Talerz zawierający pyszny makaron z łososiem wędzonym wg przepisu Pana Zwałki
Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z makaronem,  Przepisy z rybą

Makaron z łososiem wędzonym – przepis Pana Zwałki

Co właściwie oznacza “umieć gotować”? Czy chodzi o umiejętność odtworzenia dania zgodnie z przepisem, obróbkę składników zgodnie z przyjętymi normami? A może o coś innego? 

Dla mnie “umieć gotować” jest równoznaczne z “sprawiać przyjemność”. Bo właśnie w przyjemności płynącej z jedzenia leży istota gotowania. Wyszukane techniki, najlepsze składniki będą na nic jeżeli przygotowane dania nie będą sprawiać przyjemności kucharzowi i osobom, dla których gotuje. Czy Pan Zwałka umie gotować? Z pewnością brakuje mi jeszcze sporo do umiejętności kucharzy po szkole. Wiele składników znam tylko z opisów i wyobraźni, która odtwarza ich smak i zapach. Czy Pan Zwałka umie sprawiać przyjemność jedzeniem? Tutaj jest zdecydowanie lepiej. Nie trzeba mi bowiem wiele do tego, żeby czerpać przyjemność gotując i sprawiać ją najbliższym, dla których gotuję. Czasami wystarczy kilka prostych składników, a reszta dzieje się sama. Przykładem takiego gotowania jest spontaniczna kuchenna improwizacja, w trakcie której powstał mój przepis na makaron z wędzonym łososiem. Pyszne, proste danie i czysta przyjemność z jedzenia! 

Inspiracja ukryta w składnikach

Mam to szczęście, że zamiłowaniem do gotowania charakteryzuję się nie tylko ja, ale większość rodziny, bliskich i dalszych znajomych. Dobre jedzenie było obecne w moim życiu właściwie od zawsze. Zaletą grona dzielącego zamiłowanie do kuchni jest zjawisko, które lubię nazywać uczciwą wymianą. “Ty mi przyniesiesz X, ja Wam ugotuję Y”, “Wpadnij, mam dużo Z.”, czy też “Mam znajomego w lesie, przywiozłem od niego wędzonego łososia, wyjdź przed dom, mam kawałek dla Ciebie”. Zaletą naszej “wymiany” jest często przypadkowy dostęp do nieprzypadkowych składników. A od nich już prosta droga do mnóstwa przyjemności płynącej z jedzenia.

Kawałek wędzonego łososia potrzebnego do przygotowania makaronu z wędzonym łososiemNie inaczej było w przypadku tego przepisu. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na makaron z wędzonym łososiem. Sam wiele czytałem, oglądałem, ale nigdy nie przywiązywałem uwagi do receptur, bo to nie było danie, które mnie “kręciło”. Wszystko zmieniło się, gdy do moich rąk trafił kawał świeżo uwędzonego, soczystego, jędrnego i intensywnie pachnącego dymem łososia. Wystarczyła chwila, ułamek sekundy, żeby w głowie zrodził się pomysł na jego wykorzystanie. 

I jak to w przypadku takich zrodzonych w przypływie natchnienia dań, rezultat okazał się niesamowity. Warto więc się nim z Wami podzielić.

Makaron z łososiem wędzonym – składniki (2-3 porcje)

  • 120 g łososia wędzonego
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Natka pietruszki
  • 200 g śmietany kremowej 30% w temperaturze pokojowej
  • Szczypiorek
  • Ser Grana Padano
  • 200 g dobrego makaronu 

Przygotowanie makaronu z wędzonym łososiem

Rozpocznij od ugotowania wody na makaron. Wstaw ją w garnku odpowiednim do porcji i rodzaju wybranego przez Ciebie makaronu. Sos z wędzonym łososiem możesz podać z penne, tagliatelle, farfalle, fusilli lub innym “grubszym” typem. Przygotowanie sosu zajmuje ok. 10-15 minut, więc zacznij gotować makaron tak, żeby punkt “al dente” osiągnął w momencie, w którym będzie już na patelni z sosem (ok. 1 minuta przed czasem podanym na opakowaniu, ale lepiej sprawdzać organoleptycznie 😉 ). 

Szalotki obierz i drobno posiekaj. Na patelni roztop masło i zaromatyzuj je rozbitym ząbkiem czosnku (może być w łusce). Nie musisz go obierać, ani siekać – chodzi tylko o delikatny aromat, który nie przyćmi smaku pozostałych składników. Po ok. 2 minutach aromatyzowania masła na małym ogniu (takim, żeby nie spalić ani masła, ani czosnku) wyciągnij ząbek i wrzuć posiekane szalotki. Przemieszaj i dosyp skórkę otartą z połówki cytryny. 

Wędzonego łososia (jeśli ma) pozbaw skóry, a mięso pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Gdy cebula się zeszkli wrzuć łososia na patelnię, delikatnie zwiększ gaz i mieszaj. Mięso powinno zacząć się ścinać i “kruszyć” na mniejsze kawałki. Gdy łosoś zmieni kolor z intensywnie łososiowego na bardziej blady, a do tego się rozdrobni wlej na patelnię ok. 150 ml (10 łyżek stołowych) wody z gotującego się makaronu. Poza wodą, uważając na pestki wyciśnij i wlej też sok z połówki cytryny. Wszystko dopraw szczyptą grubo zmielonego pieprzu i przemieszaj.

Ważna uwaga – nie sól samego sosu, bo możesz przesadzić. Słony smak nada tutaj ryba, woda z makaronu i dorzucony na późniejszym etapie starty ser.

Gdy część płynu z patelni odparuje, wrzuć do niej ok. pół garści posiekanej natki pietruszki i dokładnie wymieszaj. Śmietankę – najlepiej w temperaturze pokojowej – zahartuj wodą z gotującego się makaronu. 2-3 łyżki stołowe dodane i zmieszane stopniowo ze śmietaną powinny załatwić sprawę. Wlej ją do pozostałych składników znajdujących się na patelni i mieszaj przez chwilę, żeby wszystko dobrze się ze sobą połączyło, a śmietana nie ścięła. Na sam koniec dorzuć ok. 3 łyżki stołowe startego Grana Padano i co jakiś czas mieszając gotuj przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. 

Gdy makaron będzie gotowy odcedź go i wrzuć od razu do patelni z sosem. Cały czas mieszając gotuj całość jeszcze ok. 1,5 minuty, żeby makaron się dogotował oraz w pełni pokrył zawartością patelni.

Gotowy makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym

Sos z łososiem wędzonym to jeden z wielu pysznych sosów, które świetnie komponują się z makaronem. Chcesz więcej? Sprawdź wpis „Sosy do makaronu – podstawowe sosy, które musisz znać!”, w którym znajdziesz kilka innych i łatwych do przygotowania propozycji wraz z odnośnikami do przepisów.

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!