
Bułki śniadaniowe z jajecznicą – szybki pomysł na śniadanie [Przepis]
Jak zacząć dobrze dzień? Jedni nie wyobrażają sobie tego bez kubka kawy, inni od biegania, a jeszcze inni od papieroska. Dla mnie dobry dzień rozpoczyna dobre śniadanie. Przykładem takowego są bułki śniadaniowe z jajecznicą.
Jajecznica jest w czołówce moich śniadaniowych potraw, ale ile można jeść to samo. Nawet największemu fanowi w końcu się znudzi. Jednak z delikatnie ściętych, kremowych jajek jako takich nie rezygnuję. Bardzo często stanowią bazę lub dodatek w różnych śniadaniowych kompozycjach. Ostatnio stała się częścią moich śniadaniowych buł, na które przepisem, chętnie się z Wami podzielę.
Bułki śniadaniowe z jajecznicą – składniki (2 porcje):
- 2 bułki ziemniaczane (przepis),
- 3 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 2 garstki rukoli,
- 4 grubsze plastry wędzonego surowego boczku,
- majonez zwykły lub truflowy,
- papier śniadaniowy do zawijania.
Przepis jest banalnie prosty. Do wykonania śniadania będziecie potrzebować jedynie dwóch patelni – 1 do podpieczenia bułek, 1 do usmażenia jajek.
Plastry boczku kroimy na mniejsze plasterki – ok. 2-3 cm długości. Wrzucamy na zimną patelnię, na której będziemy później podpiekać bułki. Gdy patelnia się rozgrzeje, wytapiamy i zarumieniamy boczek na średnim ogniu. Zarumieniony i chrupiący odkładamy na papier kuchenny.
Jajka wbijamy do miseczki i dobrze roztrzepujemy za pomocą widelca. Nie doprawiamy. Na drugą patelnię wrzucamy ⅔ przygotowanego masła, wlewamy ⅔ wytopionego z boczku tłuszczu. Ustawiamy średni ogień i od razu – nim masło się roztopi – wlewamy masę jajeczną. Cały czas mieszając, podgrzewamy jajka, aż zaczną się ścinać – chodzi o to, żeby uzyskać piękną, kremową konsystencję.
Wiem, że nie każdy taką lubi dlatego, jeśli zaliczacie się do tej grupy, nie musicie przykładać aż takiej uwagi do mieszania i możecie usmażyć jajecznicę szybciej, rozkręcając ogień na maksa i nie przykładając takiej uwagi do ścinania się jajek.
Gdy jajecznica się smaży, na patelnię po boczku dorzucamy resztę masła, roztapiamy i kładziemy przekrojone bułki. Nasączamy je tłuszczem i zarumieniamy na średnim ogniu. Rumiane bułeczki kładziemy na desce, smarujemy majonezem (a jeszcze lepiej majonezem truflowym), a na dolną połówkę kładziemy rukolę.
Jajecznicę dzielimy na dwie części i układamy na rukoli. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Następnie kładziemy połowę podsmażonego boczku i całość koronujemy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem. Nie dociskamy – to nie burger, nie chcemy wycisnąć wnętrza. Nasze bułki zawijamy natomiast w papier śniadaniowy, który zabezpieczy jajecznicę przed wypadaniem.
Gotowe. Prosto, szybko, smacznie 🙂
Wyświetl ten post na Instagramie

