Sos grzybowy – prosty sos z grzybów leśnych do makaronu [Przepis]
Grzybobranie – mówi Wam to coś? Do tej pory nie byłem fanem tego typu rozrywek. W końcu… nie bez powodu mówi się o “emocjach jak na grzybach”. Rozrywka dla starych ludzi, nie? No i najwyraźniej prawie 30-tka to już starość, bo jedno z ostatnich słonecznych popołudni w roku postanowiliśmy spędzić w lesie. Na grzybach, a jak!
Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, czy jakoś tak. My z lasu pierwszy raz wyszliśmy z niewielką ilością grzybów. Wystarczającą jednak do tego, żeby coś ugotować! Sos grzybowy wydawał się dobrym pomysłem. Zmęczony grzybobraniem nie chciałem jednak kombinować, szukać mięsa czy dodatkowych składników. I tak mniej więcej powstał przepis na prosty sos z grzybów leśnych do makaronu. Dodam – prosty i pyszny!
Składniki na prosty sos grzybowy (3 porcje):
- 250 g makaronu (Penne, Pennoni Rigati)
- 1 duża cebula
- Ok. 0,5 kg leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
- 100 ml białego wina
- 250 ml (kubeczek) śmietanki 30%
- 50 g tartego Grana Padano
- Natka pietruszki – garść
- 0,5 łyżeczki tymianku
- Szczypta rozmarynu
- Sól i pieprz
- 5 łyżek masła
- Oliwa
Gotowanie (ok. 45 minut):
Przygotowania sosu rozpoczynamy od oczyszczenia grzybów. Grzyby leśne i cebulę kroimy w drobną kostkę. W dużej patelni – w której poza sosem zmieści się i makaron – roztapiamy ok 4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy dobrze cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy przygotowane leśne grzyby. Doprawiamy dwoma szczyptami soli i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Gdy grzybki zmiękną, a uwolnione płyny odparują na patelnię wlewamy wino i dodajemy pozostałe przyprawy – pół łyżeczki tymianku i szczyptę rozmarynu.
W międzyczasie przygotowujemy makaron – w odpowiednim garnku doprowadzamy wodę, a następnie obficie ją solimy (nie na odwrót). Makaron gotujemy al dente – „na czuja” lub trzymając się instrukcji. Wróćmy jednak do sosu
Mieszając co jakiś czas odparowujemy wino i inne płyny. Sos grzybowy na tym etapie nie powinien być płynny, a dobrze zagęszczony. Odparować powinien również cały alkohol – jego zapach i smak nie jest pożądany.
Gdy sos z grzybów leśnych się zagęści wrzucamy do niego umytą i dobrze posiekaną natkę pietruszki – ¾ przygotowanej porcji. Po dokładnym wymieszaniu zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy do sosu śmietankę. Mieszając doprowadzamy do jej zagotowania. Ostatnim składnikiem sosu jest starty Grana Padano. Podobnie jak w przypadku pietruszki wrzucamy jedynie ¾ porcji, a następnie dokładnie mieszamy, by ser się rozpuścił i połączył z sosem.
W tym momencie makaron powinien być już gotowy. Nim go odcedzimy, do patelni, w której znajduje się prawie gotowy sos grzybowy wlewamy 5-10 łyżek wody, w której się gotował. Po wymieszaniu, skrobia zawarta w wodzie powinna nadać sosowi kremowej konsystencji. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy aż w całości pokryje się sosem.
Pozostałą natkę pietruszki i starty Grana Padano mieszamy ze sobą. Mieszanką posypujemy po wierzchu nałożony na talerz makaron z sosem z grzybów leśnych.
Sos grzybowy to nie to czego szukasz? Sprawdź wpis: Sosy do makaronu – podstawowe sosy, które musisz znać!