Zupa z pora – prosta, szybka i smaczna zupa krem
Nie jestem fanem zup. Wstyd się przyznać, ale pierwszy rosół w życiu zrobiłem chwilę przed 30-tką. O innych zupach wolę nie wspominać. Nie oznacza to jednak, że zup w ogólę nie robię. Zdarza się czasami, a zupa z pora jest jedną z tych prostszych.
Nie wiem skąd we mnie niechęć do zup. Od zawsze było mi z nimi nie po drodze. Kiedyś, poza babcinym rosołem, kapuśniakiem i grzybową nie jadłem praktycznie żadnych innych. Na szczęście przyszedł czas, w którym z zupami się polubiłem. I choć na zupy z burakami nadal patrzę jedynie z dystansu, tak w moim jadłospisie pojawiło się ich znacznie więcej niż kiedyś. Warzywna, z kukurydzą, tajskie, rosół, a nawet pomidorowa (wyłącznie z makaronem!). Jest i zupa z pora – prosta, szybka i smaczna zupa krem.
Składniki na zupę z pora (ok. 4-6 porcji)
- 2 duże pory
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 mały korzeń pietruszki
- szczypta kurkumy i imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 30 g masła
- ok. litr bulionu (lub wody).
Zupa z pora to przykład zupy, z którą poradzą sobie najwięksi zupni ignoranci – czyli np. ja. Wystarczy kilka składników, garnek i blender, żeby przygotować smaczny i szybki obiad.
Gotowanie zaczynamy od oczyszczenia warzyw – pory obcinamy z zielonych, stwardniałych liści, nacinamy wzdłuż i opłukujemy dokładnie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki (można ją dokładnie oczyścić i pozostawić). Wszystkie warzywa kroimy – ziemniaki, cebulę i pietruszkę w mniej więcej równą kostkę, a pora w plastry.
W garnku, w którym będzie gotować się nasza zupa z pora rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażamy kilka minut – aż do momentu gdy cebula i kawałki pora zmiękną i staną się szkliste. Do garnka wlewamy następnie bulion lub wodę – trochę ponad poziom znajdujących się w nim składników. Doprawiamy kurkumą i imbirem, a także – na razie tylko wstępnie – szczyptą soli i pieprzu.
Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i dobrze ugotowane – zwłaszcza ziemniaki. Po ok. 20 minutach zupa z pora powinna być gotowa, choć ja zawsze daję jej trochę więcej czasu, żeby smaki lepiej przeszły. Jednym z ostatnich etapów jest blendowanie – w końcu to zupa krem! Za pomocą blendera dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Gdy masa będzie gładka, bez grudek i większych kawałków próbujemy zupę i doprawiamy – w miarę potrzeby – solą i pieprzem.
Zupa krem z pora gotowa. Nalaną do miseczek zupę możemy udekorować kawałkiem masła, skropić dobrej jakości oliwą lub łyżką gęstej śmietany. Podajemy z grzankami – najlepiej z czosnkową nutą. Jeżeli nie wiecie jak je zrobić, sprawdźcie przepis Pana Zwałki:
Grzanki czosnkowe – prosty przepis na grzanki do zupy