
Quesadilla z kurczakiem – meksykańska przekąska [Przepis]
Quesadilla, czyli zapiekana tortilla z ciągnącym się serem to jedno z bardziej popularnych dań wywodzących się z Meksyku. Nic dziwnego – kto z nas nie lubi chrupiącej tortilli, sera i innych dodatków?
Czym jest quesadilla? To prosta przekąska, której podstawą są dwie tortille (albo jedna złożona na pół) i ser. Do tego – w zależności od upodobań również inne dodatki. Nie wystarczy jednak upchać sera pomiędzy tortillami. Quesadilla staje się quesadillą gdy ser się roztopi, a tortille pięknie zarumienią!
Przepis na quesadillę musiał pojawić się na blogu. Bez niej nie wyobrażam sobie meksykańskiej uczty! W końcu jeśli ma to być meksykański wieczór, nie można niczego pominąć! Przygotowałem dla Was przepis na quesadillę z kurczakiem i smażonymi warzywami.
Przygotowanie mięsa i składniki na marynatę:
- 2 piesi z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka suszonego oregano
- 1,5 łyżki kuminu
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- pół łyżeczki pieprzu białego
- pół łyżeczki płatków chili
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- łyżeczka soli i łyżeczka czarnego pieprzu
Piersi oczyszczamy, przecinamy wzdłuż, żeby z 1 piersi stworzyć 2 filety mniej więcej tej samej grubości. Składniki marynaty mieszamy w misce. Wkładamy do niej przygotowane piersi z kurczaka, miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej całą noc).
Quesadilla – składniki (4 porcje):
- 4 pszenne tortille
- 400 g sera żółtego
- Dowolna papryka – zielona, żółta lub czerwona
- 1 Papryczka jalapeño
- 1 cebula
W przepisie na quesadillę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie składników, dlatego od tego zaczniemy.
Paprykę i cebulę oczyszczamy i kroimy w grube paski, papryczkę jalapeño oczyszczamy z nasion (lub zostawiamy jeśli lubicie bardziej pikantne dania). Smażymy je na dużym ogniu, żeby załapały koloru. Skarmelizowane warzywa odkładamy na bok.
Pora przygotować kurczaka. Piersi wyjmujemy z marynaty i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Zależy nam na efekcie grillowania, ale należy uważać, żeby cukry znajdujące się w marynacie się nie przypaliły. Usmażone mięso odkładamy na bok na kilka minut, a następnie kroimy w poprzek włókien w paski o grubości ok. 1 cm, które łatwiej będzie ułożyć i jeść.
Przygotowanie quesadilli z kurczakiem
Przepis na quesadille z kurczakiem, który przygotowałem zakłada użycie 1 placka tortilli, który składamy na pół. Możecie też użyć dwóch placków i odpowiednio zwiększyć ilość składników.
Tortille kładziemy na desce. Na jednej połowie układamy pokrojone paski kurczaka, na nim zgrillowane warzywa, a następnie sporą porcję startego sera.
Następnie zawijamy niepokrytą składnikami część tortilli przykrywając nią ułożone składniki i dociskamy.
Na dużej patelni, która pomieści 2 quesadille rozgrzewamy olej – 2-3 łyżki. Układamy w niej quesadille z kurczakiem prostym bokiem skierowanym do środka, dociskamy płaską szpatułką i co jakiś czas mieszając smażymy ok. 1-2 minuty aż do zarumienienia tortilli. Gdy quesadille się zarumienią przewracamy je na drugą stronę (najlepiej przy użyciu dwóch dużych i płaskich szpatułek) i rumienimy.
Gotowe quesadillie przekładamy na deskę i kroimy ostrym nożem na trójkąty. Podajemy z salsą, guacamole i kwaśną śmietaną.

