
Imprezowe udka z piekarnika [Prosty przepis]
Czasami sytuacja wymaga szybkiego działania. Nie ma czasu na zastanowienie, a tym bardziej nie ma czasu na długie przygotowania. Niezapowiedziani goście, spontaniczne spotkanie, nieplanowana impreza. W takich chwilach z pomocą przychodzą proste przepisy na dania, które właściwie robią się same. Jednym z nich są imprezowe udka z piekarnika.
Proste, smaczne i szybkie do przyrządzenia. Takie było założenie na danie, które miałem przygotować na spontaniczną imprezę – “pępkowe”. Wiecie… dziecko nie wybiera i jak mówi, że “to dziś”, to nie ma zmiłuj. Choćby skały sr…, trzeba się zebrać i wesprzeć ojca w tych trudnych, aczkolwiek radosnych chwilach. A, że do wódeczki dobrze coś zjeść – i dobrze, jakby nie były to chipsy i orzeszki, tak moje wsparcie skierowane było w stronę kuchni. Imprezowe udka z piekarnika okazały się nie tylko świetnym pomysłem w głowie. Równie dobrze przyjęte zostały przez współtowarzyszy z grupy wsparcia. Znikały ze stołu w tempie ekspresowym… Łapcie więc listę składników i przepis!
Imprezowe udka z piekarnika – składniki (ok. 12 porcji):
- 3,5 kg udek bez skóry i kości,
- 2 duże marchewki,
- 4 laski selera naciowego,
- 2 dowolne papryki,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 2 duże cebule,
- przyprawa fajitas,
- sól, pieprz,
- olej lub oliwa.
Składniki na sos do udek:
- Duży jogurt grecki,
- kostka sera typu feta,
- pęczek pietruszki,
- pęczek koperku,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Imprezowe udka z piekarnika są banalnie proste w przygotowaniu. Mięso kurczaka kroimy na kawałki wielkości sporego kęsa (1 udko mniej więcej na 4-5 mniejszych kawałków) i wrzucamy do dużej miski.
Kolejny krok, to przygotowanie warzyw. Marchewki obieramy i kroimy na grube kawałki. By efektownie prezentowały się w daniu, można pokroić je w trójkąty, tzn. ścinać kawałki pod kątem, obracając za każdym razem marchewkę. Na kawałki ok. 3 cm długości kroimy też seler naciowy, pozbywając się najpierw zwłóknień (odłamujemy końcówkę przy korzeniu i ciągniemy do góry “nitki”.). W kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm kroimy też oczyszczoną z nasion paprykę, a obrane cebule w piórka. Obranych ząbków czosnku nie przeciskamy przez praskę, a kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowane warzywa dorzucamy do miski z mięsem i doprawiamy całość przyprawą fajitas. Najczęściej gotowe mieszanki są na bazie soli, ale jeśli nasza jej nie ma, to doprawiamy wszystko również solą. Skrapiamy zawartość misy kilkoma łyżkami oleju i dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki pokryły się zarówno tłuszczem, jak i przyprawami.
Naszą mięsno-warzywną mieszankę przerzucamy do głębokiej blachy wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. ok. 200 stopni do momentu, aż warzywa zaczną się karmelizować (ok. 1,5-2,5h – ale najlepiej oceniać stopień gotowości “na oko” + widelec).
Imprezowe udka z piekarnika – serwowanie
Przygotowane imprezowe udka z piekarnika podałem chłopakom z frytkami i sosem. O ile te pierwsze były z mrożonki, tak sos przygotowałem samemu.
W dużej misce należy połączyć jogurt naturalny typu greckiego razem z serem typu feta. Do bazy sosu dodajemy następnie posiekaną pietruszkę (same listki, bez łodyżek) i koperek – proporcję zieleniny musicie ustalić sami, wg własnych gustów. Sos na koniec doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny i odrobiną oliwy. Soli – z uwagi na dość słony ser typu feta – nie dodajemy, ale jeśli uważacie, że sos jest za mało słony, możecie go dosolić. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do czasu, aż udka się upieką, żeby smaki się przegryzły.
Skoro impreza, to i imprezowy styl serwowania. Gotowe udka z piekarnika serwujemy z blachy, w której się piekły. Kilka talerzy na stół, sztućce do nakładania i jedzenia, sos, do tego pieczone ziemniaczki lub fryty. Każdy nakłada sobie sam, a nam pozostaje obserwować, jak wszystko znika ze stołu w mgnieniu oka. A jeśli moje imprezowe udka, to nie pomysł dla Was, to sprawdźcie przepis na kurczaka garam masala, który również robi furorę na spotkaniach w większym gronie!
Podsumowanie „imprezy” na moim Instagramie:
Wyświetl ten post na Instagramie

