Przepis na smażony makaron z rosołu z chorizo - blog z przepisami www.panzwalka.pl
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z makaronem

Przepis na smażony makaron z rosołu z chorizo

Smażony makaron z rosołu to jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa. Pozostałe po niedzielnym obiedzie nitki, wrzucało się na patelnię, następnie wbijało jajka i gotowe. Tzn. najczęściej robił to dziadek lub babcia, a mały Pan Zwałka tylko się tym skomplikowanym czynnościom przyglądał… 

Dziś lubię wracać do tego dania. Najczęściej w klasycznej odsłonie – jedynie z jajkiem i ketchupem lub… cukrem. Tak, nie wiem co to za magia, ale smażony makaron z rosołu smakował cudownie, gdy zamiast na wytrawnie, doprawiło się go łyżką słodkich kryształków. Coraz częściej staram się jednak do smażonego makaronu z rosołu wprowadzić jakieś urozmaicenia. Bo dlaczego nie potraktować go w sposób, w jaki w Azji traktują ryż? Nie egg fried rice, a smażony makaron z jajem!  

Mając taką bazę, wystarczy użyć trochę tego zalegającego w lodówce, trochę tamtego i pyszne danie (z nutą nostalgii) gotowe. Przepis na smażony makaron z rosołu z chorizo powstał właśnie w wyniku takich eksperymentów i lodówkowych czystek. 

Smażony makaron z chorizo i jajkiem - przepis na szybki obiad od Pana Zwałki

Nim przejdę do sedna jeszcze jedno. To kolejny – po mięsie z rosołu w stylu chińskim – przepis w stylu “zero waste”, który pomoże Wam się pozbyć resztek po tej królewskiej zupie (choć równie dobrze możecie przygotować danie, korzystając z makaronu ugotowanego specjalnie w tym celu). Zaczynajmy. 

Składniki na smażony makaron (3 porcje):

  • ok. 200 g makaronu “nitka” po rosole, 
  • 100-150 g hiszpańskiego chorizo,
  • 0,5 cebuli,
  • 4 marynowane papryczki peperoni (można dodać mniej), 
  • 3 jajka,
  • sól do smaku.
  • szczypior.

Smażony makaron z rosołu z chorizo przygotowuje się w ekspresowym tempie (o ile macie ugotowany wcześniej makaron). Zaczynamy od pokrojenia w kostkę wszystkich dodatków. Chorizo w grubszą, cebulę w mniejszą, a papryczki peperoni drobno.

Do mocno rozgrzanej patelni wrzucamy chorizo. Gdy trochę tłuszczu się wytopi, dorzucamy cebulę. Smażymy razem do momentu, aż kawałki tej hiszpańskiej kiełbaski się zarumienią, a cebula zeszkli. Dorzucamy posiekaną papryczkę (ilość dostosujcie do swojej tolerancji na ostrość) i dobrze mieszamy. 

Kolejnym krokiem jest dorzucenie makaronu z rosołu. Zasada jest podobna jak przy przygotowywaniu smażonego ryżu. Po wrzuceniu na patelnię dobrze mieszamy makaron, starając się rozdzielić posklejane nitki. Wysoka temperatura oraz tłuszcz wytopiony z chorizo powinien to ułatwić.

Gdy wszystkie składniki na patelni dobrze się połączą, makaron nabierze charakterystycznego paprykowego koloru, do patelni możemy wbić jajka. Gdy tylko się w niej znajdą, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do czasu, aż dobrze się zetną. Tak, w tym przepisie ważne jest to, żeby dobrze wysmażyć jajka. Bardzo dobrze. W razie potrzeby dosalamy.

I to by było właściwie tyle, makaron z rosołu z chorizo gotowy. Pozostaje tylko nałożyć na talerze, udekorować posiekanym szczypiorem i zajadać.

Przepis na smażony makaron z jajkiem i chorizo - przepisy z bloga Pana Zwałki

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!