Salami pizza bread – imprezowy chlebek z ciasta do pizzy [Przepis]
Imprezowa przekąska, którą zaimponujesz znajomym – tak, to salami pizza bread, czyli chlebek z ciasta do pizzę wypełniony składnikami, które zazwyczaj trafiają na jej wierzch.
Każdy z pewnością lubi pizzę. Ci, którzy przygotowują ją w domu z pewnością spotkali się z problemem nadmiaru składników, które pozostają po gotowaniu. Tutaj kilka pieczarek, tutaj trochę salami, tu znów resztka sera – słowem wszystko, co zostało po przygotowaniu pizzy. Najczęściej zostają też drożdże, zwłaszcza kiedy używamy tych świeżych. Wszystkie resztki można – i warto – wykorzystać do przygotowania salami pizza bread.
Salami pizza bread nie jest niczym skomplikowanym. To po prostu ciasto na pizzę z ulubionymi składnikami, które formuje się w kształt chleba. Po wypieczeniu można przechowywać je dłużej, jeść jak jest lub używać jako dodatku do innych dań – np. sałatek. I nie – wcale nie trzeba wykorzystywać do przygotowania resztek pozostałych po robieniu domowej pizzy. Tak jest jednak wygodniej. No i w myśl zasady “zero waste”.
Lista składników na salami pizza bread jest otwarta. Nie musicie trzymać się jej co do punktu. Wymieniam w niej te produkty, które akurat pozostały mi po wieczorze z domową pizzą.
Jest też kwestia ciasta. W przypadku domowej pizzy najczęściej przygotowuje się porcję, którą wykorzystamy w całości. Resztki ciasta zostają rzadko. Do przepisu dorzucam więc przepis na proste i szybkie ciasto, które w zupełności wystarczy do przygotowania salami pizza bread.
Przepis na proste ciasto do pizzy – składniki i wykonanie:
- 3 szklanki mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- Suszone oregano i bazylia
- 450 ml wody
W miseczce ugnieć drożdże z cukrem i zalej odrobiną wody w temperaturze pokojowej lub lekko (lekko!) podgrzanej. Wymieszaj dobrze, żeby drożdże i cukier się rozpuściły, a następnie odstaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę oregano i bazylii i zmieszaj składniki. Gdy drożdże zaczną pracować wlej je do środka i wymieszaj łyżką. Dolej również letniej wody i zacznij mieszać ciasto. Wody powinno być tyle, żeby ciasto było miękkie i elastyczne, ale nie przyklejało się od razu do rąk. Najlepiej więc dolewać jej po trochu cały mieszając, żeby wyłapać odpowiedni moment. Mniej więcej w połowie mieszania (i połowy przygotowanej wody) do ciasta dodajemy sól.
Gdy ciasto zbije się w jedną zwartą kule przerzucamy je na oczyszczony blat lub stolnicę i ugniatamy ok. 10 minut. Następnie dzielimy je na dwie równe porcje i formujemy w kule. Ciasto umieszczamy w miseczkach posmarowanych oliwą i odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny (aż podwoją swoją objętość. Po tym czasie możemy zabrać się za nasze salami pizza bread.
Salami pizza bread – składniki na dwie porcje:
- 2 porcje ciasta do pizzy
- Resztki salami i innych wędlin
- Kilka pieczarek
- Cebula
- Oliwki
- Resztki sera żółtego i innych serów
- Pozostałość sosu pomidorowego
- Oliwa
Wędliny kroimy w drobne kawałki – połówki, paski, kwadraciki. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż do odparowania wszystkich płynów. Ser żółty trzemy na tarce, sery pleśniowe kroimy w kostkę lub kruszymy. Oliwki siekamy. Możemy użyć też innych składników, które lubimy – np. pikantnych papryczek, kaparów, anchois, itp. Ważne jest jednak to, żeby nie były to składniki “mokre”, które oddadzą sporo płynów w trakcie pieczenia, bo może wyjść zakalec.
Stolnicę lub blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim porcję ciasta. Docelowo zależy nam na kształcie prostokąta. Salami pizza bread będziemy zawijać wzdłuż, dlatego krótszy bok powinien odpowiadać długością blaszce, na której chlebek trafi do piekarnika. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić ok. 3mm.
Na cieście układamy przygotowane wcześniej składniki – salami i inne wędliny, podsmażone z cebulą i ostudzone pieczarki, oliwki i wybrane rodzaje sera. Robimy także nieduże kleksy z sosu pomidorowego. Składniki rozmieszczamy tak, żeby przy każdej krawędzi zostały ok 3 cm niepokrytego nimi ciasta.
Salami pizza bread zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Staramy się dobrze dociskać ciasto, żeby pomiędzy rolowanymi warstwami nie pozostawało powietrze. Końcówki chlebka podwijamy do środka, żeby wnętrze się nie wylało. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i przenosimy na nią przygotowany chlebek szwem do spodu. Powtarzamy czynność dla drugiej porcji.
Ostatnie wyrastanie
Po przeniesieniu obu salami pizza bread na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik – na maksymalną moc, czyli ok. 250 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je po wierzchu oliwą, a następnie bardzo ostrym nożem (lub żyletką) robimy kilka ukośnych nacięć.
Salami pizza bread pieczemy trochę dłużej niż normalną pizzę. W piekarniku trzymamy chlebek aż jego powierzchnia dobrze się zarumieni – ok. 30-40 minut powinno wystarczyć. Po ok. 15 minutach pieczenia warto również zmniejszyć temperaturę do ok. 200 stopni. Chodzi o to, żeby ciasto upiekło się w środku, a jednocześnie nie spaliło na zewnątrz.
Gotowe salami pizza bread odkładamy do ostudzenia. Po wyjęciu z piekarnika warto dać im kilka minut na odsapnięcie. Jeszcze ciepłe chlebki możemy jeść pokrojone w większe kawałki z sosem pomidorowym.
Po ostudzeniu, salami pizza bread stanowi natomiast świetną przekąskę lub dodatek – np. do sałatek. Można je też pokroić w cienkie plastry i przed podaniem podgrzać na patelni z odrobiną oliwy.
Szukasz innego przepisu na imprezową przekąskę, którą zaimponujesz znajomym? Sprawdź: Kurczak garam masala – indyjska uczta!
Wyświetl ten post na Instagramie