Danie meksykańskie w stylu chili con carne
Gulasze,  Kuchnia Tex-Mex,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Danie meksykańskie w stylu chili con carne

Hola amigos, hola amigas! Dziś podstawy z języka hiszpańskiego, czyli chili con carne. Chili – każdy rozumie, con – z, carne – mięsem. Jest to popularne danie meksykańskie, które wykorzystuje to, z czym Meksyk kojarzy się bardzo mocno – pikantne papryczki różnego rodzaju. 

Niestety, o papryczki, które najczęściej pojawiają się w przepisach trudno, dlatego danie meksykańskie, które dla Was przygotowałem jest tylko uproszczoną, inspirowaną oryginałem wersją. W gotowaniu nie chodzi w końcu o to, żeby pół roku i worek pieniędzy poświęcić na zdobycie guajillo chile, poblano i innych bardziej lub mniej pikantnych odmian papryczek.

Kilka dodatkowych informacji nim przejdziemy dalej. To meksykańskie danie obecne jest w mojej kuchni od dłuższego czasu. Stale ewoluuje wraz z przepisami, które przeglądam w poszukiwaniu inspiracji. Warto, żebyście wiedzieli też, że tradycyjne – takie bardzo, bardzo tradycyjne – chili con carne nie zawiera pomidorów. Ciemny, czerwony kolor uzyskuje się jedynie dzięki paprykom – najczęściej suszonym i podwędzanym, które następnie blenduje się na sos. Poza paprykami ważne jest również mielone mięso wołowe lub wieprzowe – w końcu to “chili con carne”. Te dwa składniki wraz z przyprawami stanowią podstawę i większość oryginalnych przepisów ogranicza się tylko do nich.  

W mojej wersji poza mięsem i mieszanką przypraw znajdują się również pomidory, czerwona i biała fasola oraz kukurydza. 

Składniki na proste danie meksykańskie Pana Zwałki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule białe (1 duża)
  • 2 średnie cebule czerwone (1 duża)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych

Przyprawy:

  • Sproszkowane chili
  • Sproszkowana papryka słodka
  • Sproszkowana papryka wędzona
  • Pikantny sos habanero / jalapeno
  • Sos Tabasco 
  • Kumin
  • Oregano
  • Ziarna kolendry 
  • Pieprz biały
  • Sól 
  • Pieprz czarny
  • Liść selera

Dodatki: 

  • Limonka
  • Świeża kolendra
  • Kwaśna śmietana

Przygotowanie dania meksykańskiego krok po kroku

Zielona papryka opalana nad gazem do dania meksykańskiego Pana Zwałki

Paprykę opal na gazie tak jak cebulę na rosół. Obracając co jakiś czas pozwól skórce się zwęglić. Niekoniecznie w całości – chodzi tylko o nadanie jej dodatkowej warstwy aromatu. Sama papryka nie powinna zmięknąć. Gdy skórka pokryje się przypalenizną odstaw ją na kilka minut. 

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Zeszklij ją w garnku o jak największej średnicy na oliwie. Choć w przepisie jest tylko 500 gramów mięsa to do tego meksykańskiego dania potrzebny jest spory garnek, który ułatwi mieszanie. Pod koniec smażenia cebuli dodaj posiekany czosnek i również lekko go podsmaż. 

Nim do garnka trafi mielona wołowina pora na dodanie pierwszej porcji przypraw. Do cebuli z czosnkiem dodaj 1 łyżkę kuminu, po 0,5 łyżki utartych w moździerzu nasion kolendry, mielonego chili, papryki słodkiej i 1-2 łyżeczki papryki wędzonej. Mieszając pozwól temperaturze pobudzić przyprawy. Gdy kuchnia wypełni się zapachem kuminu i reszty mieszanki możesz dodać mięso – najlepiej partiami, żeby je obsmażyć, a nie ugotować. Gdy w garnku znajdzie się całość, dopraw wszystko solą – ok. 2 łyżeczki, oregano – ok. 1 łyżka, szczyptą pieprzu białego i czarnego. Smaż co jakiś czas mieszając aż do odparowania wody.

Dodawanie pozostałych składników

W międzyczasie zajmij się papryką. To ostatni ze składników, który wymaga dodatkowej obróbki. Jeżeli krzywisz się na myśl włożenia przypalonej skórki do dania możesz zeskrobać jej nadmiar. Uważam, że warto jednak pozostawić ją dla podkręcenia smaku. Pozbądź się natomiast pestek i pokrój paprykę w paski lub kostkę – jak Ci wygodniej i jak lubisz.

Do garnka z mięsem wrzuć czerwoną i białą fasolę z puszki – pozbądź się jedynie nadmiaru płynu, nie musisz ich dokładnie odsączać. Dorzuć też puszkę odsączonej kukurydzy. Całość zamieszaj i chwilę podgotuj. Po ok 5 minutach dorzuć pokrojoną paprykę i pomidory z puszki i liść selera. Zamieszaj, doprowadź do zagotowania i duś bez przykrycia na małym ogniu. Danie meksykańskie w garnku ma tendencję do przywierania, więc staraj się regularnie mieszać potrawę.

Po ok. 15 minutach duszenia pora na ostatnie szlify smaku. Dodaj kilka kropel sosów habanero lub jalapeno (ja używam dwóch) i tabasco. Ile? Tyle, żeby uzyskać akceptowaną przez siebie ostrość. Poza sosami możesz także w razie potrzeby dosolić chili con carne, dodać kuminu, kolendry lub białego pieprzu. Doprawione danie duś do momentu aż sos bardziej się zredukuje i nie będzie płynny. 

Danie meksykańskie Pana Zwałki możesz podawać na kilka sposobów. W miseczkach jako dip do chipsów tortilla, na talerzu z ryżem, jako nadzienie buritto lub quesadilli albo jako dodatek do taco. Niezależnie od formy pamiętaj, żeby przed podaniem skropić je sokiem z limonki, na wierzchu (lub obok) zrobić kleksa z kwaśnej śmietany, a całość udekorować świeżą, posiekaną kolendrą (której ja akurat nie miałem :D).

Proste chili con carne wg przepisu Pana Zwałki

 

Wolisz coś innego? Sprawdź mój przepis na klasyczne hamburgery!

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!