Tosty francuskie z chałki z owocami, orzechami, jogurtem i miodem. Przepis na śniadanie na słodko z bloga Pana Zwałki
Przepisy na śniadanie,  Przepisy z jajkami

Tosty francuskie z chałki – prosty przepis

Należę do tych, którzy raczej nie jedzą słodkich śniadań. Uwielbiam jednak chałkę. Kilka miękkich kromek posmarowanych grubo masłem jestem w stanie wciągnąć niezależnie od pory dnia. Pod warunkiem, że chałka jest świeża. Z tą, która w chlebaku przeleżała o jeden dzień za długo, też coś wykombinowałem i przygotowałem dla Was prosty i szybki przepis na tosty francuskie z chałki. 

Tosty francuskie to nic innego jak pieczywo zanurzone w mieszaninie mleka i jajka, a następnie usmażone na złoty kolor na patelni ze sporą ilością masła. To dobry sposób na odświeżenie pieczywa, które zdążyło już wyschnąć. I właśnie z tą myślą chwyciłem za kawałek przyschniętej chałki. Wiecie, nie jestem fanem słodkich śniadań, ale w tamtym momencie poczułem, że to właśnie takie danie wjedzie na mój poranny stół. 

Tosty francuskie z chałki – składniki (1 porcja):

  • 4 grube kromki chałki,
  • 1 jajko,
  • 100 -150  ml mleka,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki masła.
  • 1 małe jabłko,
  • 1 mała gruszka,
  • 30 g prażonych orzechów laskowych,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu. 

Do głębokiego talerza lub płaskiej miski wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy cynamon, szczyptę kardamonu i soli. Następnie wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie roztrzepujemy.

Smażona chałka w jajku w stylu tosta francuskiego. Blog panzwalka.pl

Na dużą patelnię wrzucamy 2 łyżki masła i roztapiamy na małym ogniu. Kromki chałki maczamy dobrze w przygotowanej miksturze i kładziemy na patelnię. Smażymy do momentu, aż ładnie się zarumienią. Po przewróceniu na drugą stronę, do patelni dorzucamy masło – tyle, żeby pokrywało całą powierzchnię patelni. 

W międzyczasie przygotowujemy owoce. Obieramy jabłka i gruszki (nie jest to konieczne) i kroimy je w kostkę. Prażone orzechy laskowe tłuczemy w moździerzu lub siekamy na drobniejsze kawałki. 

Rumiane tosty francuskie z chałki - przepis na udane śniadanie z bloga panzwalka.pl

Gdy francuskie tosty z chałki zarumienią się z obu stron na złoty kolor, przekładamy je na talerz. Na każdego nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego, posypujemy owocami, a następnie prażonymi orzechami laskowymi. Całość polewamy łyżką miodu – najlepiej z wysokości, żeby jego strumień rozprowadzić równomiernie po całym talerzu.

Gotowe tosty francuskie z chałki z owocami, jogurtem, orzechami laskowymi i miodem. Blog kulinarny Pana Zwałki

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!