Makaron linguine z sosem puttanesca
Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z makaronem,  Spaghetti

Puttanesca – włoski sos do makaronu [przepis]

Puttanesca to kolejny sos do makaronu, który przygotujemy w kilkanaście minut. Do tego jest on aromatyczny, smaczny i niezwykle prosty! 

Dania z makaronem goszczą u mnie bardzo często. Zazwyczaj są ratunkiem na brak pomysłu lub czasu na przygotowanie czegoś innego. Ragu bolognese, carbonara, sosy z tuńczykiem – to podstawa. Ostatnio do wachlarza sosów do makaronów dołączył sos puttanesca – czerwony sos na bazie anchois, kaparów i oliwek. 

Spaghetti alla puttanesca to włoskie danie z makaronem wywodzące się z okolic Neapolu. Co ciekawe – w samym Neapolu puttanescę przyrządzało się bez anchois, które charakterystyczne były dla Lacjum (region Włoch). Jego historia nie jest aż tak długa, jak innych popularnych dań kuchni włoskiej, a my nie zgromadziliśmy się tutaj, żeby rozmawiać o historii, a o jedzeniu! Do zapamiętania jest jedno – choć spaghetti alla puttanesca jasno wskazuje, jaki rodzaj makaronu powinien trafić do dania, to nie musimy się do niego ograniczać. Sos puttanesca doskonale pasuje również do penne, vermicelli, linguine, czy bucatini.

Za co polubiłem sos puttanesca? Po pierwsze – prostota, choć to już chyba cecha charakterystyczna włoskich dań. Po drugie – smak, który z pewnością nie przypadnie każdemu do gustu. Rybne nuty pochodzące z filetów anchois, cierpki smak oliwek i silny aromat kaparów. Sam długo nie byłem co do tego połączenia przekonany, ale kilka podejść i puttanesca wskoczyła na listę moich ulubionych dań. 

Składniki na sos puttanesca (3-4 porcje)

Składniki na sos alla puttanesca

  • 100 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g kaparów
  • 30 g anchois (z oleju)
  • 1 mała suszona papryczka peperoncino lub 0,5 łyżeczki pasty
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 g oliwek 
  • 320 g makaronu
  • Sól, pieprz, oregano
  • pęczek pietruszki (ok. garść)

Przygotowanie

Przygotowywanie sosu puttanesca - krok pierwszy

Do głębokiej patelni (takiej, w której spokojnie możesz wymieszać sos puttanesca z makaronem) wlej oliwę. Dorzuć 3 obrane ząbki czosnku – w całości, lekko rozgniecione nożem. Czosnek ma jedynie zaromatyzować oliwę, więc duże kawałki ułatwią jego wyciągnięcie na dalszym etapie. Dorzuć również posiekane kapary i papryczkę peperoncino (pokruszoną suszoną lub pastę). Podsmaż wszystko na średnim ogniu, a gdy zawartość patelni zacznie skwierczeć dorzuć anchois odsącz z nadmiaru oleju. Całość co jakiś czas mieszając – tak, żeby rozdrobnić fileciki – smaż ok. 3 – 4 minut. Wlej puszkę pomidorów, wymieszaj, doprowadź do zagotowania i zredukuj ogień do minimum.

Gdy sos bulgocze i redukuje się na małym ogniu możemy przygotować makaron. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody, a gdy ta zacznie się gotować dość mocno ją osól. Sam sos nie wymaga dosalania – kapary i anchois zapewniają odpowiednią słoność puttanesca. Gdyby jednak soli w sosie było za mało możesz wlać do niego odrobinę wody z makaronu (50 – 100 ml), która go doprawi. Na tym etapie można dorzucić również inne przyprawy – odrobinę pieprzu, jeżeli ostrość sosu jest za mała i szczyptę suszonego oregano do smaku.

W trakcie gotowania wody należy uzupełnić sos o pozostałe składniki. Rozgnieć oliwki nożem i pokrój niechlujnie na małe kawałki. Wrzuć do sosu, zamieszaj i dalej duś na małym ogniu. Posiekaj pietruszkę. Gdy makaron (gotujemy jak zwykle – al dente) będzie prawie gotowy z sosu wyciągnij łyżką ząbki czosnku i wrzuć do niego pół posiekanej pietruszki i wymieszaj. 

Ugotowany makaron przerzuć bezpośredni do patelni z sosem puttanesca. Mieszamy dokładnie aż cały makaron pokryje się sosem. Porcję makaronu alla puttanesca nakładamy do głębokich talerzy, posypujemy odrobiną posiekanej pietruszki i wykańczamy odrobiną startego parmezanu lub grana padano.

Spaghetti alla puttanesca na talerzu

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!