Makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami [Przepis]
Bywają dni, że po pierwsze – nie ma pomysłu co zjeść na obiad, a po drugie – nie ma składników na to, co by się akurat chciało. W takich sytuacjach nie ma co panikować, wystarczy przekopać lodówkę, zamrażarkę czy spiżarnię. I właśnie w ten sposób powstał przepis na makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami.
Salami – zostało mi go sporo po przygotowywaniu pizzy, którą możecie zobaczyć w przepisie na ciasto na pizzę. Maślaki – zeszłoroczne zbiory. Oczyszczone, pokrojone w kostkę i zakopane w zamrażarce. Jak dobrze, że sobie o nich przypomniałem! To już była całkiem niezła baza do dania. W lodówce udało mi się znaleźć jeszcze pojemnik śmietanki, a makaron, cebula czy czosnek to rzeczy, które zawsze trzymam w spiżarni. Mniej więcej pół godziny później makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami był gotowy. Ale… po kolei.
Składniki (4 porcje):
- 500 g maślaków,
- 150 g salami paprykowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz,
- 250 g makaronu penne,
- ser Stary Olęder,
- szczypiorek.
Gotujemy używając dużej patelni, w której bez trudu wymieszamy sos z makaronem.
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia w kostkę 1 x 1 cm salami. Następnie na średnim ogniu podsmażamy je, aż większość tłuszczu się wytopi. Chipsy salami wyciągamy z patelni na talerz, wylewamy tłuszcz, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
Następnie na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę aż do zeszklenia. Pod koniec dorzucamy posiekany czosnek i gdy jego aromat zacznie się intensywnie ulatniać dodajemy pokrojone w kostkę maślaki (w przypadku mrożonych nie musimy ich wcześniej rozmrażać).
Smażymy ok. 10 minut, doprawiamy sporą porcją soli i pieprzu. Gdy maślaki się zredukują dorzucamy do nich podsmażone wcześniej salami, mieszamy i smażymy razem około 2 minut. Przestawiamy patelnię na mniejszy palnik, wlewamy śmietankę i dobrze mieszając podsmażamy, aż sos zgęstnieje, a następnie wyłączamy gaz.
W międzyczasie warto przygotować makaron. W dobrze osolonej wodzie gotujemy odmierzoną porcję. Pod koniec gotowania makaronu włączamy na nowo gaz pod sosem, wlewamy do niego 5-10 łyżek wody z makaronu i mieszamy. Penne odcedzamy i od razu wrzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy aż makaron dobrze pokryje się sosem.
Makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami podajemy w głębokich talerzach. Można udekorować go posiekanym szczypiorkiem i startym Starym Olędrem (te składniki po prostu też miałem w lodówce).