podania na talerzu z ryżem basmati lub jaśminowym, indyjskim pieczywem, pitą oraz innymi dodatkami (np. sałatką garam masala wg przepisu Pana Zwałki). Pamiętajcie również o czerwonej cebuli, która piekła się razem z kurczakiem!
Alternatywna wersja przewiduje pieczenie przez pełne 60 minut. Mięso jest wtedy rozpadające się, ale nadal wilgotne. Można je rozerwać widelcem bezpośrednio w naczyniu i wymieszać z pieczonymi kawałkami cebuli, a całość wykorzystać jako wkład do tortilli w stylu orientalnym.
