Bagietka z mięsem mielonym w stylu Sloppy Joe
Kultowe Kanapki,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Bagietka z mięsem mielonym w stylu “Sloppy Joe”

Kuchnia amerykańska znana jest z burgerów i innych fastfoodów. Jednym z nich jest popularny “Sloppy Joe” – kanapka z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. 

Sloppy Joe to kanapka z niemal 100-letnią tradycją. Zrodziła się jako wariacja innej kanapki z mielonym mięsem, tzw. “Loose Meat” nazywanej również “Tavern Sandwich”. Ich podstawą jest mielona wołowina i karmelizowana cebula. Można powiedzieć, że obie podobne są do burgerów, jednak w przypadku Sloppy Joe i Tavern Sandwich wołowina smażona jest luzem, a nie w formie kotleta. Sloppy Joe w odróżnieniu od Loose Meat Sandwich’a zawiera więcej składników. Najważniejszą różnicą jest jednak sos pomidorowy, w którym dusi się mięso. 

Bagietka z mięsem mielonym to moja interpretacja oryginalnego przepisu. Ten z pewnością kiedyś pojawi się na blogu, ale na razie skupmy się na podrasowanej wersji. Po pierwsze – zamiast zwykłego koncentratu pomidorowego lub ketchupu użyłem słodkiego pomidorowego sosu z dodatkiem chilli. Przyprawy ograniczyłem natomiast do soli, pieprzu i sporej ilości kuminu. Nie używałem też musztardy czy octu – zamiast tego dusiłem mięso w ciemnym, słodkim piwie.

Zmiany, które wprowadziłem w sosie, wbrew pozorom nie są mocno znaczące. Kultowe amerykańskie kanapki mają to do siebie, że nawet w dwóch barach stojących naprzeciwko siebie mogą być serwowane w dwóch zbliżonych, ale znacząco różnych od siebie wersjach. Najistotniejszą wprowadzoną zmianą jest pieczywo. Tradycyjnie, czy to Sloppy Joe, czy Tavern Sandwich serwowane są w miękkiej bułce znanej z hamburgerów. Ja poszedłem w kierunku bagietki kojarzonej raczej z nowojorskim Chopped Cheesem i filadelfijskim Cheesesteak’em. 

Bagietka w stylu “Sloppy Joe” – składniki:

  • 0,4 kg mielonej wołowiny
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml ciemnego, słodkiego piwa
  • 100 ml słodkiego pomidorowego sosu chili
  • Sałata lodowa
  • Kumin w proszku
  • Sól i pieprz
  • Musztarda i majonez
  • Gruba bagietka
  • Amerykański ser w plastrach

Przygotowania nadzienia do bagietki zaczynamy od podsmażenia na odrobinie oliwy pokrojonej w średniej wielkości kostkę cebuli. Smażymy na dużym ogniu, żeby dobrze ją wysmażyć. Gdy cebula się zarumieni dodajemy partiami wołowinę. Już przy tej czynności warto rozbijać szpatułką kawałki na jak najdrobniejsze. Gdy cała wołowina się przysmaży doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem – kilka szczypt powinno wystarczyć. Wsypujemy także kumin – ja użyłem 1,5 łyżki stołowej, ale jeżeli nie lubicie tego smaku możecie użyć jedynie ok. łyżeczki.

Gdy wołowina się usmaży, a wszystkie płyny z patelni odparują możemy dodać pomidorowy sos chili i piwo. Jeżeli nie macie gotowego sosu możecie użyć odpowiedniej ilości ketchupu razem np. z Tabasco lub odrobiną chili w proszku – efekt powinien być mniej więcej ten sam. Mięso mieszamy i dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Docelowo wszystkie płyny mają ponownie odparować, a mięso pokryć się słodko-pikantnym lepkim sosem.

Dodatki do kanapki

W trakcie gotowania sosu możemy przygotować pozostałe składniki. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki – wielkości odpowiadającej jednej porcji. Następnie nakrajamy je z jednej strony i kroimy niemal na pół – tak, żeby jeden z boków nie został przecięty. Rozkładamy bagietkę i wydrążamy nadmiar miąższu. Siekamy też umytą sałatę lodową na cienkie wstążki, a ser rozwijamy z foliowych osłonek. 

Gdy mięso jest gotowe możemy przystąpić do składania kanapki. Jedną połówkę bagietki smakujemy majonezem, drugą wybraną musztardą (miodowa pasuje idealnie). Układamy również warstwę sałaty. W następnym kroku po środku nakładamy sporą ilość mięsa, a na nią od razu kładziemy plastry sera, żeby ciepło sosu je roztopiło. Możemy także wsypać odrobinę gorącej wołowiny na wierzch. Składamy i nasza bagietka z mięsem mielonym w stylu “Sloppy Joe” jest gotowa.

Bagietka w stylu Sloppy Joe przygotowana przez Pana Zwałkę

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!