Burgery z pieczarkami i boczkiem [Prosty przepis]
Kolejny przepis na burgery na blogu Pana Zwałki! Tym razem to klasyczny zestaw składników wzbogacony o dodatkowe elementy podkręcające charakter, czyli… burgery z pieczarkami i boczkiem.
Już sama – nie oszukujmy się, mocno robocza, wymyślona na szybko – nazwa sugeruje co stanowi główny element urozmaicający kompozycję. Dla tych, którzy się jeszcze nie domyślili… tak, to pieczarki i boczek! Ale nie byle jakie pieczarki! Oj nie. Boczek też jest niczego sobie! Dość żartów, przejdźmy do listy składników i przepisu.
Burger z pieczarkami i boczkiem – składniki (4 porcje):
- 4 domowe bułki ziemniaczane (przepis na bułki do burgerów),
- 500 gramów mięsa wołowego,
- 1 duży pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- pikle (ok. 20 plasterków),
- sałata masłowa,
- kilka dużych pieczarek,
- 12 plastrów boczku (surowy, wędzony),
- 4 plastry sera “z folijki”,
- sos do burgerów,
- masło do podsmażenia bułek.
Jak w przypadku każdych burgerów, najwięcej czasu poświęcimy na przygotowania składników. Zaczynamy od pieczarek. Oczyszczamy je z ewentualnych resztek podłoża (można też umyć, jeśli są zamknięte od spodu), a następnie kroimy na plasterki o grubości ok. 3 mm.
Na suchej, średnio rozgrzanej patelni smażymy boczek. Średni ogień i niezbyt wysoka temperatura pomoże dokładnie wytopić tłuszcz bez nadmiernego przypalania mięsa. Plastry boczku co jakiś czas obracamy, żeby dobrze skarmelizować go w całości. Dzięki temu będzie złocisty i chrupiący. Gotowy boczek odkładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym.
Na tłuszczu, który wytopił się z boczku smażymy teraz pieczarki. Nie chcemy zrobić z nich papki, dlatego nie wrzucamy na raz całości, a pojedyncze plastry staramy się równomiernie rozłożyć na powierzchni patelni. Zasada jak ze smażeniem mięsa – najpierw “zamykamy” jedną stronę, następnie smażymy drugą. Gdy pieczarki zarumienią się po obu stronach możemy doparwić je odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podgrillowane pieczarki odkładamy do miseczki.
Myjemy liście sałaty i pomidora, którego następnie kroimy w cienkie plasterki. Sałatę szarpiemy na kawałki. Pikle odsączamy na kawałku papieru kuchennego, żeby pozbyć się nadmiaru zalewy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w ulubiony sposób, np. w piórka lub kostkę). Przygotowujemy również prosty sos do burgerów – mieszamy ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżkę ketchupu, łyżkę musztardy, szczyptę soli, pieprz, odrobinę zalewy z pikli.
Z wołowiny formujemy cztery 125-gramowe kotlety. Na koniec zajmujemy się bułkami do burgerów. Możecie użyć dowolnych, miękkich i lekko słodkich, ale najlepsze będą bułki ziemniaczane do burgerów z mojego przepisu ;). Bułki przekrawamy na pół i odstawiamy na bok.
Przygotowywanie burgerów z pieczarkami
Gdy wszystkie składniki są gotowe, możemy przejść do smażenia i składania naszych burgerów z pieczarkami i boczkiem. To już ostatnia prosta, a cały proces będzie ekspresowy.
Mięso doprawiamy z wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wrzucamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. W międzyczasie, na drugiej, średnio rozgrzanej patelni, na maśle podpiekamy bułki. Burgery smażymy nie ruszając ich z miejsca do momentu, aż boki stracą czerwony, “surowy” kolor, a na wierzch zaczną wypływać płyny. W tym momencie doprawiamy również górną warstwę mięsa, a następnie odwracamy kotlety.
Na burgery układamy plasterki podgrillowanych pieczarek, a na nie 3 plasterki boczku. Wszystko przykrywamy plastrem sera “z folijki” (lub innego, np. Cheddara). Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż ser dobrze się roztopi pokrywając wszystkie składniki.
Burgery z pieczarkami i boczkiem składamy zaczynając od posmarowania dolnej połówki bułki odrobiną sosu. Na warstwę sosu, która będzie stanowiła “klej” układamy następnie trochę poszarpanych liści sałaty, maksymalnie 2 plastry pomidora i surową czerwoną cebulę.
Następnie, na tak przygotowanej podstawie kładziemy nasze burgery z pieczarkami i boczkiem zapieczone pod serem. Przedostatnim elementem układanki jest kilka plasterków pikli.
Całość koronujemy drugą połówką bułki posmarowaną dokładnie sosem. Burgery z pieczarkami i boczkiem gotowe!