Sos serowy do makaronu – prosty i szybki pomysł na obiad [Przepis]
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam sery pod każdą postacią (wyłączając twaróg!). Pleśniowe, twarde, kremowe, smażone, dojrzewające, wszystkie! Pałam miłością również do makaronów, więc dlaczego by ich nie połączyć? Sos serowy do makaronu? Czemu by nie! Pewnego razu postanowiłem spróbować i efekt… efekt przerósł moje oczekiwania!
Sos serowy do makaronu to efekt kuchennych eksperymentów i fascynacji kuchnią francuską, a dokładniej jej podstawami. Wśród nich jest umiejętność przygotowywania pięciu bazowych sosów – ale o tym innym razem. Najważniejsze jest to, że gdy w końcu zainteresowałem się kuchnią francuską, którą do tej pory w sumie pomijałem, moje umiejętności kucharskie mocno wzrosły. Techniki, których używałem nieświadomie znalazły potwierdzenie, a nowo poznane metody znacznie poszerzyły perspektywę patrzenia na kuchnię i to co można w niej zrobić. Sos serowy do makaronu, na który przepis przygotowałem to jeden z pierwszych efektów romansu Pana Zwałki z kuchnią francuską.
Przepis na sos serowy do makaronu początkowo może przypominać Wam przepis na jeden z sosów bazowych – beszamelowy. Jeżeli macie takie skojarzenie, to dobrze. To właśnie wiedzę zdobytą przy poznawaniu francuskiego beszamelu wykorzystałem do stworzenia sosu serowego. Podstawą obu jest roux blanc – biała zasmażka z masła i mąki używana do zagęszczania sosów i zup.
Wiem, że to co przeczytaliście do tej pory może być przerażające, ale spokojnie – to tylko trochę teorii. Praktyka jest znacznie prostsza! Sos serowy do makaronu przygotujecie w mniej niż pół godziny!
Składniki (ok. 5 porcji):
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 250 g wybranych serów (starte)
- 750 ml mleka
- Sól
- Pieprz
- Makaron lub tortellini
Baza sosu serowego
Gotowanie zaczynamy od starcia serów na wiórki (lub kostki – w przypadku miękkich serów) i przygotowania roux blanc. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy do niego mąkę. Smażymy kilka minut cały czas mieszając – do momentu, aż przestaniemy wyczuwać zapach surowej mąki. Ogień pod garnkiem nie powinien być za duży – mąka powinna się uprażyć, ale nie może się zarumienić.
Po kilku minutach, gdy zasmażka jest gotowa wlewamy do niej ok. 100 ml mleka z przygotowanych 750 ml. Mniejsza porcja na początek ułatwi nam pozbycie się wszystkich grudek, które mogą powstać. Po wlaniu mleka mieszamy miksturę używając trzepaczki.
Gdy w mleku nie będzie już widocznych fragmentów zasmażki wlewamy resztę. Cały czas mieszając gotujemy miksturę do momentu aż wyraźnie zgęstnieje. Baza sosu serowego jest gotowa.
Przygotowanie sosu serowego
Gdy baza do sosu jest gotowa wrzucamy do niej starte sery. Moim zdaniem najlepiej połączyć kilka rodzajów, bez jednego dominującego – np. wybierając delikatne sery nie warto sięgać po Gorgonzolę, która przyćmi smakiem wszystkie pozostałe. Do opisywanego przepisu użyłem mieszanki składającej się z Taleggio, Pecorino, Salva Cremasco i Provolone.
Gdy wybrane sery trafią do bazy, zmniejszamy ogień i mieszamy aż się rozpuszczą i połączą tworząc pyszny sos serowy. Choć z uwagi na to, że sery są słone sól raczej nie będzie potrzebna, to próbujemy sosu i w razie potrzeby dosalamy go oraz doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sos serowy do makaronu jest gotowy – zdejmujemy go z ognia i możemy spokojnie zabrać się za przygotowanie dania.
Sos serowy do makaronu – podawanie
Wybrany makaron – najlepiej sprawdzi się penne, fusilli, farfalle lub tortellini (ja użyłem tortellini z szynką parmeńską) – gotujemy wg przepisu “al dente” w dobrze osolonej wodzie. Ja gotowałem makaron porcjami używając metalowego sita, z którego makaron trafiał bezpośrednio do sosu, ale możecie też ugotować więcej makaronu od razu.
Do głębokiej i szerokiej patelni nakładamy porcję sosu – ok. 1 łyżka wazowa/osoba. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy makaron będzie gotowy wrzucamy go bezpośrednio do sosu i wszystko dokładnie mieszamy. Sos serowy powinien dokładnie pokryć makaron. Gdy to nastąpi danie jest gotowe. Danie podajemy w głębokich talerzach, udekorowane sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Resztę sosu można spokojnie przechować w lodówce przez 1-2 dni. Przed podaniem wystarczy podgrzać porcję na patelni i wrzucić świeżo ugotowany makaron, żeby ponownie cieszyć się jego smakiem.
Szukasz innego przepisu na sos do makaronu? Sprawdź wpis: Sosy do makaronu – podstawowe sosy, które musisz znać!