
Bagietka śniadaniowa z jajkiem sadzonym [Proste śniadania]
W soboty zazwyczaj mam więcej czasu na przygotowanie śniadania, więc lubię sobie dogodzić. Ostatnio, coraz częściej w moim sobotnim repertuarze pojawia się bagietka śniadaniowa z jajkiem sadzonym.
Lubię proste śniadania. Dlatego choć w sobotnie poranki mam więcej czasu, staram się przygotowywać je szybko, w oparciu o gotowe do użycia produkty. Nie inaczej wyglądała bagietka śniadaniowa z jajkiem sadzonym, którą złożyłem pewnego poranka. Przepis? Banalnie prosty.
Tak prosty, że aż zastanawiałem się, czy w ogóle go wrzucać. W końcu najtrudniejszą rzeczą do wykonania jest tu pokrojenie składników i usmażenie jajek. Postanowiłem jednak, że i takie banalne przepisy będą pojawiać się na blogu Pana Zwałki. Bo w końcu, żeby było dobrze, wcale nie musi być skomplikowanie!
Bagietka z jajkiem sadzonym – składniki:
- Świeża bagietka
- Jajka
- Ulubiona sałata
- Oliwki
- Pomidor
- Czerwona cebula
- Szczypiorek
- Ser pleśniowy
- Wędzona wędlina
- Musztarda miodowa
- Majonez
- Masło
Lista składników na moją bagietkę śniadaniową nie zawiera ilości. Powód jest prosty – to od Was zależy jak dużą i jak bardzo wypchaną bułę przygotujecie.
Zacznij od przecięcia kawałka bagietki na pół – tak, żeby jeden z boków pozostał w całości. Polecam także wydrążyć wnętrze bagietki z miąższu. Widząc ile przestrzeni jest do zapełnienia, możesz przygotować odpowiednie porcje składników. Posiekaj sałatę (ja używałem lodowej) i szczypiorek. Pokrój na plastry pomidora, wędlinę (miałem do dyspozycji domowy wędzony schab), ser pleśniowy (w moim przypadku był to Brie) oraz oliwki (używałem czarnych). Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka i oprósz szczyptą soli, żeby zmiękła.
Gdy wszystkie dodatki są gotowe rozgrzej patelnię z odrobiną masła i posadź jajka. Gdy trafią na patelnię posól je odrobinę i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Stopień ścięcia dopasuj do swoich upodobań – ja wolę płynne żółtko, które później rozlewa się na wszystkie składniki tworząc swego rodzaju jajeczny sos.
Jedną część bagietki posmaruj majonezem, drugą miodową musztardą. Raczej oszczędnie – chodzi jedynie o dodanie “smaczku”, a nie o to, żeby całość pływała w sosach. Kolejny krok to układanie warstw. To w nich tkwi sekret dobrych kanapek. Na jednej stronie (górnej) bagietki połóż – w kolejności od dołu – posiekaną sałatę, wędlinę, oliwki i szczypiorek. Na drugiej – sałatę, pomidory, ser pleśniowy i zapeklowaną w soli czerwoną cebulę. Nie zapominajmy o jajach – w końcu to bagietka śniadaniowa z jajkiem sadzonym! Usmażone jajka połóż na dolnej połówce pieczywa. Ostrożnie złóż bagietkę i… gotowe. Proste, smaczne, no i na wypasie!

