Burger z panierowanym serem Camembert przygotowany przez Pana Zwałkę. to kolejny przepis na burgera
Burgery,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Burger z panierowanym serem Camembert [Przepis]

Jak wiecie, każdy dobry burger musi mieć ser. Trzymając się tej koncepcji, w mojej głowie pojawiła się myśl… a co gdyby sera nie roztapiać na mięsie? Szybkie łączenie kropek i boom. Burger z panierowanym serem Camembert wjechał na stół.

Już pierwszy rzut oka na główne zdjęcie, którym opatrzyłem ten przepis, sugeruje, że burger z panierowanym serem Camembert to nie jest lekka rzecz. I nie, ta garstka zielonego przemycona pod postacią rukoli tego nie zmieni. Jest tu mięso, jest tu ser, są prażone orzechy. Skoro już wymieniłem większość składników, przejdźmy do przepisu. 

Składniki (4 porcje): 

  • 400 g wołowiny
  • 4 bułki ziemniaczane (przepis)
  • 2 krążki sera Camembert
  • garść orzechów włoskich
  • rukola
  • żurawina w słoiku
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej – ok. 0,5 l
  • sól, pieprz
  • majonez truflowy. 

Krążki Camemberta wkładamy na ok. 20-30 minut do zamrażarki. Chodzi o to, żeby wnętrze sera się związało, dzięki czemu łatwiej będzie go przekroić na pół. Z mięsa formujemy burgery i do czasu smażenia trzymamy je w lodówce.

Prażone orzechy włoskie do burgera z panierowanym Camembertem

Na patelni, na odrobinie oleju prażymy orzechy włoskie. Doprawiamy je delikatnie solą i pieprzem. Pilnujemy, żeby się nie przypaliły. Po uprażeniu odstawiamy je na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i studzimy. 

Panierowanie sera Camembert - wszystkie elementy panierki

Schłodzony Camembert kroimy na pół wzdłuż – tak, żeby z jednego powstały dwa krążki. W 3 pojemnikach (np. głębokich talerzach) umieszczamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. W małym garnku rozgrzewamy olej – nie musi być go dużo, wystarczy tyle, żeby przykrył krążek sera. 

Usmażony ser Camembert do burgera - przepis na burgera z Camembertem Pana Zwałki

Camemberta panierujemy. Najpierw krążek obtaczamy w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej. Pilnujemy, żeby żadna część nie pozostała bez panierki. Obtoczony w niej ser wkładamy do rozgrzanego do ok 170 stopni oleju i smażymy do momentu, aż panierka ładnie się zarumieni. Gotowy ser wykładamy na kratkę do osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu. Gdy usmażymy wszystkie przygotowane krążki, wkładamy je do piekarnika ustawionego na 60-70 stopni na czas dalszego gotowania. 

Rozgrzewamy dwie patelnie. Na jednej, mocno rozgrzanej smażymy mięso, które najpierw doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Na drugiej rumienimy bułki. Gdy użyjecie bułek ziemniaczanych z mojego przepisu, nie musicie używać masła, w przypadku innych do zarumienienia może być ono potrzebne. Wystudzone orzechy siekamy.

Burger z panierowany z serem Camembert – składanie

Składanie burgera z panierowanym serem Camembert - przepis Pana Zwałki

Dolną połówkę bułki smarujemy cienką warstwą majonezu truflowego (jeżeli nie macie, możecie dodać zwykłego lub dodać do niego trochę oliwy truflowej i dobrze wymieszać). Układamy warstwę rukoli, na niej kładziemy mięso, a na nie nasz ciepły, panierowany Camembert. Ser smarujemy odrobiną żurawiny – ok. 1-2 łyżeczki, którą równomiernie rozsmarowujemy po serze. Na sam koniec dodajemy trochę uprażonych, posiekanych orzechów. Burgera koronujemy drugą połówką bułki i… gotowe.

Burger z panierowanym serem Camembert - przepis na blogu kulinarnym www.panzwalka.pl

P.S. Zamiast żurawiny można dodać porcję konfitury z czerwonej cebuli. Też będzie ogień!

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!