Kanapka śniadaniowa prawie jak burger z jajkiem sadzonym i smażoną wędliną
Przepisy na śniadanie,  Przepisy z jajkami

Kanapka śniadaniowa prawie jak burger [Proste śniadanie]

Jak powstają burgery śniadaniowe? Wystarczy wcisnąć w nie jajko! W końcu jajka to typowo śniadaniowy składnik! Nie inaczej wygląda sytuacja z kanapką śniadaniową, na którą przepis znajdziecie w dzisiejszym wpisie. 

Kanapka śniadaniowa prawie jak burger wygląda jak burger i nawet smakuje podobnie. Próżno w niej szukać jednak mięsa mielonego. Pomimo fascynacji kuchnią amerykańską, gdzieś tam we mnie jest jakaś cząstka przywiązana do tego, co znane od urodzenia. Od najmłodszych lat dobre polskie wędliny towarzyszą rzeszom rodaków – w tym i mnie. I właśnie wędlina zamiast mielonego stanowi jeden ze składników tego prostego śniadania. 

 

Kanapka śniadaniowa prawie jak burger próbuje połączyć te dwa światy. Amerykańskie burgery i polskie tradycje. Forma, technika przyrządzania, warstwy – wszystko to jest doskonale znane fanom burgerów, a mimo tego to nadal kanapka. Taka zwykła. Nasza. Polska. Ze składnikami, które znamy od dziecka. 

Śniadaniowa kanapka – składniki:

Składniki do kanapki śniadaniowej prawie jak burger Pana Zwałki

  • 1 bułka poznańska
  • 10 plasterków kiełbasy krakowskiej
  • 1 jajko
  • 2 plastry sera żółtego
  • Ogórek kiszony
  • Pomidor
  • Masło czosnkowe
  • Majonez Kielecki
  • Ketchup
  • Masło

Do przygotowania kanapki będziemy potrzebować dwóch patelni. Na jednej z nich, na średnim ogniu smażymy plasterki kiełbasy.

Kiełbasa do kanapki śniadaniowej Pana Zwałki

Gdy się zarumienią zdejmujemy je z ognia, a do wytopionego tłuszczu dodajemy łyżkę masła. Na drugiej patelni roztapiamy masło czosnkowe i podsmażamy przeciętą na pół bułkę. W mieszance tłuszczu z kiełbasy i masła sadzimy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Ja preferuję płynne żółtko, ale Wy możecie wybrać swój ulubiony stopień wysmażenia – ścięte? płynne? Nie ma problemu!

Ogórki kiszone i pomidora kroimy w plastry. Pokrojoną w grube piórka cebulę czerwoną posypujemy delikatnie solą i cukrem, żeby puściła soki i lekko się zamarynowała.

Dolną połówkę podpieczonej bułki smarujemy majonezem. Od niej zaczynamy też układanie naszej kanapki śniadaniowej. Pierwszą warstwę tworzymy z podsmażonej kiełbasy. Na nią układamy plastry żółtego sera.

Bułka z jajkiem i podsmażaną wędliną, czyli kanapka śniadaniowa prawie jak burger Pana Zwałki

Kolejna warstwa to sadzone jajko wprost z patelni – jego ciepło powinno roztopić lekko ser. Na jajku kładziemy następnie zamarynowaną cebulę, plaster pomidora i kilka plasterków ogórka kiszonego, a całość przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną keczupem. 

Jak widać, kanapka śniadaniowa jak burger nie należy do najtrudniejszych dań. Jej przygotowanie jest nie tylko proste, ale i szybkie. Wystarczy kilka minut na usmażenie wszystkich składników, żeby cieszyć się śniadaniem łączącym wpływy kuchni polskiej i amerykańskiej.

Co ważne – użytą krakowską możecie podmienić na jakąkolwiek inną wędlinę, warzywne dodatki na te, które bardziej lubicie. Potraktujcie ten przepis bardziej jako inspirację, niż instrukcję, której musicie trzymać się co do jednego.

Śniadaniowa kanapka prawie jak burger przygotowana przez Pana Zwałkę

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!