Tripple Burger - burger z potrójnym mięsem, serem i boczkiem. Pełen przepis na Tripple Burgera na stronie www.panzwalka.pl
Burgery,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Tripple Burger – burger z potrójnym mięsem

Tripple Burger to moja propozycja dla tych, którym zawsze jest za mało. Potrójne mięso, potrójny ser, potrójny boczek i potrójna karmelizowana cebula zaspokoją każdego. Nie ważne czy to duży głód, czy po prostu jedna z chorych burgerowych fantazji – ta kanapka budzi podziw. 

Nigdy nie byłem fanem skomplikowanych konstrukcji. Burger ma być prosty, schludny i zgrabny. Taki, żeby bez problemu chwycić go w dłonie, delikatnie ścisnąć, spojrzeć z pożądaniem na wyciekające soki, a następnie wgryźć się w niego tak, żeby przegryźć każdą warstwę. Tylko to zapewnia pełnię doznań.

Przekombinowane, wysokie burgery być może robią wrażenie, ale w gruncie rzeczy to poroniony pomysł. Jedzącego stawiają przed wyborem. I nie, nie chodzi mi o to, czy do takiego, wielopiętrowego monstrum zbliżać się z widelcem i nożem, czy bez. Chodzi mi o inny wybór – miejsca, w które wgryziesz się najpierw. Każdy kęs takiego potwora będzie smakował inaczej. Tu trafisz na samą bułkę, tu na mięso z odrobiną dodatków, a tu na fragment kompletnie zalany sosem. A jeśli ktoś powie, że nie ma problemu z gryzieniem takich wielopiętrowych konstrukcji na raz… no cóż, gratuluję pojemności. 

Kłóci się to z moją filozofią burgera, który powinien być daniem od początku do końca spójnym i przemyślanym. Smakującym tak samo niezależnie od tego, czy to pierwszy, czy ostatni kęs. Tworząc Tripple burgera, też miałem to na uwadze. I choć to burger z potrójnym mięsem (i innymi składnikami), chyba mi się to udało.

Mięso, choć potrójne, to ograniczyłem jego ilość do 210 gramów. Burger aż tak nie urośnie w górę. Dodatki – ser, karmelizowana cebula i boczek pomagają budować warstwy smakowe. Boczek dodaje wędzonego aromatu i nowej tekstury, cebula pokręcona ostrym smakiem uzupełnia całość, a ser… ser po prostu jest, bo bez sera to sobie kanapkę można zrobić, a nie burgera! Jest też pikantny, lekko kwaśny sos z jalapeno. I pikle, które odświeżają kubki smakowe bombardowane tłuszczem z reszty składników. Ale już bez zbędnego pieprzenia, bierzmy się do roboty!

Tripple Burger – składniki (1 szt.):

  • 3 x 70 g mielonej wołowiny,
  • 1 bułka do burgerów,
  • 3 plastry sera z folijki
  • 6 plastrów surowego wędzonego boczku,
  • 3 plastry pikli z ogórka,
  • karmelizowana cebula,
  • sos jalapeno.

Składniki na karmelizowaną cebulę: 

  • 2 średnie cebule, 
  • kilka kropel ostrego sosu,
  • 150-200 ml coca-coli,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos jalapeno:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2 łyżeczki żółtej musztardy,
  • łyżka posiekanych pikli z jalapeno,
  • 1-2 łyżeczki zalewy z papryczek.

Przygotowania rozpoczynamy od połączenia składników na sos do Tripple Burgera. Mieszamy ze sobą majonez, ketchup i musztardę. Wrzucamy drobno posiekane papryczki jalapeno. Konsystencja, którą mamy uzyskać to trochę bardziej płynny majonez, dlatego, jeśli sos do burgerów jest za gęsty, rozcieńczamy go zalewą z pikli. Możemy też doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Boczek wytapiamy na patelni, w której później przygotujemy cebulę – nie używajcie więc tej, na której chcielibyście smażyć burgery. Na średnim ogniu smażymy plastry boczku na chrupko, a następnie odsączamy je na ręczniku kuchennym.

Do wytopionego tłuszczu z boczku wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę. Posypujemy delikatnie solą, żeby szybciej puściła soki i cały czas mieszając, smażymy na średnim ogniu. Gdy cebula się zarumieni, dolewamy odrobinę coca-coli, i dalej smażymy. Pod koniec doprawiamy cebulę ostrym sosem (np. Frank’s Red Hot) wg uznania. Kończymy, aż zużyjemy cały napój, a na patelni zrobi się cebulowa konfitura. 

Z mięsa formujemy kulki, kroimy bułkę na pół, pikle z ogórka odsączamy na papierze kuchennym, przygotowujemy ser. Mając wszystkie składniki, możemy przejść do wykonania. 

Jak zrobić potrójnego burgera? 

Trzy mięsa do burgera Tripple Burger wg przepisu Pana Zwałki

Tripple Burger to burger z mięsem w stylu smash. Będziecie potrzebować płytę albo dużą patelnię oraz szpatułę, którą bez problemu rozgnieciecie mięso. Druga patelnia przyda się do zarumienienia bułek. 

Kulki z mięsa rzucamy na patelnię. Przykrywamy kwadratem wyciętym z papieru do pieczenia i rozgniatamy szpatułą na cienki kotlet. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym mięsem. Na drugiej patelni zaczynamy rumienić bułki. 

Potrójne mięsa z potrójnym serem i potrójnym boczkiem do Tripple Burgera Pana Zwałki

Gdy mięso zacznie tracić kolor przy krawędziach, podważamy każdy kotlet sprawnym ruchem szpatuły i przewracamy na drugą stronę. Następnie kładziemy na wierzch po dużej łyżce karmelizowanej cebuli, którą rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Na każdym z trzech mięs kładziemy też plaster sera i po 2 plastry boczku. Gdy ser się stopi, mięso będzie gotowe.

Bułka z sosem i trzema piklami - blog panzwalka.pl

Gotowa i pięknie zarumieniona powinna być też bułka. Dolną połowę smarujemy sosem jalapeno. Kładziemy 3 plastry pikli, a następnie kotlety. Najlepiej układać je tak, żeby plastry boczku z każdego kolejnego kotleta, krzyżowały się z tym z poprzedniego – dzięki temu konstrukcja będzie nie tylko ładniej wyglądać, ale też będzie bardziej stabilna. 

Tripple Burger - składanie burgera z potrójnym mięsem i dodatkami

Dla lepszej kontroli nad wnętrzem burgera zawijamy go do połowy w papier do pieczenia (lub specjalny papier do burgerów). Następnie wystarczy się wgryźć, a z tym akurat nie powinno być problemu 😉 Smacznego! 

Gotowy burgerek z potrójnym mięsem. Przepis na blogu Pana Zwałki

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!