Przepis na mięso z rosołu w stylu chińskim z woka - blog kulinarny www.panzwalka.pl
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Przepis na mięso z rosołu w stylu chińskim z woka

Rosół królem zup jest i basta! O ile talerza złocistego pokarmu bogów odmówi tylko głupiec, tak nie każdy jest fanem wygotowanego w nim mięsa. Ja również za nim nie przepadam. Jeszcze bardziej nie przepadam za marnowaniem jedzenia, dlatego postanowiłem znaleźć sposób na to, żeby mięso z rosołu było zjadliwe. 

Przepis na mięso z rosołu w stylu chińskim z woka to wynik kilku prób i fascynacji różnymi kuchniami świata. Najlepsze do tej pory wyszło mięso z rosołu przygotowane w stylu azjatyckim. W woku. Z charakterystycznymi przyprawami i dodatkami. I właśnie dlatego postanowiłem się z Wami podzielić tym pomysłem na obiad! A nawet jeśli woka nie macie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować danie w zwykłej patelni.

Składniki na mięso z rosołu w stylu chińskim (2 porcje):

  • mięso z rosołu (najlepiej wołowe) – ok. 400 g,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 średniej wielkości cebula żółta,
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • posiekany imbir – ok. 1 łyżka,
  • 1 papryczka chili,
  • porcja ugotowanego ryżu (100 g przed ugotowaniem),
  • szczypiorek,
  • olej.

Składniki na sos do woka:

  • sos sojowy – 5 łyżek,
  • sos rybny – 5 łyżek,
  • sos hoisin – 4 łyżki,
  • sos ostrygowy – 1 łyżka,
  • ocet ryżowy – 1 łyżka,
  • cukier brązowy – 1 łyżeczka.

Mięso z rosołu z woka – przygotowania

Składniki na mięso z rosołu z woka wg przepisu Pana Zwałki

Nim zaczniemy gotowanie, przygotować należy wszystkie składniki oraz sos. Gotowanie w woku, w wysokiej temperaturze nie zajmie długo, więc w jego trakcie nie będzie na to czasu.

Czosnek, imbir i papryczkę chili drobno siekamy. Obie cebule kroimy na paski, tak samo połowę czerwonej papryki. Mięso z rosołu oczyszczamy z chrząstek, kości, tłustych kawałków – wszystkiego, czego nie chcemy jeść i również kroimy na paski odpowiadające wymiarami pozostałym.

Do miseczki wlewamy sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, sos ostrygowy oraz sos hoisin, dosypujemy cukier i dobrze mieszamy.

Jako że to danie z resztek, również ryż powinien być “wczorajszy”. Ugotowany dzień wcześniej ryż, który trzymamy w lodówce, nada się idealnie – ziarna są mniej kleiste, łatwo się od siebie oddzielają. Takiego ryż jest bazą każdego “egg fried rice”, czyli smażonego ryżu z dodatkami. Jeśli nie mamy takiego ryżu, może być ugotowany w ten sam dzień, wyrzucony i rozprowadzony po płaskim talerzu, który w ten sposób ostudzimy. 

Smażenie

Smażenie czosnku i imbiru w woku - blog kulinarny Pana Zwałki

Ok. 3-5 łyżek oleju rozgrzewamy w woku na wysokim ogniu. Gdy z naczynia zacznie wydobywać się charakterystyczny dym, wrzucamy do niego czosnek, imbir i papryczkę i cały czas mieszając, smażymy, aż czosnek nabierze złocistego koloru – w odróżnieniu od innych rodzajów kuchni, lekko spieczony, a przez to gorzkawy czosnek w kuchni azjatyckiej jest często spotykany. 

Warzywa w woku - panzwalka.pl

Gdy mieszanka się zarumieni, dorzucamy do niej pokrojoną cebulę i paprykę. Cały czas mieszając – najlepiej ruch kołowy łyżką, i przesuwanie przód-tył wokiem – obsmażamy warzywa. Dorzucamy do nich pokrojone mięso z rosołu  i ponownie, cały czas mieszając, obsmażamy ok. 3-5 minut. 

Następnie do woka wlewamy przygotowany sos. Smażąc cały czas na dużym ogniu, czekamy, aż część płynu odparuje. Do woka wrzucamy ugotowany wcześniej ryż i mieszamy go z wołowiną i warzywami. Podsmażamy, aż ryż stanie się gorący i w całości pokryje się sosem oraz pozostałymi składnikami.

Przepis na mięso z rosołu z ryżem w stylu chińskim z woka - www.panzwalka.pl

Gotowe przekładamy na talerze i dekorujemy grubo posiekanym szczypiorem. I w ten sposób, nasze mięso z rosołu zamieniło się w – co tu dużo ukrywać – całkiem smaczne danie. Chcecie więcej przepisów “zero waste”? Dajcie znać w komentarzach!

Gotowe mięso z rosołu z woka w stylu chińskim - przepis z bloga kulinarnego Pana Zwałki

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!