
Zapiekanka makaronowa alla bolognese [Przepis na imprezę]
Jakie przepisy są najlepsze na imprezę? Łatwe, niezbyt pracochłonne, robiące wrażenie pomimo swojej prostoty i smaczne. Zapiekanka makaronowa alla bolognese jest jednym z tego typu dań. Nie wymaga dużo pracy, choć jest odrobinę czasochłonna. Większość rzeczy jednak “robi się” sama, także wystarczy zaplanować jej przygotowanie z odpowiednim wyprzedzeniem.
Niech jednak ten wstęp Was nie przestraszy. Zapiekankę jesteście w stanie przygotować w ok. 2-3 h, ale większość tego czasu możecie spędzić poza kuchnią. Po przygotowaniu sosu potrzebuje on ok. 40 minut na zredukowanie. Wtedy, gotując na małym ogniu, wystarczy go tylko raz na jakiś czas przemieszać, by nie przypalił się od spodu. Po wstawieniu zapiekanki również cała “robota” robi się sama – ustawiamy temperaturę, ustawiamy czas i tyle.
Zapiekanka makaronowa alla bolognese (5-6 porcji):
- 0,5 kg makaronu penne,
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
- 150 g surowego wędzonego boczku,
- 1 duża cebula żółta,
- 1 duża cebula czerwona,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 kulki Mozzarelli,
- 100 g tartego Grana Padano,
- 0,5 l przecieru pomidorowego,
- ok. 0,8 l pomidorów z puszki,
- suszona bazylia, oregano,
- świeża bazylia – ok. 10 listków,
- sól, pieprz
- oliwa.
Przepis na zapiekankę makaronową krok po kroku
Przygotowanie zapiekanki w stylu bolognese rozpoczynamy od przygotowania sosu. Na patelni smażymy pokrojony w cienkie paski wędzony boczek. Gdy się zarumieni, przy pomocy łyżki cedzakowej (lub normalnej) wyciągamy go na papier kuchenny, pozostawiając wytopiony tłuszcz.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na patelnię wrzucamy posiekane w kostkę cebule i smażymy do momentu, aż się zeszklą. Następnie dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieszając, podgrzewamy aż puszczą aromat.
Cebulę i czosnek przesuwamy do brzegu patelni, zwiększamy maksymalnie ogień i wrzucamy stopniowo mięso mielone. Chodzi o to, żeby za jednym razem nie wrzucić go za dużo, przez co temperatura patelni spadnie, a mięso nie będzie się smażyć a gotować. Gdy mięso się obsmaży z jednej strony, zaczynamy rozdrabniać je przy pomocy łopatki na mniejsze kawałki.
Mięso cały czas smażąc, mieszamy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą (nie za dużo, ponieważ później będziemy dodawać jeszcze wody z gotowania makaronu). pieprzem (wg uznania) i suszonymi ziołami – po 2-3 szczypty każdego. Cały czas mieszając, staramy się jak najbardziej rozdrobnić wołowinę.
Dorzucamy podsmażony wcześniej boczek, wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Jeżeli są one całe, a nie w kostce (tak jak w moim przypadku), pomidory rozdrabniamy przy użyciu szpatuły.
Sos zagotowujemy, a gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień. W niskiej temperaturze gotujemy go jeszcze ok. 40 – 60 minut, aż się zredukuje i zgęstnieje. Ja lubię na ten czas dorzucić do niego suchą końcówkę sera (np. Parmezanu, Grana Padano, Pecorino), której nie wykorzystam w inny sposób, umytą łodygę z pomidorów oraz gałązki świeżej bazyli. Dodają one dodatkowych nut smakowych, ale należy pamiętać, żeby wyciągnąć je pod koniec gotowania.
Przygotowanie zapiekanki alla bolognese
Gdy sos się zredukuje, gotujemy makaron wg przepisu al dente podanego na opakowaniu. Od czasu, który wskazał producent, odejmujemy 1-2 minuty. Makaron na zapiekankę powinien być lekko niedogotowany.
W czasie gotowania makaronu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Trzemy Grana Padano na drobnych oczkach, a po odsączeniu Mozzarelli z zalewy, rwiemy ją na kawałki. Formę do zapiekania smarujemy cienką warstwą oliwy.
Nim odcedzimy makaron, odlewamy z niego ok. 0,5 szklanki wody. Wlewamy ją do sosu i dobrze mieszamy, a następnie dorzucamy makaron. Mieszamy tak, żeby sos dobrze go pokrył.
Makaron z sosem przerzucamy do naoliwionego naczynia i przy pomocy łyżki wygładzamy jego powierzchnię. Na całej powierzchni wciskamy kawałki Mozzarelli, a na koniec posypujemy całość startym Grana Padano.
Zapiekanka makaronowa alla bolognese – pieczenie
Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut, aż ser na powierzchni się ładnie stopi. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do ok. 220 stopni i pieczemy jeszcze kilka- kilkanaście minut – aż do momentu, w którym ser i wystające kawałki makaronu się zapieką i zarumienią. Jako, że każdy piekarnik jest inny, najlepiej sprawdzać stopień zapieczenia co kilka minut, żeby jej nie spalić.
Zapiekankę makaronową wyciągamy na kratkę i dajemy jej odpocząć ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną bazylią. Możemy również skropić aromatyzowaną – np. truflami lub chili – oliwą. Zapiekanka makaronowa alla bolognese gotowa
Masz ochotę na coś innego? Sprawdź mój przepis na lasagne!

