Prosty burger z serem pleśniowym Pana Zwałki
Burgery,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Prosty burger z serem pleśniowym – pomysł na szybki obiad

Przygotowanie burgera nie należy do najtrudniejszych kuchennych czynności. Wystarczy wsadzić w bułkę kotlet z mięsa mielonego razem z dodatkami. Problem pojawia się w momencie, w którym dokonujemy ich wyboru. Dziś w cyklu z pomysłami na szybki obiad przepis na burgery z serem pleśniowym i ogórkiem.

Najczęściej burgery przygotowuję wieczorami z okazji spotkań ze znajomymi. Zdarza się jednak, że ochota najdzie mnie i w ciągu dnia. Zazwyczaj impulsem jest paczka mielonej wołowiny zalegająca w lodówce. To, razem z innymi resztkami, które znajdzie się w towarzystwie mięsa oraz z wczorajszymi bułkami wystarczy, żeby skomponować coś smacznego. Tak, w dość spontaniczny sposób powstał prosty burger z serem pleśniowym, który był na tyle dobry, że aż postanowiłem się nim tutaj podzielić. 

 

Prosty burger z serem pleśniowym – składniki (2 burgery):

Składniki na prostego burgera z serem pleśniowym Pana Zwałki

  • 200 gramów wołowiny
  • 2 bułki
  • Pomidor
  • Zielony ogórek
  • Ogórek kiszony
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • Ser z zieloną pleśnią
  • Ketchup, majonez, musztarda
  • Masło

Z mięsa wołowego uformuj dwa 100-gramowe burgery (jeśli nie wiesz jak to zrobić rzuć okiem do wcześniejszego wpisu, w którym podaję podstawowy przepis na burgery). Bułki przekrój na pół. Przygotuj też pozostałe składniki – pokrój w cienkie plastry ogórki, pomidora i ser pleśniowy w grubsze, a cebulę w drobną kostkę. 

Prosty sos do burgerów

Do małej miseczki wrzuć ok. 2-3 łyżki majonezu, 1-2 łyżki ketchupu i łyżeczkę musztardy. Całość dobrze wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku – np. odrobiną pieprzu i soli lub kilkoma kroplami pikantnego sosu. 

Smażenie i składanie prostego burgera

Na jednej patelni, na odrobinie masła stostuj bułki – płaska powierzchnia powinna ładnie się zarumienić. Drugą patelnię dobrze rozgrzej. Nim położysz na niej burgery, delikatnie je posól i oprósz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Smaż aż do momentu, gdy górna krawędź mięsa zacznie zmieniać kolor. Przewróć burgery na drugą stronę i połóż na nich plastry sera pleśniowego. Wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką, żeby ser się ładnie roztopił. 

Obie połówki bułki posmaruj dokładnie przygotowanym cebulowym sosem. Na dolnej połówce połóż usmażony kotlet z serem, na nim cebulę, plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego i zielonego. Całość nakryj górną częścią bułki z dodatkową porcją sosu. Prosty burger z serem pleśniowym gotowy.

Prosty hamburger z serem pleśniowym przygotowany na szybki obiad przez Pana Zwałkę

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!