
Burger z kurczakiem Garam Masala [Przepis]
Czy burger zawsze musi być z wołowiny? Niby tak… Nie oznacza to jednak, że nie można zrobić od tej zasady różnych odstępstw.
Jednym z nich jest burger z kurczakiem Garam Masala, który przygotowałem dość impulsywnie, mając pod ręką jedynie dwie piersi z kurczaka i dwie bułki, które zostały mi po przygotowywaniu klasycznych hamburgerów dzień wcześniej.
Profil smaków inspirowany był bliskim i dalekim wschodem. Z jednej strony pikantny sos z pastą harissa kojarzona z Libią czy Tunezją (używana np. w shakshuce), z drugiej pierś kurczaka doprawiona sporą porcją indyjskiej Garam Masala mojego autorstwa. Do tego kilka międzynarodowych dodatków i szybka przekąska gotowa.
Burger z kurczakiem Garam Masala – składniki (2 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 bułki hamburgerowe
- 4 plasterki papryki czerwonej
- 4 plasterki pomidora malinowego
- 0,5 czerwonej cebuli
- Pół kubeczka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki pikantnej pasty harissa
- Masło czosnkowe
- Sól i pieprz
- Garam Masala
Przygotowania rozpoczynamy od przyprawienia piersi z kurczaka. Posypujemy je dokładnie z obu stron przyprawą Garam Masala (jeśli jej nie macie możecie użyć dowolnej mieszanki curry) i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przed smażeniem powinno trochę poleżeć w przyprawach, żeby nabrać ich aromatu.
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, pastę harissa i dokładnie mieszamy. Powstały sos powinien być aromatyczny i pikantny. Możemy doprawić go również szczyptą soli do smaku i odrobiną pieprzu dla charakteru.
Pomidory kroimy w cienkie plastry. Cebulę pokrojoną w piórka marynujemy w odrobinie soli. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy wszerz tak, żeby powstały 4 paprykowe krążki o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojoną paprykę grillujemy z obu stron na patelni – do momentu, aż jej powierzchnia się zarumieni, a sama papryka zmięknie.
Smażenie
Do następnego etapu potrzebne będą dwie patelnie. Na jednej smażyć się będą piersi, a na drugiej rumienić bułeczki. Zacznij od piersi, bo to one będą smażyć się dłużej. Połóż je górną stroną na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Ogień powinien być spory, jednak musisz uważać, żeby nie przypalić przypraw. Gdy jedna strona się zarumieni obróć je na drugą stronę.
Na drugiej patelni roztop masło czosnkowe i połóż na nim przekrojone na pół bułki hamburgerowe. Ich powierzchnia powinna się dobrze zrumienić, żeby nie przepuszczała sosu. 2-3 minuty na średnim lub małym ogniu powinno wystarczyć.
Kurczak powinien być gotowy po kilku minutach smażenia z każdej strony. Jak to w przypadku kurczaka, ważne jest, żeby nie był surowy. Lepiej go też nie przesmażyć – w końcu nie ma nic gorszego od trudnych do pogryzienia wiór. Jeżeli nie masz pewności co do stopnia wysmażenia możesz nakroić grubszą część piersi i sprawdzić, czy jest gotowy lub wesprzeć się termometrem kuchennym – temperatura wewnątrz (w najgrubszym punkcie) powinna wynosić ok 75 -80 stopni.
Burger z kurczakiem Garam Masala składamy tak, jak każdego innego burgera. Dolną połowę bułki smarujemy sosem, na nią kładziemy usmażonego kurczaka, a następnie 2 plasterki zgrillowanej papryki, kilka piórek czerwonej cebuli i 2 cienkie plasterki pomidora. Górną połówkę bułki również smarujemy sosem z pastą harissa i wieńczymy nią całość. “Baaaaaam!”, burger z kurczakiem Garam Masala gotowy!
Wyświetl ten post na Instagramie

