Śniadaniowy Grilled Cheese - przepis na kultową amerykańską kanapkę z bloga panzwalka.pl
Kultowe Kanapki,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na śniadanie

Śniadaniowy Grilled Cheese – amerykański tost [Przepis]

Grilled Cheese… Ci, którzy w jakimś stopniu śledzą kulinarny świat, z pewnością tu i ówdzie spotkali się z tą nazwą. Czym właściwie jest Grilled Cheese i jak go przygotować? 

Grilled Cheese, to kolejna kultowa kanapka, która nie jest skomplikowaną potrawą. Przekładając ją “na nasze”, to po prostu dwie kromki chleba z serem pomiędzy, zapieczone, podawane na ciepło. Tak, zwykły tost, więc o co tyle hałasu spytacie? Otóż choć pozornie to faktycznie znane i lubiane przez wszystkich tosty, tak w rzeczywistości różnią się one sposobem wykonania. Dzięki temu pieczywo jest chrupiące, a zarazem miękkie. Ser ciepły, roztopiony i przyjemnie ciągnący. 

Grilled Cheese to kanapka przygotowywana na płycie grillowej lub patelni. Kromek chleba nie dociska się – jak dzieje się w tosterze – dzięki czemu pieczywo pozostaje pulchne. Wydłuża to również czas przygotowywania, ale i to ma swoje korzyści. Im dłużej na ser działa temperatura, tym lepiej się rozpuści i tym bardziej będzie się ciągnął.

Różne są rodzaje używanego sera, różne dodatki. Bardzo popularny w USA jest Grilled Cheese serwowany z pomidorówką. Nie w talerzu, a w kubku, dzięki czemu można w niej maczać trójkąty zgrillowanego pieczywa z serem. Ważne jest też masło. To dzięki niemu pieczywo staje się chrupkie i zyskuje dodatkowe nuty smakowe. 

Mój śniadaniowy Grilled Cheese to opcja, w której poza serem znalazła się także wędlina. Choć nazwa nie wskazuje, równie dobrze kanapki można przygotować jako przekąskę w ciągu dnia, kolację lub nocne guilty pleasure. U mnie po prostu pojawiła się pewnego dnia na śniadanie i taką nazwę postanowiłem nadać przepisowi. 

Śniadaniowy Grilled Cheese – składniki (2 porcje):

  • 4 kromki żytniego pieczywa
  • ser tostowy (z folijki) – 4 plastry
  • ser Cheddar – 2 plastry
  • 0,5 krążka sera Camembert 
  • kilka plasterków ulubionej wędliny
  • żółta musztarda
  • wybrany sos BBQ
  • 4-5 łyżek masła.

Składniki na śniadaniowy grilled cheese przygotowany wg przepisu Pana Zwałki

Musztardą i sosem BBQ smarujemy te strony kromek chleba, które trafią do środka kanapki. Kromka posmarowana musztardą stanowić będzie podstawę grilled cheese. Układamy na niej kolejno 2 plasterki sera z folijki. Ser posypujemy pokrojoną w kostkę wędliną, a następnie układamy poszarpany na kawałki Cheddar i połowę – również poszarpaną – przygotowanej porcji Camemberta. Na wierzch kładziemy kromkę chleba posmarowaną sosem BBQ (sosem do środka).

Smażenie kanapki z serem - przepis z bloga kulinarnego Pana Zwałki

Na patelni roztapiamy masło. Rozprowadzamy je tak, żeby powierzchnia odpowiadała kromce wybranego pieczywa. Masło odpowiada za piękny, złocisty kolor naszego Grilled Cheese, dlatego nie powinniśmy go oszczędzać. Gdy masło się roztopi, kładziemy na nim przygotowane kanapki, delikatnie dociskamy od góry, żeby pieczywo wchłonęło go jak najwięcej. 

Śniadaniowy Grilled Cheese smażymy na średnim ogniu – pieczywo nie może się przypalić, nim ser się roztopi. Co jakiś czas, przy użyciu łopatki podnosimy kanapkę, żeby sprawdzić stan zarumienienia oraz to, czy nie powinniśmy dodać masła. Patelnia powinna być pokryta jego warstwą. Jeżeli jest sucha to znaczy, że pieczywo wchłonęło całą porcję i musimy dorzucić kolejną.

Gotowy śniadaniowy Grilled Cheese - kanapka przygotowana przez autora przepisów, Pana Zwałkę z bloga panzwalka.pl

Gdy jedna strona ładnie się zezłoci, przy użyciu łopatki przewracamy kanapki na drugą. Dorzucamy też nową porcję masła i przesuwając pieczywo po powierzchni patelni, staramy się nim je nasączyć. Do czasu, gdy chleb się zarumieni, ser w środku powinien być w pełni roztopiony. Gotowe kanapki kroimy na pół – wiadomo, na skos, w końcu trójkąty zawsze lepiej smakują :D. Podajemy tuż po przygotowaniu.

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Jeden komentarz

  • AnaM.

    Robimy kanapki, krojąc muenster, ponieważ to ulubiony ser jej mamy, i provolone, bo
    zdaniem Delilah dodaje głębi smaku. Starannie smarujemy chleb masłem, ponieważ, jak
    wyjaśnia Delilah, masło jest najważniejsze.
    – Uważaj teraz. – Kładzie dwie kromki na gorącej patelni. – W tej chwili doświadczysz
    tego, że gotowanie oddziałuje na wszystkie zmysły, nie ogranicza się do smaku. Na przykład
    słuch. Posłuchaj, czy masło skwierczy. Jeśli nie, to niedobrze, oznacza bowiem, że patelnia
    nagrzała się za mało lub za mocno.
    Słuchamy skwierczenia.
    – Wzrok – mówi dalej. – Masło powinno się poruszać, bulgotać przy krawędziach patelni.
    Patrzę posłusznie – nie mam wyjścia. Delilah jest niczym dowódca.
    – Zapach. – Przesuwa dłonią nad patelnią, żeby dopłynął do nas ciepły aromat
    brązowiejącego masła i chleba. – Jeszcze silniejszy, jeśli dodasz ziół i przypraw. Czy pachnie,
    tak jak powinno? Uczysz się w całym procesie. Przewróć kanapki.
    Biorę od niej łopatkę i przerzucam kromki. Chleb jest idealnie przyrumieniony.
    „– Wyczucie. Musisz wychwycić strukturę jedzenia i to jak się ono zachowuje. Smażonego
    sera nie możesz robić w pośpiechu, bo ser się nie rozpuści. Słyszysz, jak się zmienił odgłos?
    Kiwam głową.
    – Potrzebujemy jeszcze trochę masła i odrobinę zmniejszymy temperaturę.
    Prowadzi mnie przez cały ten proces i uczy, między innymi, jak kontrolować temperaturę.
    Zajmuje się tymi kanapkami bardzo troskliwie, żeby wyszły dokładnie takie, jak chcę. Przez cały
    czas nasze ramiona się dotykają, wszystko robimy razem. Ogarnia mnie spokój. Nie myślę
    o pracy ani o niczym innym. Nic mnie nie irytuje. Nie jestem pusty. Czuję pełnię. Jestem tutaj.
    Przy niej.
    Przekładamy kanapki na talerze. Delilah podaje nóż.
    – Teraz najlepsza część. Rozcinanie. – Unosi brwi ostrzegawczo. – Ale tnij po przekątnej.
    Rozcinanie w połowie to zbrodnia przeciw serowi.”
    Fragment z ”Ukochany wróg”-K.Callihan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!