
Makaron z sosem z sera Gorgonzola – przepis
Makaron z sosem z sera Gorgonzola to kolejny z prostych przepisów, który trafił do mojego repertuaru szybkich dań. W mniej więcej 15 minut możemy przygotować szybki obiad lub kolację.
Przepis na makaron z sosem z sera Gorgonzola zrodził się z potrzeby chwili. Ostatnie dni są dla mnie pracowite – walczymy z obsuwą startu naszego food-truck’a Flakes’, przygotowujemy się do ślubu i wesela. Słowem – czasu mało. Brakuje go zwłaszcza na stanie w kuchni, dlatego, gdy przychodzi zadecydować co na obiad, staram się wybierać dania szybkie i proste w przygotowaniu. W przypadku przepisu na makaron z sosem z sera Gorgonzola chyba prościej się nie da. Wystarczą 3 składniki (no dobra, z makaronem, solą i pieprzem aż 6) i ok. 15 minut na przygotowanie. Umówmy się – tego nie da się skiepścić. Nie jest to też nic odkrywczego. Czy przepis jest włoski? Nie wiem. Przygotowując obiad, nie szukałem dokładnych instrukcji – zestawiłem ze sobą składniki, które moim zdaniem pasowały, użyłem podstawowych technik, a efekt był na tyle zadowalający, że postanowiłem spisać kolejny przepis z makaronem i podzielić się nim z Wami na blogu.
Makaron z sosem z sera Gorgonzola – składniki (3-4 porcje):
- 250 g makaronu fusilli,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 150 g sera Gorgonzola,
- 100 g szynki parmeńskiej,
- pieprz, sól.
Jak zrobić sos z sera Gorgonzola?
Do przygotowania dania potrzebna będzie duża, głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu. Zaczynamy od tego drugiego, który wstawiamy pod przykryciem z odpowiednią ilością wody. Gdy woda się zagotuje, solimy ją sporą ilością soli i wstawiamy makaron. Gotujemy “al dente”, wg przepisu na opakowaniu lub własnego gustu.
W międzyczasie szynkę parmeńską kroimy na cienkie paski i podsmażamy na patelni. Gdy szynka straci “surowy” kolor, a gdzieniegdzie się zarumieni, zdejmujemy ją z patelni. Patelnię bez czyszczenia odstawiamy na gaz. Gdy odzyska temperaturę, mielimy na nią czarny pieprz – 5-10 przekręceń młynka (lub używamy młotkowanego). Ciepło patelni “otworzy” pieprz i pobudzi aromaty do życia.
Trzeba jednak uważać, żeby pieprzu nie przypalić, dlatego po ok. 30 sekundach, do patelni wlewamy śmietankę. Doprowadzamy całość do wrzenia i dorzucamy pokrojony (lub rozdrobniony widelcem) ser Gorgonzola. Korzystając ze szpatułki (najwygodniej silikonowej), co jakiś czas mieszamy sos, aż ser się rozpuści. Gdy żadne większe kawałki nie będą już widoczne, zmniejszamy temperaturę na średnią i delikatnie redukujemy sos – do momentu, w którym po przejechaniu szpatułką po patelni, na chwilę pozostanie za nią czysta przestrzeń.
Sos z sera Gorgonzola powinien być gotowy mniej więcej w czasie, w którym ugotuje się makaron. Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy do sosu. Zmniejszając ogień na mały, mieszamy, aż sos pokryje makaron. Następnie wrzucamy podsmażoną wcześniej szynkę parmeńską i ponownie dokładnie mieszamy. Tyle. Makaron z sosem z sera Gorgonzola gotowy. Podajemy w głębokim talerzu. Lubiący ostrzejsze smaki mogą dodatkowo udekorować całość świeżo zmielonym pieprzem.

