Sos z tuńczykiem i pomidorami – pomysł na szybki obiad [przepis]
Jednym z dań, które często goszczą w moim jadłospisie jest prosty sos z tuńczykiem i pomidorami – idealny do różnego rodzaju makaronów.
Gdy nie ma czasu, a przyciśnie głód działać trzeba szybko. Zamiast jednak zapychać się byle czym lub czekać na jedzenie z dowozu warto sięgnąć po zapasy w spiżarni. Wystarczy mieć w niej 3 składniki, a takie sytuacje nie będą już straszne. Makaron, puszka tuńczyka w oleju i puszka pomidorów – tylko tyle potrzeba, żeby przygotować sos z tuńczykiem i pomidorami. Do tego popularne przyprawy i ewentualne dodatki podkręcające danie i pomysł na szybki obiad gotowy.
Sos z tuńczykiem i pomidorami – składniki (na ok. 3-4 porcje)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 300 g makaronu (penne, spaghetti, farfalle, fusilli)
- 1 czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 ml białego wina (wytrawne)
- 10 suszonych oliwek
- Suszona papryczka chilli
- Sól, pieprz, cukier
- Oliwa
- Tarty grana padano
Przygotowanie
Przepis na sos z tuńczykiem i pomidorami jest prosty i szybki. Przygotowania zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę czerwonej cebuli, czosnku i oliwek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której podsmażamy cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Następnie dorzucamy czosnek oraz papryczkę chilli – ok. pół łyżeczki lub więcej, jeśli lubimy bardziej pikantne dania.
Gdy czosnek i papryczka uwolnią swój aromat dodajemy odsączonego z nadmiaru oleju tuńczyka i chwilę podsmażamy całość, żeby go rozdrobnić. Wlewamy puszkę pomidorów, wino i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, małą łyżeczką cukru i pozostałymi przyprawami. Dorzucamy również pokrojone oliwki i dusimy sos przez ok. 10 – 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą,
W międzyczasie powinniśmy ugotować makaron. Powinien być on tuż przed stanem al dente, ponieważ trafi do sosu, w którym będzie jeszcze chwile dochodził. Zanim jednak wrzucimy go do patelni z sosem, trafić powinna tam garstka startego sera grana padano. Gdy makaron będzie gotowy, tuż po odsączeniu go z nadmiaru wody wrzucamy go do sosu i dokładnie mieszamy – tak, żeby sos z tuńczyka i pomidorów pokrył go w całości.
Podajemy w głębokim talerzu z dodatkową porcją sera.
Sos z tuńczyka i pomidorów to prosty przepis na pyszny i szybki obiad. Przygotować można go w ekspresowym tempie ze składników, które zazwyczaj znajdują się w spiżarni. Jeśli nie macie ich pod ręką, to przy kolejnej okazji zdecydowanie warto zaopatrzyć się w nie w sklepie.