Prosty burger z serem pleśniowym – pomysł na szybki obiad
Przygotowanie burgera nie należy do najtrudniejszych kuchennych czynności. Wystarczy wsadzić w bułkę kotlet z mięsa mielonego razem z dodatkami. Problem pojawia się w momencie, w którym dokonujemy ich wyboru. Dziś w cyklu z pomysłami na szybki obiad przepis na burgery z serem pleśniowym i ogórkiem.
Najczęściej burgery przygotowuję wieczorami z okazji spotkań ze znajomymi. Zdarza się jednak, że ochota najdzie mnie i w ciągu dnia. Zazwyczaj impulsem jest paczka mielonej wołowiny zalegająca w lodówce. To, razem z innymi resztkami, które znajdzie się w towarzystwie mięsa oraz z wczorajszymi bułkami wystarczy, żeby skomponować coś smacznego. Tak, w dość spontaniczny sposób powstał prosty burger z serem pleśniowym, który był na tyle dobry, że aż postanowiłem się nim tutaj podzielić.
Prosty burger z serem pleśniowym – składniki (2 burgery):
- 200 gramów wołowiny
- 2 bułki
- Pomidor
- Zielony ogórek
- Ogórek kiszony
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- Ser z zieloną pleśnią
- Ketchup, majonez, musztarda
- Masło
Z mięsa wołowego uformuj dwa 100-gramowe burgery (jeśli nie wiesz jak to zrobić rzuć okiem do wcześniejszego wpisu, w którym podaję podstawowy przepis na burgery). Bułki przekrój na pół. Przygotuj też pozostałe składniki – pokrój w cienkie plastry ogórki, pomidora i ser pleśniowy w grubsze, a cebulę w drobną kostkę.
Prosty sos do burgerów
Do małej miseczki wrzuć ok. 2-3 łyżki majonezu, 1-2 łyżki ketchupu i łyżeczkę musztardy. Całość dobrze wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku – np. odrobiną pieprzu i soli lub kilkoma kroplami pikantnego sosu.
Smażenie i składanie prostego burgera
Na jednej patelni, na odrobinie masła stostuj bułki – płaska powierzchnia powinna ładnie się zarumienić. Drugą patelnię dobrze rozgrzej. Nim położysz na niej burgery, delikatnie je posól i oprósz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Smaż aż do momentu, gdy górna krawędź mięsa zacznie zmieniać kolor. Przewróć burgery na drugą stronę i połóż na nich plastry sera pleśniowego. Wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką, żeby ser się ładnie roztopił.
Obie połówki bułki posmaruj dokładnie przygotowanym cebulowym sosem. Na dolnej połówce połóż usmażony kotlet z serem, na nim cebulę, plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego i zielonego. Całość nakryj górną częścią bułki z dodatkową porcją sosu. Prosty burger z serem pleśniowym gotowy.