
Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami [Proste śniadanie]
Wspominałem już, że pyszne śniadania nie muszą być trudne do przygotowania? Nie inaczej jest z wypasioną kanapką, którą przygotowałem ostatnio.
Dobre kanapki wyróżniają się warstwami. Im więcej, tym lepiej… Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami, którą Wam zaproponuję ma ich całkiem sporo. Od Waszej szczodrości zależy natomiast ich grubość. Warto pamiętać, że równie ważna co ilość warstw, jest ich jakość. Składając kanapkę z przepisu postarajcie się o to, żeby składniki, których użyjecie były jak najlepsze.
Nim przejdziemy dalej, kilka słów o tym jak powstał przepis. Choć to kanapka śniadaniowa pierwszy raz przygotowałem ją w chwili wieczornego kryzysu, czyli momentu, w którym naszła mnie ochota na jakąś niezdrową przekąskę. Buszując pomiędzy supermarketowymi regałami postanowiłem, że zamiast zapychać się jakimś g’wnem, przygotuję coś samemu. Zainspirowała mnie bagietka. Reszta ułożyła się w głowie sama.
Z pierwszej, przygotowanej wieczorem wersji nie byłem zadowolony. Rano udało się jednak dopracować przepis i przygotować proste i całkiem przyjemne śniadanie dla dwojga.
Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami – składniki
- Bagietka
- Rukola
- Pomidor
- Świeże figi
- Delikatny ser pleśniowy
- Włoska mortadela
- Kilka rodzajów włoskiego salami
- Ocet figowy
- Oliwa
- Chrzan
- Masło
Przygotowanie kanapki rozpoczynamy od przygotowania składników – myjemy i osuszamy rukolę, kroimy pomidory i figi w cienkie plastry. Ser pozbawiamy pleśni i również kroimy na plastry. Włoskie wędliny zwijamy w gniazdka. Warto postawić na jakość i sięgnąć po oryginalne włoskie produkty, które coraz częściej znajdziemy w naszych sklepach. Ja wybrałem mortadelę i 3 rodzaje włoskiego salami. Bagietkę kroimy na pół i smarujemy masłem, a dolną połówkę przeciągamy dodatkowo tartym chrzanem.
Następnie przygotowujemy figowy vinaigrette. Do szklanki wlewamy 2 łyżki octu figowego, wrzucamy odrobinę soli i pieprzu. Energicznie mieszając, dolewamy powoli oliwę – ok. 4-5 łyżek. Gdy sos zgęstnieje możemy zacząć składanie kanapki.
Zaczynamy od sporej ilości świeżej rukoli, którą skrapiamy przygotowanym vinaigrette. Na rukoli rozkładamy plastry pomidora tak, żeby na siebie nachodziły. Następna warstwa zarezerwowana jest dla mortadeli. Koszyczki z wędliny układamy obok siebie tworząc wspaniałe mięsne fale. Na mortadeli układamy złożone na pół salami – jedna warstwa to jeden rodzaj salami. Gdy zużyjemy całą wędlinę rozkładamy na niej plastry sera, a na nich plasterki świeżych fig. Ostatni szlif to ponownie figowy vinaigrette. Później wystarczy przyłożyć drugą połówkę bagietki… kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami gotowa!
Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy, które przygotowałem:
- Shakshuka z papryką i świeżą kolendrą [Proste śniadania]
- Bagietka śniadaniowa z jajkiem sadzonym [Proste śniadania]

