
Tortilla z kurczakiem – szybki przepis na kebab w domu
Kebab to jedno z ulubionych dań Polaków. Nie ważne czy w przerwie pracy, czy nad ranem, po grubo zakrapianej nocy w klubach, porcja mięsa upchana w bułę razem z dodatkami sprawia, że człowiekowi robi się cieplej na duszy. Dla mnie kebab mógłby istnieć tylko “w cienkim”. Do tego bez sosów, bo te często wołają o pomstę do nieba. Dziś na blogu szybki przepis na kebab w domu. Nie, nie w bule. Będzie to zwykła tortilla z kurczakiem.
Kebab “w cienkim” w Polsce oznacza najczęściej mięso z dodatkami zawinięte w pszenną tortillę z paczki. I taka tortilla wystąpi również w moim przepisie. Co do mięsa… cóż, kolejne rozczarowanie. Nie będzie to jagnięcina, nie będzie nawet wołowina. W domowych warunkach nie ma co porywać się na takie szaleństwa. Do środka trafi stary, poczciwy kurczak. Tak jest najszybciej, tak jest najprościej i tak – moim zdaniem, jak i wielu przyjaciół, którym miałem okazję serwować to danie – w domu jest najpyszniej.
Kebab w domu – jakie mięso?
Nim przejdziemy do meritum, zatrzymajmy się na chwilę przy ważnej kwestii. Mięso. Myśląc o tym z kurczaka, przed oczami z pewnością macie konkretną część – piersi. Uwierzcie mi jednak, że mięso z piersi to najgorszy możliwy wybór. Wasz domowy kebab będzie suchy, twardy, no po prostu… zero przyjemności. Swoją uwagę powinniście zwrócić na kurczęce udka. Zgrabne, jędrne, aromatyczne, a po usmażeniu miękkie i soczyste. A kilka trików, które zdradzę później, pomagają wydobyć z nich jeszcze więcej piękna!.
Tortilla z kurczakiem – składniki (4 porcje):
- 500 g udek z kurczaka (bez kości i skóry),
- 4 pszenne tortille – z paczki lub z mojego przepisu na tortille,
- sałata masłowa (lub lodowa),
- 2 pomidory,
- 1 duży zielony ogórek (lub dwa mniejsze),
- czerwona cebula,
- 1 soczysta pomarańcza
- przyprawa kebab/gyros.
Sosy do kebaba:
- 400 g gęstego jogurtu,
- 150 g sera feta,
- zioła – mięta, pietruszka
- pasta harissa,
- sok z cytryny,
- 1-3 łyżeczki majonezu,
- oliwa.
Tortilla z kurczakiem – przygotowania
To szybki przepis na kebab w domu, więc nie będziemy bawić się w formowanie, nadziewanie na szaszłyki i inne harce na fujarce, które są jedynie sztuką dla sztuki. Tak, tak, mówię o tych wszystkich przepisach, wg których, po ich wykonaniu już nigdy nie będziecie chcieli zjeść kebsa na mieście. To bullshit, a Pan Zwałka nie lubi takich bzdur. Dlatego w moim przepisie bzdury ograniczamy do minimum – ma być szybko, ma być smacznie. Tyle.
Zaczynamy od mięsa. Najprościej wybrać udka wytrybowane, czyli bez kości. Bez problemu dostaniecie takie w większości sklepów mięsnych, jak i sieciówkach. Mięso oczyszczamy z ewentualnych pozostałości kości, nadmiaru tłuszczu i wszystkiego innego, co mogłoby Wam się uprzykrzać w trakcie jedzenia, a następnie kroimy je na cienkie paski.
Pokrojone udka z kurczaka wrzucamy do miski i przyprawiamy przyprawą “kebab/gyros”. Dowolną ulubioną. Te mieszanki są dobrze skomponowane i w zupełności wystarczą. Zwróćcie jednak uwagę na skład – jeżeli nie ma w nich soli, mięso musicie również posolić. Ja często doprawiam jeszcze odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą granulowanego czosnku i czymś na podkręcenie ostrości – np. cayenne albo płatkami chili.
Pora na sekret, dzięki któremu Wasze mięso będzie miękkie, soczyste i delikatne nawet po dość brutalnym potraktowaniu go temperaturą. Sok z pomarańczy. Do miski z mięsem wyciskamy sok z połówki lub całej pomarańczy (zależy od jej soczystości). Na mięso zadziałają dwie składowe – kwasy owocowe i cukry. Te pierwsze pomogą skruszyć mięso w krótkim czasie (heloł, w końcu to szybki przepis!), a te drugie skarmelizować jego powierzchnię w trakcie smażenia. Poza sokiem z pomarańczy dolewamy jeszcze 1-2 łyżki oleju i mieszamy dokładnie, żeby mięso pokryło się dobrze przygotowaną na szybko marynatą.
Tortilla z kurczakiem – przygotowanie dodatków i sosów
Mięso zostawiamy w temperaturze pokojowej na czas przygotowania dodatków i sosów. Ich zestaw jest dość prosty, ale uwierzcie mi na słowo – na ten moment, organoleptycznie przekonacie się przy pierwszym gryzie – w zupełności wystarczy.
Wybraną sałatę myjemy i szarpiemy lub siekamy na drobne kawałki. Pamiętajcie – czy to burgery, czy inne kanapki – zawsze siekajcie swoją sałatę. Zawsze.
Ogórka możecie obrać ze skórki, ale nie musicie. Najważniejsze jest pozbycie się nasion wraz z otaczającym je płynnym miąższem. Wydrążone ogórki kroimy w kostkę. Podobna zasada tyczy się pomidorów. Po ich pokrojeniu możecie chwycić je pomiędzy dłonie i delikatnie ścisnąć, żeby pozbyć się nadmiaru soków. W piórka lub kostkę kroimy też cebulę.
Sosy do domowych kebabów
Dodatki gotowe, pora na sosy. Pierwszy z nich inspirowany jest greckimi gyrosami, które miałem okazję jeść na Krecie. Nie było w nich jednak “czostkowego”, a jedynie kremowy, słony serek.
W miseczce, przy pomocy widelca rozgniatamy ser feta, a następnie stopniowo dodajemy gęsty jogurt i mieszamy. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Nie za gęstą, żeby można było go rozsmarować łyżką i nie za rzadką, żeby nie wypłynął z tortilli. Do przygotowanej bazy wrzucamy ok. garść posiekanych drobno ziół – najlepiej sprawdza się mięta i pietruszka w stosunku 1:1. Doprawiamy do smaku pieprzem i – ewentualnie – solą (ser jest słony!), sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą (ok. łyżki). Całość dobrze mieszamy.
Drugi z sosów inspirowany jest bliskim wschodem. Do jego przygotowania potrzebne będzie nam trochę jogurtu (reszta, która pozostanie z przygotowywania pierwszego sosu), soku z cytryny, soli i pikantnej, aczkolwiek aromatycznej pasty harissa (ewentualnie możecie użyć takiej przyprawy w postaci sypkiej). W miseczce mieszamy jogurt z odrobiną majonezu – dodajemy go dla delikatnego zagęszczenia sosu. Dodajemy również pastę harissa. Jest ona bardzo pikantna, dlatego róbcie to stopniowo – np. po pół łyżeczki, próbując sos po dokładnym wymieszaniu – aż dojdziecie do akceptowalnego przez was poziomu ostrości. Doprawiamy solą do smaku i wkrapiamy odrobinę soku z cytryny.
Domowa tortilla z kurczakiem – smażenie
Gdy mamy przygotowane mięso i wszystkie pozostałe składniki, reszta to już kwestia chwili. Potrzebne będą nam 2 patelnie i folia aluminiowa. Te pierwsze do smażenia mięsa i podgrzania tortilli, a ta druga do zawinięcia naszych kebabów.
Kolejna rada, którą warto zapamiętać. Mięso smażymy “na pełnej”. I jeszcze jedna – jednorazowo porcję na 1 tortille, czyli ok. 125 g. Dzięki temu proces będzie szybki, patelnia gorąca, mięso będzie skwierczeć i się smażyć, a nie gotować we własnych sokach.
Odmierzoną porcję mięsa wrzucamy na rozgrzaną na największym ogniu patelnię. Mięso staramy się w miarę szybko rozdzielić na kawałki, a następnie zostawiamy bez ruszania. Zależy nam na dobrej karmelizacji, dlatego kurczaka przewracamy – najlepiej za pomocą szczypców, lub płaskiej łopatki – w momencie, w którym jego powierzchnia ładnie się zarumieni.
W międzyczasie na drugiej patelni podgrzewamy tortillę. Kilka-kilkanaście sekund z każdej strony w zupełności wystarczy. Z folii aluminiowej urywamy kawałek o szerokości placka, a na nim – mniej więcej w ¾ wysokości kładziemy tortille.
Tortille smarujemy sosem na bazie sera feta, pozostawiając suche miejsce przy krawędziach. Na środku, niemal na całej długości rozkładamy sałatę, na którą następnie wysypujemy usmażone mięso. Dodajemy ogórka, pomidory i cebulę, a całość polewamy płynnym sosem z pastą harissa – 1-2 łyżki w zupełności wystarczą. Nie przesadzamy też z samymi składnikami, żeby łatwo było zwinąć tortillę.
Zawijamy dolną krawędź tortilli do góry, następnie lewą do środka, a na koniec prawą. Nasz mięsno-warzywny pakiet zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pozostawiając odsłonięty czubek, w który już za chwilę możemy się wgryźć. Ten etap możecie pominąć, ale dzięki folii tortilla nie rozwija i nie rozpada się w trakcie jedzenia. Łatwiej też zapanować nad cieknącymi sosami. Tortilla z kurczakiem gotowa – dajcie znać, jak Wam wyszła!

