Indyk i marchewka z groszkiem w bule - przepis na prostego burgera Pana Zwałki
Burgery,  Garam Masala,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z kurczakiem

Indyk i marchewka z groszkiem w bule – prosty przepis na burgera

Marchewka z groszkiem to jeden z moich koszmarów z dzieciństwa. Dziwnie słodka, ze zbyt dużą ilością masła, czasem z zasmażką. Dwukolorowa papka dodawana do innych dań w celu uprzykrzenia życia małemu Panu Zwałce. Zbyt długo żyłem w nienawiści, ale gdy w końcu zebrałem się do przygotowania jej samemu, marchewkę z groszkiem polubiłem na tyle, że znalazło się dla niej miejsce w jednym z moich przepisów na burgera. 

Buła z indykiem i marchewką z groszkiem to danie, które powstało podczas opracowywania i doskonalenia przepisu na bułki ziemniaczane do burgerów. Piekłem ich dużo, więc i dużo eksperymentowałem. Wynikiem jednego z eksperymentów jest indyk i marchewka z groszkiem w bule. Lekki uśmiech w stronę dziecięcych lat. Ale spokojnie – buła nie ma nic wspólnego z mdłą potrawką. 

Składniki (4 porcje):

  • 4 bułki ziemniaczane do burgerów
  • 2 polędwiczki z indyka, 
  • 400 g marchewki z groszkiem,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawa Garam Masala, 
  • przyprawa Madras Masala,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia. 

Smażenie indyka do burgera - przepis na blogu kulinarnym Pan Zwałka

Sekret dania tkwi w orientalnych nutach nadawanych przez przyprawy, dlatego nie bójcie się dodać ich więcej, niż podpowiada rozsądek lub codzienne przyzwyczajenia. Przygotowania rozpoczynamy od polędwiczek z indyka, które kroimy na części odpowiadające mniej więcej średnicy bułek. Filety doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy dokładnie w przyprawie Garam Masala. 

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę z groszkiem, dolewamy ok. 100 ml wody. Doprawiamy mieszanką Madras Masala, solą, pieprzem (w przypadku mrożonej marchewki doprawiamy w momencie, w którym się w pełni rozmrozi). Gotujemy kilka minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i co jakiś czas mieszając, odparowujemy płyn.

Bułka z marchewką i groszkiem - przepis na burgera z indyka panzwalka.pl

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso indyka i – bez ruszania – smażymy do momentu, aż jedna strona się ładnie zarumieni. Obracamy i powtarzamy czynność. Zmniejszamy ogień, podlewamy 2-3 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy, aż płyny z patelni odparują. Mięso zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć ok. 5 minut. 

Bułki ziemniaczane kroimy na pół. Na dolną połówkę wykładamy kilka łyżek przygotowanej marchewki z groszkiem. Kawałki indyka kroimy w poprzek w plastry i układamy na marchewce z groszkiem. Koronujemy drugą połówką bułki i gotowe.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!