Philly Cheesesteak Tortilla - przepis Pana Zwałki
Kuchnia Tex-Mex,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Philly Cheesesteak Tortilla – Tex-Mex’owy twist [Przepis]

Philly Cheesesteak to kultowa amerykańska kanapka. Nie ma co do tego wątpliwości. Na tyle kultowa i wpisana w filadelfijskie DNA, że niemal świętokradztwem są jakiekolwiek odstępstwa od oryginalnego przepisu. Nazwijcie mnie szaleńcem, ale o właśnie takie odstępstwo od kanonu pokusiłem się jakiś czas temu. Wynik eksperymentu – Philly Cheesesteak Tortilla – był na tyle dobry, że przepisem postanowiłem podzielić się z Wami.

Czym jest kanapka Philly Cheesesteak? Jej siła leży w prostocie. Karmelizowana cebula, karmelizowana zielona papryka, cienkie kawałki wołowiny i ser. Tyle, i tylko tyle zamknięte w miękkiej bagietce. wystarczyło do stworzenia kanapki, na której punkcie zwariowali nie tylko mieszkańcy Filadelfii, ale całego świata. Przepis na Philly Cheesesteak jest już na blogu, dziś zajmiemy się Tex-Mex’ową wariacją na jej temat. Choć z tym Tex-Mex’em to też za dużo powiedziane… 😉 

Philly Cheesesteak Tortilla – składniki (4 porcje):

Składniki na tortille z Philly Cheesesteak'em - na 4 porcje

  • ok. 500 g wołowiny w kawałku (np. stek z antrykotu)
  • 3 cebule,
  • 2 papryki (kolor dowolny),
  • 12 plastrów żółtego sera (z folijki),
  • 4 pszenne tortille,
  • ulubiony miks sałat,
  • pomidor,
  • zielony ogórek,
  • majonez,
  • sos BBQ,
  • mieszanka przypraw Tex-Mex. 

Przygotowania Philly Cheesesteak Tortilli zaczynamy od wsadzenia do zamrażarki naszego kawałka mięsa. Powinniśmy zrobić to na kilkadziesiąt minut przed planowanym przygotowaniem dania. Nie chodzi o zamrożenie mięsa, a jedynie delikatne zmrożenie, dzięki czemu łatwiej będzie pociąć je na cieniutkie plasterki. Ok. 30 – 45 minut w zupełności wystarczy. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy w jak najcieńsze plastry, najlepiej pod delikatnym kątem w stosunku do włókien mięśniowych. Pokrojone mięso odstawiamy na bok, żeby nabrało temperatury pokojowej.

Czas, w którym mięso będzie się chłodziło dobrze wykorzystać na przygotowanie innych składników. Zaczynamy od obrania cebul. 2 z nich kroimy w piórka, 1 w drobną kostkę. Myjemy też paprykę, pozbywamy się nasion i tniemy na paski. Paprykę razem w cebulą w piórkach wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i karmelizujemy na małym ogniu. Co jakiś czas – gdy patelnia będzie zbyt sucha – możemy podlać wszystko odrobiną płynu: piwa, coli, soku jabłkowego.

Cebula pokrojona w kostkę stanowić będzie jeden z surowych warzywnych dodatków. Poza nią potrzebować będziemy jeszcze pokrojonego w drobną kostkę pomidora i zielonego ogórka. Proste, prawda? Przypomnę tylko, że ogórka należy najpierw obrać, a później przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć nasiona, żeby zapobiec nieplanowanemu “rozwodnieniu” naszego dania. Ze wstępnych przygotowań to tyle.

Przygotowanie tortilli 

Mięso wołowe z warzywami i serem - blog kulinarny Pan Zwałka

Gdy wszystkie dodatki i mięso jest gotowe, możemy rozpocząć przygotowania. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy ok. 125 g surowego mięsa, równomiernie rozprowadzamy i zostawiamy do momentu, aż dobrze zarumieni się z jednej strony. Doprawiamy mięso solą i pieprzem (lub przyprawą Tex-Mex), mieszamy i formujemy je w kształt prostokąta o długości i szerokości odpowiadającej zrolowanej tortilli. Na mięso wrzucamy następnie porcję skarmelizowanej papryki z cebulą, a na wierzch układamy 2-3 plastry sera. Zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywamy ją pokrywką.

Tortille podgrzewamy zgodnie z instrukcją – na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Środek smarujemy cienką warstwą majonezu, rozsypujemy trochę wybranego miksu sałat oraz pozostałe dodatki. 

Smażenie mięsa do tortilli Philly

Gdy ser na patelni zacznie się topić, mieszamy wszystkie składniki znajdujące się na patelni. Chodzi o to, żeby roztopiony ser stworzył swego rodzaju sos, który dokładnie otoczy kawałki mięsa i warzyw.

Składanie Philly Cheesesteak Tortilli - przepis Pana Zwałki

Tak przygotowane mięso przerzucamy na tortille, polewamy odrobiną sosu BBQ. Placek zawijamy najpierw od spodu, a następnie od boków. Żeby utrzymać wszystko w ryzach, możemy także owinąć końcówkę naszej Philly Cheesesteak Tortilla w folię aluminiową. Procedurę powtarzamy aż skończy nam się mięso 🙂

Zawinięta tortilla z kawałkami wołowiny

Gotowa Philly Cheesesteak Tortilla - przepis na blogu kulinarnym Pan Zwałka

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!