Zupa z pora czyli pyszny krem z pora - przepis: blog kulinarny Pana Zwałki
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na obiad,  Przepisy na zupy

Zupa z pora – prosta, szybka i smaczna zupa krem

Nie jestem fanem zup. Wstyd się przyznać, ale pierwszy rosół w życiu zrobiłem chwilę przed 30-tką. O innych zupach wolę nie wspominać. Nie oznacza to jednak, że zup w ogólę nie robię. Zdarza się czasami, a zupa z pora jest jedną z tych prostszych. 

Nie wiem skąd we mnie niechęć do zup. Od zawsze było mi z nimi nie po drodze. Kiedyś, poza babcinym rosołem, kapuśniakiem i grzybową nie jadłem praktycznie żadnych innych. Na szczęście przyszedł czas, w którym z zupami się polubiłem. I choć na zupy z burakami nadal patrzę jedynie z dystansu, tak w moim jadłospisie pojawiło się ich znacznie więcej niż kiedyś. Warzywna, z kukurydzą, tajskie, rosół, a nawet pomidorowa (wyłącznie z makaronem!). Jest i zupa z pora – prosta, szybka i smaczna zupa krem. 

Składniki na zupę z pora (ok. 4-6 porcji)

Zupa krem z pora - składniki potrzebne do przygotowania zupy wg przepisu Pana Zwałki

  • 2 duże pory
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • szczypta kurkumy i imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g masła
  • ok. litr bulionu (lub wody).

Zupa z pora to przykład zupy, z którą poradzą sobie najwięksi zupni ignoranci – czyli np. ja. Wystarczy kilka składników, garnek i blender, żeby przygotować smaczny i szybki obiad. 

Gotowanie zaczynamy od oczyszczenia warzyw – pory obcinamy z zielonych, stwardniałych liści, nacinamy wzdłuż i opłukujemy dokładnie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki (można ją dokładnie oczyścić i pozostawić). Wszystkie warzywa kroimy – ziemniaki, cebulę i pietruszkę w mniej więcej równą kostkę, a pora w plastry.

Zupa z pora "Pan Zwałka" - przepis z bloga kulinarnego

W garnku, w którym będzie gotować się nasza zupa z pora rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażamy kilka minut – aż do momentu gdy cebula i kawałki pora zmiękną i staną się szkliste. Do garnka wlewamy następnie bulion lub wodę – trochę ponad poziom znajdujących się w nim składników. Doprawiamy kurkumą i imbirem, a także – na razie tylko wstępnie – szczyptą soli i pieprzu. 

Przepis na zupę z pora - blog kulinarny Pana Zwałki

Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i dobrze ugotowane – zwłaszcza ziemniaki. Po ok. 20 minutach zupa z pora powinna być gotowa, choć ja zawsze daję jej trochę więcej czasu, żeby smaki lepiej przeszły. Jednym z ostatnich etapów jest blendowanie – w końcu to zupa krem! Za pomocą blendera dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Gdy masa będzie gładka, bez grudek i większych kawałków próbujemy zupę i doprawiamy – w miarę potrzeby – solą i pieprzem. 

Zupa krem z pora gotowa. Nalaną do miseczek zupę możemy udekorować kawałkiem masła, skropić dobrej jakości oliwą lub łyżką gęstej śmietany. Podajemy z grzankami – najlepiej z czosnkową nutą. Jeżeli nie wiecie jak je zrobić, sprawdźcie przepis Pana Zwałki: 

Grzanki czosnkowe – prosty przepis na grzanki do zupy

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!