Przepis na sos z tuńczykiem i pomidorami
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy z makaronem

Sos z tuńczykiem i pomidorami – pomysł na szybki obiad [przepis]

Jednym z dań, które często goszczą w moim jadłospisie jest prosty sos z tuńczykiem i pomidorami – idealny do różnego rodzaju makaronów. 

Gdy nie ma czasu, a przyciśnie głód działać trzeba szybko. Zamiast jednak zapychać się byle czym lub czekać na jedzenie z dowozu warto sięgnąć po zapasy w spiżarni. Wystarczy mieć w niej 3 składniki, a takie sytuacje nie będą już straszne. Makaron, puszka tuńczyka w oleju i puszka pomidorów – tylko tyle potrzeba, żeby przygotować sos z tuńczykiem i pomidorami. Do tego popularne przyprawy i ewentualne dodatki podkręcające danie i pomysł na szybki obiad gotowy

Sos z tuńczykiem i pomidorami – składniki (na ok. 3-4 porcje)

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 g makaronu (penne, spaghetti, farfalle, fusilli)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina (wytrawne)
  • 10 suszonych oliwek 
  • Suszona papryczka chilli
  • Sól, pieprz, cukier
  • Oliwa
  • Tarty grana padano 

Przygotowanie

Przepis na sos z tuńczykiem i pomidorami jest prosty i szybki. Przygotowania zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę czerwonej cebuli, czosnku i oliwek. 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której podsmażamy cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Następnie dorzucamy czosnek oraz papryczkę chilli – ok. pół łyżeczki lub więcej, jeśli lubimy bardziej pikantne dania.

Gdy czosnek i papryczka uwolnią swój aromat dodajemy odsączonego z nadmiaru oleju tuńczyka i chwilę podsmażamy całość, żeby go rozdrobnić. Wlewamy puszkę pomidorów, wino i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, małą łyżeczką cukru i pozostałymi przyprawami. Dorzucamy również pokrojone oliwki i dusimy sos przez ok. 10 – 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, 

W międzyczasie powinniśmy ugotować makaron. Powinien być on tuż przed stanem al dente, ponieważ trafi do sosu, w którym będzie jeszcze chwile dochodził. Zanim jednak wrzucimy go do patelni z sosem, trafić powinna tam garstka startego sera grana padano. Gdy makaron będzie gotowy, tuż po odsączeniu go z nadmiaru wody wrzucamy go do sosu i dokładnie mieszamy – tak, żeby sos z tuńczyka i pomidorów pokrył go w całości. 

Podajemy w głębokim talerzu z dodatkową porcją sera. 

Sos z tuńczyka i pomidorów to prosty przepis na pyszny i szybki obiad. Przygotować można go w ekspresowym tempie ze składników, które zazwyczaj znajdują się w spiżarni. Jeśli nie macie ich pod ręką, to przy kolejnej okazji zdecydowanie warto zaopatrzyć się w nie w sklepie.

Sos z tuńczykiem i pomidorami - szybki przepis na obiad

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!