Przepis na burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů - blog www.panzwalka.pl
Burgery,  Przepisy na imprez─Ö,  Przepisy na kolacj─Ö,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wo┼éowin─ů

Przepis na burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů

Czasem tak jest, ┼╝e w g┼éowie rodzi si─Ö pomys┼é na burgery, kt├│re niekoniecznie zaliczaj─ů si─Ö do kategorii wypasionych. Czy jednak dobry burger, to taki wypchany po brzegi? Moj─ů burgerow─ů filozofi─Ö ju┼╝ znacie. Teraz przysz┼éa pora pozna─ç przepis na burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů, kt├│re – co tu du┼╝o m├│wi─ç – trafi┼éy do grona moich top of the tops!┬á

O tym, ┼╝e skomplikowane konstrukcje z tysi─ůcem sk┼éadnik├│w nie nale┼╝─ů do moich ulubionych, pisa┼éem ju┼╝ wiele razy (i pewnie napisz─Ö jeszcze co najmniej drugie tyle!). W burgerach stawiam na prostot─Ö i smak. Zamiast chaotycznego miszmaszu – dobrze przemy┼Ťlane sk┼éadniki. Bo cz─Östo mniej, znaczy wi─Öcej. W swoich burgerowych kompozycjach staram si─Ö przemyci─ç gr─Ö tekstur, konsystencji i odpowiedni balans smak├│w.┬á

Czasem jednak nachodzi mnie ch─Ö─ç na co┼Ť chamsko-ordynarnego, prostackiego, odartego z finezji i kunsztu. Co┼Ť budz─ůcego zwierz─Öce instynkty, kt├│re na drodze ewolucji skry┼éy si─Ö gdzie┼Ť w g┼é─Öbi ka┼╝dego z nasÔÇŽ

Nie da si─Ö ukry─ç, ┼╝e burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů to ten typ – proste do b├│lu, bez wykwintnych sk┼éadnik├│w, bez nad─Öcia. Dobra, pora na przepis!

Sk┼éadniki na burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů (4 porcje):

Sk┼éadniki na burgery z cebul─ů i papryk─ů

  • 4 bu┼éki z sezamem (przepis na bu┼éki do hamburger├│w),
  • 400 g wo┼éowiny,
  • 3 ┼Ťrednie ┼╝├│┼éte cebule,
  • 1 du┼╝a zielona papryka,
  • 8 plastr├│w sera Mimolette,
  • gar┼Ť─ç piklowanych jalape├▒o,
  • 16 plasterk├│w pikli z og├│rka,
  • 100 g majonezu,
  • 10 g ketchupu,
  • s├│l, pieprz.
  • 4 kawa┼éki papieru do pieczenia (do zawini─Öcia burger├│w)

Przygotowanie warzyw

Sma┼╝enie mi─Ösa do burger├│w z karmelizowan─ů cebul─ů - przepis z bloga Pan Zwa┼éka
Wołowe burgery pod serem Mimolette

Lista sk┼éadnik├│w nie jest d┼éuga. Samo przygotowanie burger├│w nie nale┼╝y do najtrudniejszych, jednak jest dosy─ç czasoch┼éonne – przy karmelizowaniu cebuli nie nale┼╝y si─Ö bowiem ┼Ťpieszy─ç, nie mo┼╝na jej przypali─ç.

Zaczynamy od jej obrania i poszatkowania. Kupka pi├│rek cebuli mo┼╝e przera┼╝a─ç, ale spokojnie – po ca┼éym procesie zostanie jej nie wi─Öcej ni┼╝ gar┼Ť─ç. Cebul─Ö wrzucamy do du┼╝ej patelni i podgrzewamy na ┼Ťrednim ogniu. Wa┼╝ne – nie u┼╝ywamy ┼╝adnego oleju, mas┼éa itp. Gdy lekko si─Ö zeszkli, doprawiamy j─ů szczypt─ů soli, kt├│ra ma za zadanie pom├│c uwolni─ç z niej soki. Co jaki┼Ť czas podlewamy cebul─Ö wod─ů (ok. 20-50 ml jednorazowo). Woda pozwoli przy┼Ťpieszy─ç proces, jednocze┼Ťnie zapobiega przypalaniu si─Ö. Pod koniec, wlewana woda deglasuje r├│wnie┼╝ wszystkie cz─ůstki cebuli, kt├│re skarmelizowa┼éy zbyt szybko. Gdy cebula nabierze intensywnego, karmelowego koloru, a ostatnia porcja wody wyparuje, przek┼éadamy j─ů do osobnego naczynia.┬á

Patelni─Ö oczyszczamy, rozgrzewamy, a nast─Öpnie wrzucamy na ni─ů pokrojon─ů w paski zielon─ů papryk─Ö. Podsypujemy szczypt─ů soli (w tym samym celu co cebul─Ö) i sma┼╝ymy na suchej patelni do momentu, a┼╝ sk├│rka w niekt├│rych miejscach si─Ö poprzypala, a papryka zmi─Öknie. W mi─Ödzyczasie mo┼╝emy r├│wnie┼╝ podla─ç papryk─Ö odrobin─ů wody, ale nie tak cz─Östo jak cebul─Ö.

Gdy papryka jest gotowa, na patelni─Ö wrzucamy cebul─Ö i dok┼éadnie mieszamy ze sob─ů oba sk┼éadniki. Podlewamy odrobin─ů wody, doprawiamy sol─ů do smaku i ┼Ťwie┼╝o zmielonym pieprzem (1-2 szczypty). Karmelizowan─ů cebul─Ö i papryk─Ö odk┼éadamy – przed sk┼éadaniem burger├│w b─Ödzie trzeba j─ů jednak podgrza─ç.┬á

Podpieczone bułki do burgerów - blog kulinarny z przepisami www.panzwalka.pl
Podpieczone bułki do burgerów

Sos do burger├│w

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu do burger├│w z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů. Jest on banalnie prosty. Ods─ůczon─ů z zalewy marynowan─ů papryczk─Ö jalape├▒o drobno i dok┼éadnie siekamy. Wrzucamy j─ů do miski, dodajemy majonez, 1-2 ┼éy┼╝ki zalewy, w kt├│rej si─Ö piklowa┼éa i ketchup. Dok┼éadnie mieszamy. Mo┼╝emy r├│wnie┼╝ podkr─Öci─ç ostro┼Ť─ç kilkoma kroplami ulubionego pikantnego sosu.┬á

Na sam koniec z mięsa formujemy cztery 100-gramowe kotlety, a bułki przecinamy na pół. 

Sma┼╝enie mi─Ösa

Sk┼éadanie burger├│w z karmelizowan─ů cebul─ů - pierwsze warstwy
Sk┼éadanie burger├│w z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů – warstwa z sosem i piklami

Rozgrzewamy piekarnik (funkcja grilla od g├│ry) do maksymalnej temperatury. Wo┼éowin─Ö doprawiamy sol─ů i pieprzem, a nast─Öpnie sma┼╝ymy na dobrze rozgrzanej patelni – na tyle du┼╝ej, ┼╝eby zmie┼Ťci┼éy si─Ö na niej wszystkie 4 kotlety. Mi─Öso sma┼╝ymy bez zb─Ödnego dotykania do momentu, w kt├│rym na g├│rnej powierzchni zaczn─ů pojawia─ç si─Ö soki, a kraw─Ödzie strac─ů r├│┼╝owy kolor.┬á

Odwracamy mi─Öso i od razu k┼éadziemy na nie 2 plastry sera Mimolette. Jednocze┼Ťnie do piekarnika wstawiamy przeci─Öte bu┼éki – na najwy┼╝szy mo┼╝liwy poziom. Rozgrzany grill ma je spiec z jednej strony, nie wysuszaj─ůc ich z drugiej (nale┼╝y pilnowa─ç, ┼╝eby ich nie spali─ç!). Na drugim palniku podgrzewamy te┼╝ karmelizowan─ů cebul─Ö z papryk─ů.┬á

Mi─Öso na burgery z serem Mimolette - panzwalka.pl
Mi─Öso na burgery z roztopionym serem Mimolette

Burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů – sk┼éadanie

Doln─ů po┼éow─Ö gotowych bu┼éek smarujemy naszym sosem jalape├▒o. Uk┼éadamy 4 plasterki pikli. Nast─Öpnie k┼éadziemy kotlet z roztopionym serem. Kolejnym poziomem burgera jest 1/4 porcji przygotowanej karmelizowanej cebuli z papryk─ů. G├│rn─ů po┼éow─Ö bu┼éki smarujemy sosem i koronujemy nasze dzie┼éo. Mo┼╝na by rzec, ┼╝e burger gotowy, ale nim si─Ö w niego wgryziecie, poczekajcie jeszcze chwil─Ö!┬á

Burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů - sk┼éadanie
Karmelizowana cebula z papryk─ů – ostatnia warstwa burger├│w
Gotowe burgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů - blog z przepisami www.panzwalka.pl
Gotowe (prawie!) burgery z karmelizowan─ů cebul─ů, papryk─ů i serem Mimolette
Burgery zawinięte w papier. Odpoczywanie burgerów w papierze - blog Pana Zwałki
Burgery zawini─Öte do odpoczynku w papier do pieczenia

Z┼éo┼╝onego burgera zawi┼äcie w arkusz papieru do pieczenia. Zawini─ůtka mo┼╝ecie odwr├│ci─ç do g├│ry nogami. W tej pozycji burgery powinny odpoczywa─ç ok. 3-5 minut. W tym czasie dzieje si─Ö kilka rzeczy. Po pierwsze – para zamkni─Öta w papierze przenika bu┼ék─Ö, podgrzewa j─ů, nadaje aromatu. Po drugie – mi─Öso odpoczywa, wi─Öc gdy w ko┼äcu wgryziecie si─Ö w bu┼é─Ö, soki nie b─Öd─ů sp┼éywa─ç Wam po ┼éokciach. Po trzecie – temperatura rozlu┼║nia sos i ÔÇťdotapiaÔÇŁ ser. W skr├│cie, dzieje si─Ö magia!

Uwierzcie, cierpliwo┼Ť─ç w tym przypadku pop┼éaca. Kilka dodatkowych minut wzmaga apetyt, a rozwijanie burgera z papierka jest jak Gwiazdka, kt├│ra przysz┼éa w tym roku wcze┼Ťniej!

Przepis na hamburgery z karmelizowan─ů cebul─ů i papryk─ů - panzwalka.pl
Gotowy burger

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food M├│j punkt widzenia na kuchni─Ö i gotowanie

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

error

Podoba┼é Ci si─Ö przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i b─ůd┼║ na bie┼╝─ůco z kolejnymi!