Meksykańska uczta – przepis na udaną imprezę!
¡Hola! En el post de hoy, te mostraré cómo preparar una verdadera fiesta mexicana! Johnny, la gente esta muy loca. “What the fuck, Panie Zwałka?!” spytacie… spokojnie. Z moich hiszpańskojęzycznych popisów to tyle. Dalej już tylko konkret – fiesta mexicana, meksykańska uczta, którą możecie przygotować w własnej kuchni!
Meksykańska uczta to efektowny (i efektywny) pomysł na imprezę w większym gronie. Stół zastawiony całą gamą potraw i dodatków, których wspólnym mianownikiem jest kuchnia meksykańska. Mięso, tortille, salsa, guacamole i inne dodatki pomogą Wam odbyć kulinarną podróż do Meksyku. Nim wyruszycie, czeka Was jednak sporo przygotowań. Roboty jest co niemiara, ale to w końcu uczta! Masa pysznego jedzenia, pod którym uginać będą się stoły!
Niech żyje biesiada!
Wyświetl ten post na Instagramie
Urodziny, imieniny, a może zwykłe spotkanie ze znajomymi? Niezależnie od okazji, imprezą w stylu meksykańskim zaskoczycie swoich gości. Zamysł jest prosty – micha mięsa na stole, domowe tortille i dodatki, z których każdy będzie w stanie skomponować ulubione zestawienie. To właśnie dlatego ważne jest to, żeby wybór był jak największy. Poza daniem głównym, na stole znajdzie się także kilka innych charakterystycznych dla kuchni Tex-Mex propozycji. Chili con carne czy – spopularyzowana dzięki sieciówce z kurczakami – quesadilla.
Dużo? To prawda! W końcu to uczta! A biesiadowanie tak pięknie wpisuje się w nasze polskie tradycje. No bo w końcu co za różnica, czy z głośników leci disco-polo, czy może dźwięki mariachi. Czy na stołach ląduje chleb i smalec, czy tortille i guacamole. Najważniejsi są ludzie i wspólnie spędzone chwile przy dobrym jedzonku!
Meksykańska uczta – menu
Wszystkie przepisy na dania meksykańskie pojawiły się już na blogu. W tym wpisie zbierzemy je w całość tworząc kolację (lub obiad) na wypasie.
Przystawki
Naszą imprezę warto rozpocząć od przystawek podawanych na ciepło. Ich rolę pełnić będzie quesadilla z kurczakiem oraz chili con carne. Pokrojoną w trójkąty quesadillę podajemy na dużym talerzu tak, żeby każdy swobodnie mógł sięgnąć po jeden kawałek dla siebie. W przypadku chili con carne możemy wybrać dwa sposoby. Nałożyć małą porcję mięsa do miseczek lub postawić na stole większą michę, z której każdy będzie w stanie nałożyć sobie samemu. Do chili con carne możemy podać tortilla chips o smaku neutralnym lub serowym.
Przepis na quesadille z kurczakiem (zobacz)
Przepis na chili con carne (zobacz)
Dania główne
Nazwa “danie główne” może wprowadzać w błąd. W tym przypadku mamy bowiem jedynie porcję przygotowanego w odpowiedni sposób mięsa – szarpanej wieprzowiny w stylu meksykańskim. Stanowi ona główny składnik tacos, które każdy będzie mógł przygotować sobie samemu wykorzystując do tego wszystkie dodatki znajdujące się na stole. Kompozycje mogą być różne, ale na koniec podam zestawienie, które moim zdaniem wydobywa z nich pełnię smaku.
Pulled pork w stylu meksykańskim – przepis na szarpaną wieprzowinę (zobacz)
Dodatki do tacos
Kuchnia meksykańska to mnogość dodatków. Warto zatem zadbać o to, żeby i na naszym stole ich nie zabrakło. Guacamole i salsa roja to pozycje obowiązkowe. Tortille można kupić, jednak zdecydowanie bardziej warto przygotować je samemu. W zestawieniu nie może zabraknąć też innych charakterystycznych dla kuchni Tex-Mex dodatków, dzięki którym nasze tacos wyjdą jeszcze lepsze. Smażona fasola – Frijoles Refritos, zielone ogórki, limonki, cebula i sporo zielonej kolendry!
Przepis na domowe tortille (zobacz)
Przepis na guacamole (zobacz)
Przepis na salsę pomidorową (zobacz)
Przepis na smażoną fasolę (zobacz)
Ogórek z kolendrą (przepis):
- 1 duży zielony ogórek
- pęczek świeżej kolendry
- sok z połówki limonki
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na 4 wzdłuż i pozbywamy się nasion. Następnie powstałe paski kroimy w drobną kostkę. Siekamy kolendrę i mieszamy z ogórkiem. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Dodatek do taco gotowy.
Marynowana cebula (przepis):
- 1 dużą, słodka cebula,
- sól.
Cebulę obieramy z łuski i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miseczki i doprawiamy szczyptą soli. Przed podaniem odsączamy z soku, który puści cebula.
Inne dodatki:
- limonki
- kwaśna śmietana
- papryczki chili / jalapeno
Limonki kroimy na kawałki, śmietanę podajemy w miseczce (można rozcieńczyć odrobiną soku z limonki), papryczki kroimy na cienkie plastry.
Meksykańska uczta – jak przygotować stół?
Sporo pozycji do odhaczenia oznacza sporo czasu spędzonego w kuchni. By zdążyć ze wszystkim na czas, przygotowania warto rozpocząć już dzień wcześniej. Szarpaną wieprzowinę podajemy w temperaturze pokojowej, więc nie będzie z tym problemu. Przez noc marynować może się także kurczak do quesadilli, a ugotowane wcześniej chili con carne wystarczy jedynie podgrzać.
Nie mniej ważny co rozplanowanie pracy, jest sposób podania. Główną rolę gra pulled pork w meksykańskim stylu i to właśnie mięso powinno być dobrze wyeksponowane na stole. Wokół, w małych miseczkach, na talerzykach czy półmiskach powinny stać pozostałe dodatki do tacos.
Ich przygotowanie nie byłoby możliwe bez tortilli, które podajemy na ciepło. Podgrzewamy je delikatnie na patelni i wkładamy – układając na stos – pomiędzy czystą ściereczkę kuchenną, która pomoże utrzymać temperaturę.
Na ciepło podajemy także sos, który powstał przy przygotowywaniu szarpanej wieprzowiny. Co ważne, wszystkie dodatki warto podzielić na kilka miseczek, dzięki czemu żaden z obecnych na uczcie, nie będzie musiał sięgać po nie na drugi kraniec stołu.
Jak złożyć taco – propozycja podania
Założenie suto zastawionego stołu jest takie, że każdy wybiera to, na co ma ochotę i tworzy kompozycję wg własnego uznania. Dla mnie najlepsze zestawienie to to, które zawiera wszystkiego po trochu.
Zaczynam od tortilli, którą smaruję odrobiną smażonej fasoli. Następnie porcja szarpanej wieprzowiny skropiona ciepłym sosem i posypana szczyptą zamarynowanej cebuli. Kolejne dodatki to odrobina guacamole i czerwonej salsy. Wszystko dekoruję kleksem z kwaśnej śmietany i łyżeczką ogórków z kolendrą.
Dla podkręcenia smaku można dodać również plasterki papryczki, a wszystko skropić sokiem wyciśniętym z limonki.
A na deser…
Przyznam szczerze… że nie jestem fanem i nie pomyślałem o deserze. Zamiast tego jest inna propozycja, która pomoże Wam zagospodarować wszystko to, co zostanie Wam po uczcie. Burrito. Wystarczy trochę ryżu, ser i duże placki tortilli, żeby “resztki” zamienić w inne, charakterystyczne dla kuchni Tex-Mex danie. Dokładny przepis znajdziecie tutaj: