Przepis na burgery z pieczarkami i boczkiem - blog Pan Zwałka
Burgery,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad

Burgery z pieczarkami i boczkiem [Prosty przepis]

Kolejny przepis na burgery na blogu Pana Zwałki! Tym razem to klasyczny zestaw składników wzbogacony o dodatkowe elementy podkręcające charakter, czyli… burgery z pieczarkami i boczkiem. 

Już sama – nie oszukujmy się, mocno robocza, wymyślona na szybko – nazwa sugeruje co stanowi główny element urozmaicający kompozycję. Dla tych, którzy się jeszcze nie domyślili… tak, to pieczarki i boczek! Ale nie byle jakie pieczarki! Oj nie. Boczek też jest niczego sobie! Dość żartów, przejdźmy do listy składników i przepisu. 

Burger z pieczarkami i boczkiem – składniki (4 porcje):

Składniki na burgery z pieczarkami i boczkiem - przepis Pana Zwałki

  • 4 domowe bułki ziemniaczane (przepis na bułki do burgerów),
  • 500 gramów mięsa wołowego,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 czerwona cebula,
  • pikle (ok. 20 plasterków),
  • sałata masłowa, 
  • kilka dużych pieczarek,
  • 12 plastrów boczku (surowy, wędzony),
  • 4 plastry sera “z folijki”,
  • sos do burgerów,
  • masło do podsmażenia bułek. 

Jak w przypadku każdych burgerów, najwięcej czasu poświęcimy na przygotowania składników. Zaczynamy od pieczarek. Oczyszczamy je z ewentualnych resztek podłoża (można też umyć, jeśli są zamknięte od spodu), a następnie kroimy na plasterki o grubości ok. 3 mm. 

Na suchej, średnio rozgrzanej patelni smażymy boczek. Średni ogień i niezbyt wysoka temperatura pomoże dokładnie wytopić tłuszcz bez nadmiernego przypalania mięsa. Plastry boczku co jakiś czas obracamy, żeby dobrze skarmelizować go w całości. Dzięki temu będzie złocisty i chrupiący. Gotowy boczek odkładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym. 

Na tłuszczu, który wytopił się z boczku smażymy teraz pieczarki. Nie chcemy zrobić z nich papki, dlatego nie wrzucamy na raz całości, a pojedyncze plastry staramy się równomiernie rozłożyć na powierzchni patelni. Zasada jak ze smażeniem mięsa – najpierw “zamykamy” jedną stronę, następnie smażymy drugą. Gdy pieczarki zarumienią się po obu stronach możemy doparwić je odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podgrillowane pieczarki odkładamy do miseczki. 

Myjemy liście sałaty i pomidora, którego następnie kroimy w cienkie plasterki. Sałatę szarpiemy na kawałki. Pikle odsączamy na kawałku papieru kuchennego, żeby pozbyć się nadmiaru zalewy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w ulubiony sposób, np. w piórka lub kostkę). Przygotowujemy również prosty sos do burgerów – mieszamy ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżkę ketchupu, łyżkę musztardy, szczyptę soli, pieprz, odrobinę zalewy z pikli.

Z wołowiny formujemy cztery 125-gramowe kotlety. Na koniec zajmujemy się bułkami do burgerów. Możecie użyć dowolnych, miękkich i lekko słodkich, ale najlepsze będą bułki ziemniaczane do burgerów z mojego przepisu ;). Bułki przekrawamy na pół i odstawiamy na bok. 

Przygotowywanie burgerów z pieczarkami

Gdy wszystkie składniki są gotowe, możemy przejść do smażenia i składania naszych burgerów z pieczarkami i boczkiem. To już ostatnia prosta, a cały proces będzie ekspresowy.

Surowe mięso wołowe na burgery - Pan Zwałka

Mięso doprawiamy z wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wrzucamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. W międzyczasie, na drugiej, średnio rozgrzanej patelni, na maśle podpiekamy bułki. Burgery smażymy nie ruszając ich z miejsca do momentu, aż boki stracą czerwony, “surowy” kolor, a na wierzch zaczną wypływać płyny. W tym momencie doprawiamy również górną warstwę mięsa, a następnie odwracamy kotlety. 

Mięso burgerowe z pieczarkami - blog kulinarny Pan Zwałka

Na burgery układamy plasterki podgrillowanych pieczarek, a na nie 3 plasterki boczku. Wszystko przykrywamy plastrem sera “z folijki” (lub innego, np. Cheddara). Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż ser dobrze się roztopi pokrywając wszystkie składniki. 

Mięso na burgery smażone pod serem

Burgery z pieczarkami i boczkiem składamy zaczynając od posmarowania dolnej połówki bułki odrobiną sosu. Na warstwę sosu, która będzie stanowiła “klej” układamy następnie trochę poszarpanych liści sałaty, maksymalnie 2 plastry pomidora i surową czerwoną cebulę. 

Składanie burgerów z pieczarkami - blog z przepisami Pana Zwałki

Następnie, na tak przygotowanej podstawie kładziemy nasze burgery z pieczarkami i boczkiem zapieczone pod serem. Przedostatnim elementem układanki jest kilka plasterków pikli.

Warstwy burgera z pieczarkami i boczkiem - przepis Pana Zwałki

Całość koronujemy drugą połówką bułki posmarowaną dokładnie sosem. Burgery z pieczarkami i boczkiem gotowe!

Gotowe burgery z pieczarkami i boczkiem - przepis na blogu kulinarnym Pan Zwałka

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!