Inspirowane Indiami piersi na grilla wg przepisu Pana Zwałki
Przepisy na grilla,  Przepisy z kurczakiem

Inspirowane Indiami piersi na grilla [przepis]

Indyjska kuchnia od zawsze mnie pociągała. Niestety, o dobre i autentyczne miejsce serwujące takie specjały w okolicy ciężko. Trzeba więc sobie jakoś radzić. 

Fascynacja Indiami nie bierze się znikąd. To im zawdzięczamy większość przypraw, które używamy w naszej kuchni do dziś. Pod względem mieszanek i tego jak je wykorzystywać jesteśmy jednak daleko w tyle. Na szczęście nie jest dzisiaj trudno dorwać je w sklepach lub przygotować samemu. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby spróbować odtworzyć te smaki we własnej kuchni. 

Tworząc przepis na inspirowane Indiami piersi na grilla, za cel postawiłem sobie zbliżenie się choć o krok w stronę indyjskiej kuchni. Ciężko bowiem ubrać ją w sztywne ramy. Indie to kraj pełen sprzeczności, mieszanka kultur i religii, które miały wpływ na jego kuchnię. Różne regiony, różni ludzie, różne religie, różne potrawy. Przepis oddaje więc moje ogólne wyobrażenie na temat tego, co tam można spotkać. 

Czy się udało? Chyba tak. Od osoby, która swego czasu podróżowała z hinduskimi kucharzami po Europie usłyszałem, że moje inspirowane Indiami piersi na grilla przypomniały mu potrawy, które oni gotowali. To nie tylko spory komplement, ale i zachęta, żeby podzielić się przepisem z Wami!

Inspirowane Indiami piersi na grilla – składniki: 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • Imbir
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Świeży rozmaryn
  • 1 limonka
  • Oliwa
  • Przyprawa curry
  • Mieszanka indyjskich przypraw (np. Garam Masala)
  • Pieprz cayenne
  • Sól, pieprz

Na wstępie ważna uwaga – piersi na grilla muszą spędzić przynajmniej kilka godzin (max. do 24) w marynacie, więc nie zostawiajcie przygotowania tego dania na ostatnią chwilę. 

Składniki marynaty indyjskiej do piersi na grilla Pana Zwałki

Zaczynamy od składników, które wzbogacą smak marynaty. W drobniutką kostkę kroimy połówkę czerwonej cebuli. Siekamy czosnek oraz odpowiadającą mu ilość imbiru –  oba drobno posiekane składniki powinny być w stosunku 1:1. Do miski razem z cebulą, czosnkiem i imbirem wrzucamy ok. łyżkę drobno posiekanego rozmarynu i garstkę siekanej świeżej kolendry. 

Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Doprawiamy je sporą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem. Pokrojone piersi posypujemy szczodrze curry i mieszanką indyjskich przypraw. Pieprzu cayenne używamy wg uznania – jeżeli lubicie ostrzejsze dania nie musicie go żałować. Kurczaka mieszamy tak, żeby dokładnie pokrył się wszystkimi przyprawami. 

Piersi z kurczaka w marynacie indyjskiej z jogurtem

Do miski z pokrojonymi składnikami ocieramy skórkę z połówki limonki i wyciskamy sok z jej całości. Dolewamy również 5-10 łyżek oliwy. Całość dokładnie mieszamy, żeby powstała jednolita papka. Wrzucamy przyprawione wcześniej piersi z kurczaka i ponownie dobrze mieszamy tak, żeby każdy kawałek pokrył się aromatyczną oliwą z dodatkami. Na sam koniec do miski wrzucamy jogurt. Po wymieszaniu całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. 

Inspirowane Indiami piersi na grilla są gotowe do grillowania po ok. 6h spędzonych w marynacie. Warto jednak dać im więcej czasu, bo im dłużej się marynują, tym bardziej aromatyczne jest mięso. Przed grillowaniem piersi należy wyciągnąć i za pomocą ręki usunąć nadmiar marynaty. Mniejsze kawałki możemy nadziać na patyczki i uformować szaszłyki.

Przygotowanie piersi z kurczaka na grilla

Grillowanie 

Mięso pieczemy na średniej wysokości, nad dobrze rozgrzanym węglem. Obracamy na drugą stronę, gdy powierzchnia ładnie się zarumieni, a w niektórych miejscach skarmelizuje. Mięso jest gotowe po ok. 10 minutach grillowania z każdej strony. Warto jednak na bieżąco kontrolować stopień wysmażenia, żeby go nie wysuszyć lub nie przypalić. Inspirowane Indiami piersi na grilla podajemy np. z chlebkiem pita lub naan, w towarzystwie miksu sałat i jogurtu z posiekaną miętą i sokiem z limonki.

Gotowe inspirowane Indiami piersi z kurczaka na grilla Pana Zwałki

 

 

Szukasz innego przepisu z mięsem kurczaka? Sprawdź: Skrzydełka w stylu orientalnym – mięso na grilla

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!