Makaron z sosem śmietanowym na maślakach - Pan Zwałka
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na obiad,  Przepisy z makaronem

Makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami [Przepis]

Bywają dni, że po pierwsze – nie ma pomysłu co zjeść na obiad, a po drugie – nie ma składników na to, co by się akurat chciało. W takich sytuacjach nie ma co panikować, wystarczy przekopać lodówkę, zamrażarkę czy spiżarnię. I właśnie w ten sposób powstał przepis na makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami. 

Salami – zostało mi go sporo po przygotowywaniu pizzy, którą możecie zobaczyć w przepisie na ciasto na pizzę. Maślaki – zeszłoroczne zbiory. Oczyszczone, pokrojone w kostkę i zakopane w zamrażarce. Jak dobrze, że sobie o nich przypomniałem! To już była całkiem niezła baza do dania. W lodówce udało mi się znaleźć jeszcze pojemnik śmietanki, a makaron, cebula czy czosnek to rzeczy, które zawsze trzymam w spiżarni. Mniej więcej pół godziny później makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami był gotowy. Ale… po kolei. 

Składniki (4 porcje):

  • 500 g maślaków,
  • 150 g salami paprykowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz,
  • 250 g makaronu penne,
  • ser Stary Olęder,
  • szczypiorek.

Gotujemy używając dużej patelni, w której bez trudu wymieszamy sos z makaronem. 

Podsmażane salami - przepis na sos do makaronu Pana Zwałki

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia w kostkę 1 x 1 cm salami. Następnie na średnim ogniu podsmażamy je, aż większość tłuszczu się wytopi. Chipsy salami wyciągamy z patelni na talerz, wylewamy tłuszcz, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym. 

Następnie na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę aż do zeszklenia. Pod koniec dorzucamy posiekany czosnek i gdy jego aromat zacznie się intensywnie ulatniać dodajemy pokrojone w kostkę maślaki (w przypadku mrożonych nie musimy ich wcześniej rozmrażać).

Maślaki z salami - przepis z bloga Pana Zwałki

Smażymy ok. 10 minut, doprawiamy sporą porcją soli i pieprzu. Gdy maślaki się zredukują dorzucamy do nich podsmażone wcześniej salami, mieszamy i smażymy razem około 2 minut. Przestawiamy patelnię na mniejszy palnik, wlewamy śmietankę i dobrze mieszając podsmażamy, aż sos zgęstnieje, a następnie wyłączamy gaz.

W międzyczasie warto przygotować makaron. W dobrze osolonej wodzie gotujemy odmierzoną porcję. Pod koniec gotowania makaronu włączamy na nowo gaz pod sosem, wlewamy do niego 5-10 łyżek wody z makaronu i mieszamy. Penne odcedzamy i od razu wrzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy aż makaron dobrze pokryje się sosem.

Makaron z sosem śmietanowym na maślakach - przepis

Makaron z sosem śmietanowym na maślakach i salami podajemy w głębokich talerzach. Można udekorować go posiekanym szczypiorkiem i startym Starym Olędrem (te składniki po prostu też miałem w lodówce).

Gotowy makaron z sosem śmietanowym na maślakach - przepis Pana Zwałki

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!