Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami przygotowana przez Pana Zwałkę
Przepisy na śniadanie

Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami [Proste śniadanie]

Wspominałem już, że pyszne śniadania nie muszą być trudne do przygotowania? Nie inaczej jest z wypasioną kanapką, którą przygotowałem ostatnio. 

Dobre kanapki wyróżniają się warstwami. Im więcej, tym lepiej… Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami, którą Wam zaproponuję ma ich całkiem sporo. Od Waszej szczodrości zależy natomiast ich grubość. Warto pamiętać, że równie ważna co ilość warstw, jest ich jakość. Składając kanapkę z przepisu postarajcie się o to, żeby składniki, których użyjecie były jak najlepsze.

Nim przejdziemy dalej, kilka słów o tym jak powstał przepis. Choć to kanapka śniadaniowa pierwszy raz przygotowałem ją w chwili wieczornego kryzysu, czyli momentu, w którym naszła mnie ochota na jakąś niezdrową przekąskę. Buszując pomiędzy supermarketowymi regałami postanowiłem, że zamiast zapychać się jakimś g’wnem, przygotuję coś samemu. Zainspirowała mnie bagietka. Reszta ułożyła się w głowie sama.

Z pierwszej, przygotowanej wieczorem wersji nie byłem zadowolony. Rano udało się jednak dopracować przepis i przygotować proste i całkiem przyjemne śniadanie dla dwojga. 

Kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami – składniki

Składniki na kanapkę w stylu włoskim

  • Bagietka
  • Rukola
  • Pomidor
  • Świeże figi
  • Delikatny ser pleśniowy
  • Włoska mortadela
  • Kilka rodzajów włoskiego salami
  • Ocet figowy
  • Oliwa
  • Chrzan
  • Masło

Przygotowanie kanapki rozpoczynamy od przygotowania składników – myjemy i osuszamy rukolę, kroimy pomidory i figi w cienkie plastry. Ser pozbawiamy pleśni i również kroimy na plastry. Włoskie wędliny zwijamy w gniazdka. Warto postawić na jakość i sięgnąć po oryginalne włoskie produkty, które coraz częściej znajdziemy w naszych sklepach. Ja wybrałem mortadelę i 3 rodzaje włoskiego salami. Bagietkę kroimy na pół i smarujemy masłem, a dolną połówkę przeciągamy dodatkowo tartym chrzanem. 

Następnie przygotowujemy figowy vinaigrette. Do szklanki wlewamy 2 łyżki octu figowego, wrzucamy odrobinę soli i pieprzu. Energicznie mieszając, dolewamy powoli oliwę – ok. 4-5 łyżek. Gdy sos zgęstnieje możemy zacząć składanie kanapki. 

Kanapka w stylu włoskim - ostatnia warstwa kanapki

Zaczynamy od sporej ilości świeżej rukoli, którą skrapiamy przygotowanym vinaigrette. Na rukoli rozkładamy plastry pomidora tak, żeby na siebie nachodziły. Następna warstwa zarezerwowana jest dla mortadeli. Koszyczki z wędliny układamy obok siebie tworząc wspaniałe mięsne fale. Na mortadeli układamy złożone na pół salami – jedna warstwa to jeden rodzaj salami. Gdy zużyjemy całą wędlinę rozkładamy na niej plastry sera, a na nich plasterki świeżych fig. Ostatni szlif to ponownie figowy vinaigrette. Później wystarczy przyłożyć drugą połówkę bagietki… kanapka w stylu włoskim z wędliną i figami gotowa!

Gotowe do zjedzenia kanapki w stylu włoskim z wędliną i świeżymi figami

 


 

Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy, które przygotowałem:

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!