Indyk i marchewka z groszkiem w bule – prosty przepis na burgera
Marchewka z groszkiem to jeden z moich koszmarów z dzieciństwa. Dziwnie słodka, ze zbyt dużą ilością masła, czasem z zasmażką. Dwukolorowa papka dodawana do innych dań w celu uprzykrzenia życia małemu Panu Zwałce. Zbyt długo żyłem w nienawiści, ale gdy w końcu zebrałem się do przygotowania jej samemu, marchewkę z groszkiem polubiłem na tyle, że znalazło się dla niej miejsce w jednym z moich przepisów na burgera.
Buła z indykiem i marchewką z groszkiem to danie, które powstało podczas opracowywania i doskonalenia przepisu na bułki ziemniaczane do burgerów. Piekłem ich dużo, więc i dużo eksperymentowałem. Wynikiem jednego z eksperymentów jest indyk i marchewka z groszkiem w bule. Lekki uśmiech w stronę dziecięcych lat. Ale spokojnie – buła nie ma nic wspólnego z mdłą potrawką.
Składniki (4 porcje):
- 4 bułki ziemniaczane do burgerów
- 2 polędwiczki z indyka,
- 400 g marchewki z groszkiem,
- 2 łyżki masła,
- przyprawa Garam Masala,
- przyprawa Madras Masala,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sekret dania tkwi w orientalnych nutach nadawanych przez przyprawy, dlatego nie bójcie się dodać ich więcej, niż podpowiada rozsądek lub codzienne przyzwyczajenia. Przygotowania rozpoczynamy od polędwiczek z indyka, które kroimy na części odpowiadające mniej więcej średnicy bułek. Filety doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy dokładnie w przyprawie Garam Masala.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę z groszkiem, dolewamy ok. 100 ml wody. Doprawiamy mieszanką Madras Masala, solą, pieprzem (w przypadku mrożonej marchewki doprawiamy w momencie, w którym się w pełni rozmrozi). Gotujemy kilka minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i co jakiś czas mieszając, odparowujemy płyn.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso indyka i – bez ruszania – smażymy do momentu, aż jedna strona się ładnie zarumieni. Obracamy i powtarzamy czynność. Zmniejszamy ogień, podlewamy 2-3 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy, aż płyny z patelni odparują. Mięso zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć ok. 5 minut.
Bułki ziemniaczane kroimy na pół. Na dolną połówkę wykładamy kilka łyżek przygotowanej marchewki z groszkiem. Kawałki indyka kroimy w poprzek w plastry i układamy na marchewce z groszkiem. Koronujemy drugą połówką bułki i gotowe.
Wyświetl ten post na Instagramie