Burger z macerowaną gruszką, serem Cheddar i orzechami [Przepis]
Moje podejście do burgerów jest dość proste. Nie lubię udziwnień, nie lubię wielkich konstrukcji, do których lepiej nie zbliżać się bez noża i widelca. Wolę mniej, a więcej, małe, zgrabne burgerki, które można bez problemu chwycić w łapę. I gryźć bez obawy, że ukryte pomiędzy bułką składniki wystrzelą, rażąc wszystko dookoła. Burger z macerowaną gruszką i serem Cheddar jest burgerem z pomiędzy tych dwóch światów. To burger z kategorii premium. Na bogato, a skromnie.
Przepis na tego burgera nie zrodził się przypadkowo. Bazą pomysłu był truflowy majonez, który udało mi się kupić w jednym z marketów. Taki majonez na sterydach – dosłownie. Heros, który jak rozjemca, śmiało może stanąć pomiędzy zwaśnionymi stronami toczącymi odwieczną majonezową bitwę o to, czy Kielecki, czy Winiary (wiadomo, że Kielecki!). Kolejne składniki dobierałem do niego już niemal jak w transie. Wołowina. Dużo, więcej niż zwykle. Ser – z charakterem, ale nie dominujący. Gruszka? Pasować będzie jak ulał. I orzechy! Orzechy doskonale uzupełnią całość! Ale jak orzechy, to też nie byle jakie, bo w karmelu!.
Składniki na burgera z gruszką, Cheddarem i orzechami (2 porcje):
- 400 g wołowiny
- 4 plastry sera Cheddar,
- duża, twarda gruszka,
- 2 bułki ziemniaczane do hamburgerów – przepis,
- rukola,
- majonez truflowy,
- 50 g orzechów włoskich,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- ocet jabłkowy,
- woda.
Przygotowania tradycyjnie rozpoczynamy od uformowania kotletów. Na jednego oddzielamy 200 gramów przygotowanej porcji mielonej wołowiny. Przygotowane na kawałkach folii aluminiowej krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy bułki wkładamy do lodówki.
W małym garnku podgrzewamy ok. 300 ml wody, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 1 czubatą łyżkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. Gdy mieszanina się zagotuje, a sól i cukier rozpuszczą, do garnka wrzucamy pokrojoną w cienkie – ok. 0,3 cm – plastry gruszkę. Zmniejszamy ogień i macerujemy owoc do momentu, aż część płynów odparuje, a gruszka zmięknie. Zmacerowane gruszki odsączamy i odstawiamy na talerzyk do ostygnięcia.
Na małej, suchej patelni podgrzewamy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę wody. Na średnim ogniu przygotowujemy karmel. Gdy cukier przybierze złocistą, karmelową barwę, dorzucamy do niego orzechy, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, uważając, żeby karmelu nie spalić, bo będzie gorzki. Orzechy w karmelu studzimy, a następnie, nożem siekamy na małe kawałki.
Bułki przecinamy na pół i podpiekamy na suchej patelni. Na drugiej patelni, którą będziemy w stanie przykryć pokrywką, smażymy mięso. Z uwagi na grubość burgerów rozpoczynamy na dużym ogniu, a po położeniu mięsa na patelni, zmniejszamy go na średni. Mięso przed smażeniem doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Gdy wołowina zacznie tracić kolor na bokach, a na jego wierzchu zaczną zbierać się soki, obracamy kotlet. Kładziemy dwa plastry sera Cheddar, podlewamy kilkoma kroplami wody i przykrywamy patelnię. Smażymy pod przykryciem do czasu, aż ser się ładnie stopi i obleje krawędzie kotleta.
Burger z macerowaną gruszką, serem Cheddar i orzechami – składanie
Dolną połówkę podpieczonej bułki smarujemy majonezem truflowym. Dodajemy porcję umytej i osuszonej rukoli. Na niej układamy kotleta pokrytego serem Cheddar. Kolejna warstwa to kilka plasterków macerowanych gruszek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami w karmelu, a następnie koronujemy drugą połówką bułki posmarowaną truflowym majonezem. Burger z macerowaną gruszką, serem Cheddar i orzechami gotowy!
Wyświetl ten post na Instagramie