Quesadilla z kurczakiem - przepis Pana Zwałki na pyszne meksykańskie quesadille z kurczakiem
Kuchnia Tex-Mex,  Kultowe Kanapki,  Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem – meksykańska przekąska [Przepis]

Quesadilla, czyli zapiekana tortilla z ciągnącym się serem to jedno z bardziej popularnych dań wywodzących się z Meksyku. Nic dziwnego – kto z nas nie lubi chrupiącej tortilli, sera i innych dodatków? 

Czym jest quesadilla? To prosta przekąska, której podstawą są dwie tortille (albo jedna złożona na pół) i ser. Do tego – w zależności od upodobań również inne dodatki. Nie wystarczy jednak upchać sera pomiędzy tortillami. Quesadilla staje się quesadillą gdy ser się roztopi, a tortille pięknie zarumienią! 

Przepis na quesadillę musiał pojawić się na blogu. Bez niej nie wyobrażam sobie meksykańskiej uczty! W końcu jeśli ma to być meksykański wieczór, nie można niczego pominąć! Przygotowałem dla Was przepis na quesadillę z kurczakiem i smażonymi warzywami. 

Przygotowanie mięsa i składniki na marynatę:

  • 2 piesi z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek oleju 
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka suszonego oregano
  • 1,5 łyżki kuminu
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • pół łyżeczki pieprzu białego
  • pół łyżeczki płatków chili 
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżeczka soli i łyżeczka czarnego pieprzu

Marynowanie mięsa z kurczaka do quesadilli - przepis Pana Zwałki

Piersi oczyszczamy, przecinamy wzdłuż, żeby z 1 piersi stworzyć 2 filety mniej więcej tej samej grubości. Składniki marynaty mieszamy w misce. Wkładamy do niej przygotowane piersi z kurczaka, miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej całą noc).

Quesadilla – składniki (4 porcje): 

Quesadilla z kurczakiem - składniki potrzebne do przygotowania quesadilli z przepisu Pana Zwałki

  • 4 pszenne tortille
  • 400 g sera żółtego 
  • Dowolna papryka – zielona, żółta lub czerwona
  • 1 Papryczka jalapeño
  • 1 cebula

W przepisie na quesadillę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie składników, dlatego od tego zaczniemy. 

Grillowane warzywa do quesadilli - przepis na quesadillę Pana Zwałki

Paprykę i cebulę oczyszczamy i kroimy w grube paski, papryczkę jalapeño oczyszczamy z nasion (lub zostawiamy jeśli lubicie bardziej pikantne dania). Smażymy je na dużym ogniu, żeby załapały koloru. Skarmelizowane warzywa odkładamy na bok. 

Smażenie mięsa do quesadilli Pana Zwałki

Pora przygotować kurczaka. Piersi wyjmujemy z marynaty i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Zależy nam na efekcie grillowania, ale należy uważać, żeby cukry znajdujące się w marynacie się nie przypaliły. Usmażone mięso odkładamy na bok na kilka minut, a następnie kroimy w poprzek włókien w paski o grubości ok. 1 cm, które łatwiej będzie ułożyć i jeść. 

Przygotowanie mięsa z kurczaka do quesadilii - przepis Pana Zwałki

Przygotowanie quesadilli z kurczakiem

Przepis na quesadille z kurczakiem, który przygotowałem zakłada użycie 1 placka tortilli, który składamy na pół. Możecie też użyć dwóch placków i odpowiednio zwiększyć ilość składników. 

Quesadilla z kurczakiem - warstwa warzyw

Tortille kładziemy na desce. Na jednej połowie układamy pokrojone paski kurczaka, na nim zgrillowane warzywa, a następnie sporą porcję startego sera.

Quesadilla - warstwa sera

Następnie zawijamy niepokrytą składnikami część tortilli przykrywając nią ułożone składniki i dociskamy. 

Zawinięte quesadille z kurczakiem - przepis Pana Zwałki

Na dużej patelni, która pomieści 2 quesadille rozgrzewamy olej – 2-3 łyżki. Układamy w niej quesadille z kurczakiem prostym bokiem skierowanym do środka, dociskamy płaską szpatułką i co jakiś czas mieszając smażymy ok. 1-2 minuty aż do zarumienienia tortilli. Gdy quesadille się zarumienią przewracamy je na drugą stronę (najlepiej przy użyciu dwóch dużych i płaskich szpatułek) i rumienimy. 

Quesadilla z kurczakiem - gotowa

Gotowe quesadillie przekładamy na deskę i kroimy ostrym nożem na trójkąty. Podajemy z salsą, guacamole i kwaśną śmietaną.

Quesadilla z kurczakiem Pana Zwałki - propozycja podania

 

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!