Skrzydełka w stylu orientalnym na grilla wg przepisu Pana Zwałki
Przepisy na grilla,  Przepisy na imprezę,  Przepisy z kurczakiem

Skrzydełka w stylu orientalnym – mięso na grilla

Ciepły letni wieczór, słodki zapach dymu roznoszący się po okolicy, zimne piwko lub kieliszeczek dobrze zmrożonego trunku. W tle pierdzące radyjko, leżaczki, istny chillout… Wielu z nas zna to doskonale. W końcu grillowanie to już nasza tradycja narodowa.

I wiecie co… Lubię takie tradycje. Nie lubię jednak kiełbasy, więc ten uwielbiany przez rodaków produkt trafia u mnie na ruszt najrzadziej. Po prostu – jest wiele więcej ciekawych mięs, które można ugrillować. Np. taki kurczak – piersi, nóżki i skrzydełka na grilla nadają się idealnie. Dziś przepis na te ostatnie – skrzydełka w stylu orientalnym. 

Skrzydełka w stylu orientalnym – składniki

  • 1,5 kg skrzydełek
  • 1 cytryna
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki octu cydrowego
  • 1 łyżka pikantnego sosu
  • 10 łyżek oliwy
  • 200 ml Coca-Coli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, kuminu, kolendry, czerwonej papryki, płatków chili 
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie rozpoczynamy od skrzydełek. By lepiej układały się na ruszcie oraz łatwiej się je jadło należy poluzować stawy. Chwytając skrzydełko wyprostuj je, a następnie wygnij w drugą stronę – z łatwością poczujesz moment, w którym kości wyskoczą ze stawów. Poluzowane skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie oprósz delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przyprawy do skrzydełek orientalnych w misce

Przygotowanie marynaty zacznij od suchych składników. Do dużej miski – takiej, w której na spokojnie zmieszczą się wszystkie skrzydełka – wsyp wszystkie przyprawy i cukier. Dodaj też skórkę otartą z całej cytryny, posiekaną dymkę i chili. Ćwiartkę czerwonej cebuli zetrzyj na drobnej tarce. Cebulową pulpę dorzuć do miski razem z drobno posiekanym czosnkiem i startym imbirem. 

Pora dodać płyny…

Gdy wszystkie suche składniki marynaty znajdą się w misce pora dodać sosy i płyny. Wlej do niej w dowolnej kolejności sos sojowy, ostrygowy, rybny, pikantny sos (np. habanero, jalapeno, Tabasco), oliwę, ocet, sok wyciśnięty z cytryny (tej otartej) i napój gazowany. Całość dobrze wymieszaj, a następnie wrzuć do miski skrzydełka. Orientalną marynatę możesz też przygotować oddzielnie, a następnie zalać nią skrzydełka znajdujące się w dużej misce. Ważne jest to, żeby wszystkie skrzydełka były w niej zanurzone. W tym celu możesz je docisnąć np. pokrywką. 

Skrzydełka na grilla w marynacie orientalnej Pana Zwałki

Skrzydełka w stylu orientalnym powinny marynować się kilka godzin – 4 to takie absolutne minimum. Nie warto też marynować ich zbyt długo. W marynacie znajduje się m.in. ocet i sok z cytryny, dzięki którym mięso kruszeje, ale też kwaśnieje przy dłuższym narażeniu na oddziaływanie. Dlatego lepiej nie pozostawiać w niej skrzydełek na dłużej niż 12 godzin. 

Grillowanie skrzydełek

Kuchnia orientalna – zwłaszcza chińska, którą się inspirowałem tworząc przepis – opiera się na balansie wszystkich smaków. Ostry, słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami… większość zawartych jest w marynacie. Smak gorzki uzyskamy natomiast w trakcie grillowania. 

Skrzydełka w stylu orientalnym grillujemy na średniej wysokości, nad dobrze rozgrzanym węglem. Trzeba jednak uważać, bo duża zawartość cukru w marynacie sprawia, że łatwo ją spalić. Dlatego właśnie częste obracanie i pilnowanie, żeby skrzydełka równomiernie się piekły to podstawa. Zależy nam jednak na tym, żeby cukry się skarmelizowały, a gdzieniegdzie – nawet delikatnie przypaliły. To właśnie te, zbyt mocno przypieczone fragmenty wprowadzą szósty – gorzki – smak. Ważne jest więc obserwowanie tego, co dzieje się z mięsem i w razie potrzeby odpowiednie reagowanie, np. zwiększając lub zmniejszając wysokość rusztu.

Grillowane skrzydełka orientalne wg przepisu Pana Zwałki

Po ok. 10 minutach z każdej strony mięso powinno być gotowe. Skrzydełka z grilla w stylu orientalnym to ciekawe przełamanie smaków, które znamy z typowo polskich grilli. Sam często wracam do tego przepisu i za każdym razem zaskakuję znajomych, którzy mają okazję ich spróbować. I choć to tylko przekąska, to zawsze znika w zadziwiająco szybkim tempie!

A może masz ochotę na coś innego? Sprawdź przepis na bagietkę śniadaniową z jajkiem sadzonym!

 

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!