Wołowina w 5 smakach - przepis Pana Zwałki
5 smaków,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z makaronem,  Przepisy z wołowiną

Wołowina w 5 smakach – efektowne danie pełne smaku!

Słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami – 5 smaków, które są w stanie odróżnić nasze kubki smakowe. Kuchnią, która kojarzy się z nimi wszystkimi jest przede wszystkim kuchnia chińska, a to wszystko za sprawą popularnych dań z “w 5 smakach” w nazwie. Dziś na blogu zagości wołowina w 5 smakach. 

Gotowanie samego dania nie jest zbyt czasochłonne, jednak do jego przygotowania potrzebnych jest sporo składników, które są charakterystyczne dla potraw kuchni azjatyckiej. Również obróbka potrzebnych warzyw wymaga odrobiny czasu i poświęcenia. Wołowina w 5 smakach jest jednak daniem, które z pewnością wynagrodzi włożony trud. 

Jednym z “tajnych” składników, bez których przepis się nie uda jest mieszanka “5 smaków” Pana Zwałki inspirowana tradycyjnymi chińskimi recepturami. Nuty anyżu, pieprzu syczuańskiego i pozostałych przypraw nadają potrawom niepowtarzalny aromat i smak, który przeniesie nas w okolice Wielkiego Muru. 

Lista składników

Dodatki Marynata Sos do woka
Grzyby Shitake 30 g Łopatka wołowa bez kości 600 g Sos ostrygowy 60 ml
Marchewka 130 g Przyprawa 5 smaków Pan Zwałka 10 g Sos sojowy jasny 60 ml
Papryka czerwona 200 g Sól 7,5 g Sos rybny 60 ml
Cebula czerwona 150 g Cukier biały 15 g Ocet ryżowy 30 ml
Kiełki fasoli mung 50 g Olej sezamowy 30 ml Coca-cola 120 ml
Seler naciowy 150 g Sos sojowy jasny 30 ml Limonka 50 ml
Grzyby shimeji świeże 75 g Coca-cola 30 ml
Imbir 15 g Mąka kukurydziana 60 g
Czosnek 20 g
Makaron Chow Mein 250 g

Trochę informacji przydatnych w przygotowaniu dania

W kuchni azjatyckiej charakterystyczne jest krojenie wszystkich składników wg jednego klucza. W przypadku wołowiny w 5 smakach będą to paski o długości ok. 3-4 cm w przypadku warzyw i 3 cm w przypadku mięsa. Tym, co stoi za takim sposobem jest fakt, że w Azji w zdecydowanej większości do jedzenia używa się pałeczek, a nie sztućców, więc dania muszą być przygotowane tak, by łatwo było nabrać porcje odpowiadające kęsom. 

Kolejny punkt tyczy się woka, w którym powinniśmy przygotowywać naszą wołowinę w 5 smakach. Dzięki niemu możliwa jest obróbka wszystkich składników w wysokich temperaturach, co pozwala na szybkie przygotowanie, ale i wymaga sporo zręczności i uwagi by niczego nie przypalić. Poza wokiem warto zaopatrzyć się w drewnianą łyżkę, która będzie miała jak największy kontakt z jego ściankami. 

Na koniec wróćmy do warzyw i organizacji pracy z wokiem. Warzywa smażymy po kolei, zaczynając od tych najtwardszych, wymagających więcej czasu (marchewka, papryka), kończąc na tych najbardziej miękkich, których nie trzeba tyle obrabiać – selerze naciowym, świeżych grzybach, cebuli. Pomóc w organizacji może stworzenie “zegara woka”, czyli układanie na talerzu lub dużej tacy wszystkich składników dania w kolejności ich smażenia zgodnie z ruchem wskazówek. 

Krok pierwszy – przygotowanie warzyw

Grzyby Shitake po namoczeniu

Najbardziej czasochłonny etap przepisu, to przygotowanie składników. Jeszcze przed rozpoczęciem właściwej obróbki trzeba zalać zimną wodą grzyby shitake, które muszą moczyć się ok. godziny. Następnie przygotowujemy nasz “zegarek”.

Pocięte warzywa do wołowiny w 5 smakach

W paski o długości ok. 3-4 cm i średnicy ok. 0,5 cm kroimy marchewkę, seler naciowy, paprykę, cebulę i namoczone wcześniej grzyby. Do zegara – na końcowe pozycje – dodajemy również świeże grzyby shimeji oraz kiełki fasoli mung. Do oddzielnej miseczki trzemy na miazgę imbir oraz czosnek. 

Na tym etapie możemy również ugotować makaron Chow Mein wg przepisu na opakowaniu, a po ugotowaniu porządnie przelać go zimną wodą, żeby się nie posklejał. 

Krok drugi – przygotowanie mięsa i marynaty

Łopatka wołowa w paskach

Drugim etapem przygotowania jest zamarynowanie mięsa. Łopatkę wołową kroimy na cienkie paski o długości ok 3 cm i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wymienione na liście – z przyprawą “5 smaków” Pana Zwałki włącznie – i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą, ponownie mieszamy tak długo, aż pokryje dokładnie paski wołowiny. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania. 

Zamarynowana wołowina w 5 smakach

Krok trzeci – przygotowanie sosu do woka

Ostatnim elementem dania, który należy przygotować przed gotowaniem jest sos do woka, który na koniec doprawi nam danie i uzupełni bukiet smaków – zwłaszcza o element umami. Osiągniemy to dzięki mieszaninie popularnych w azjatyckiej kuchni sosów, które są obfite w smak umami. W misce mieszamy m. in. sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny, ocet ryżowy, Coca-Colę oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. 

Sos do woka z wołowiną

Wołowina w 5 smakach – gotowanie

Na wysokim ogniu rozgrzewamy wok. Wlewamy odrobinę oleju rzepakowego by pokryć jego dno, a następnie łyżką rozprowadzamy po ścianach woka. Gdy zacznie wydobywać się lekki dym wrzucamy warzywa z “pierwszej” godziny naszego zegara, czyli marchewkę i paprykę. Smażymy ok. 1 minutę cały czas mieszając, żeby nic nie przywarło. 

Marchewka z papryką w woku

Przesuwamy warzywa na jeden bok, w miarę potrzeby dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy kolejny składnik – pocięte w paski grzyby shitake, które podsmażamy mieszając przez ok. 30 sekund, następnie seler naciowy, który również smażymy przez ok. 30 sekund pamiętając o tym, żeby cały czas mieszać wszystkie składniki.

Usmażone warzywa do wołowiny w 5 smakach

Gdy warzywa i grzyby są wymieszane kolejny raz przesuwamy je na bok, w miarę potrzeby dolewamy oleju i wrzucamy ostatnie składniki – grzyby shimeji, kiełki fasoli mung oraz czerwoną cebulę. Całość smażymy jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty i przerzucamy na talerz, a wok przecieramy papierem kuchennym. 

Do woka wlewamy olej i ponownie rozgrzewamy. Wrzucamy imbir z czosnkiem i cały czas mieszając lekko zarumieniamy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy zamarynowane wcześniej mięso i mieszając smażymy je aż nie będzie widocznych surowych fragmentów.

Wołowina z makaronem w woku

Do mięsa wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dobrze mieszamy. Po ok. 30 sekundach dodajemy usmażone wcześniej warzywa i wlewamy przygotowany sos. Ponownie wszystko dobrze mieszamy, żeby sos pokrył składniki i smażymy jeszcze ok. 1 minut do momentu, aż część sosu wyparuje i zyska on lepką konsystencję. Gotowe! 

Wołowina w 5 smakach z woka

Makaron z wołowiną w 5 smakach, ze względu na wysoką temperaturę woka warto przenieść niezwłocznie na duży półmisek, z którego będzie można nakładać go na talerze wedle uznania. Gotowe danie można dodatkowo udekorować świeżym szczypiorkiem. Danie nie jest pikantne, dlatego miłośnicy ostrych wrażeń mogą poza szczypiorkiem mogą użyć również pociętej w drobne paski papryczki chilli. 

Gotowa wołowina w 5 smakach wg Pana Zwałki

Wołowina w 5 smakach z ryżem

Podany przepis i składniki pozwalają przygotować porcji dla ok. 6 osób. W przypadku gotowania dla mniejszej liczby osób można podzielić warzywa już po usmażeniu na pół. Następnie usmażyć tylko połowę wołowiny i wykorzystać połowę składników na sos. Z zachowanych na później składników można przygotować wersję ze smażonym ryżem. 

200 gram wcześniej ugotowanego ryżu (najlepiej dzień wcześniej) smażymy w woku cały czas mieszając do momentu, w którym stanie się sypki i nie będzie sklejał (ok. 3-5 minut). Odkładamy na bok. Następnie postępujemy wg standardowego przepisu na wołowinę w 5 smakach i używamy jako alternatywy dla makaronu.

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!