Grzanki czosnkowe do zupy - przepis Pana Zwałki
Dodatki do dań

Grzanki czosnkowe – prosty przepis na grzanki do zupy

Nie ma dymu bez ognia i nie ma zupy krem bez grzanek. Kropka. Tym razem krótko i konkretnie – prosty przepis na grzanki czosnkowe

Zupy krem bez grzanek dla mnie nie istnieją. Od zawsze małe, chrupiące kwadraciki z pieczywa są nierozerwalnym dodatkiem do tego typu zup. No nie wyobrażam sobie takiej – przykładowo – zupy z pora – bez nich… ktoś tak w ogóle je?! Wątpię. Jednak jeśli chodzi o grzanki czosnkowe, to są grzanki i GRZANKI. Na tych pierwszych nie ma co się skupiać. Ot, zwykły kawałek chleba, najczęściej przypalonego i wiejącego nudą. Uwagę warto poświęcić tym drugim. 

Jakie powinny być dobre grzanki?

Złociste, chrupiące, aromatyczne i odpowiednio doprawione. Chrupiące, żeby nie nasiąkały za szybko wrzucone w zupę. Złociste, żeby cieszyły oko. Aromatyczne, żeby pobudzały węch. Odpowiednio doprawione, żeby nie tylko dobrze wyglądały, ale też smakowały i wzbogacały tym swoim smakiem zupę. I jak to zwykle bywa, GRZANKI od zwykłych grzaneczek odróżnia tylko jedno – zwrócenie uwagi na detale. 

Przepis na grzanki czosnkowe (porcja dla 2-4 osób): 

Grzanki czosnkowe - składniki na złociste i chrupiące grzanki do zupy Pana Zwałki

  • 4 kromki żytniego pieczywa (białego)
  • oliwa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn/tymianek/bazylia/papryka (opcjonalnie). 

Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia chleba w kostkę ok. 1 x 1 cm. Następnie skrapiamy pieczywo oliwą i mieszamy. Rozgrzewamy dobrze patelnię – na start największy ogień. Wrzucamy do niej chleb i zostawiamy chwilę, żeby delikatnie się zarumienił. Po ok. minucie mieszamy – łyżką lub wykonując ruch patelnią (jak do przewracania naleśników) i zostawiamy na ok. 30-60 sekund. Zmniejszamy ogień na średni. 

Grzanki do zupy - przygotowanie grzanek Pana Zwałki

W międzyczasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy. Przesuwamy smażące się grzanki do środka patelni, a przy krawędzi wlewamy 1-2 łyżeczki oliwy. Wykonując okrężne ruchy patelnią rozprowadzamy tłuszcz i pokrywamy nim grzanki. Ponownie je mieszamy i zostawiamy. Czynność tę powtarzamy 3-4 razy. 

Gdy grzanki dobrze pokryją się oliwą i zaczną robić się złociste i chrupiące można je przyprawić. Ponownie zaczynamy od przesunięcia ich na środek patelni. Tym razem jednak wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy w nią czosnek. Chwilę go podsmażamy dzięki czemu uwolni się aromat, a tłuszcz przejdzie jego smakiem. Następnie ponownie poruszamy patelnią, żeby grzanki pokryły się w aromatyzowanej oliwie. Nasze grzanki czosnkowe są prawie gotowe. 

Ważne – gdy czosnek znajdzie się na patelni trzeba uważać, żeby go nie przypalić. To jeden z tych detali, o których wspominałem wcześniej. I właśnie dlatego czosnek dodajemy dopiero na sam koniec. Pokryte nim grzanki posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu – to podstawowe przyprawy. W zależności od zupy, do której planujemy dodać grzanki możemy je również przyprawić innymi – np. odrobiną roztartego rozmarynu, tymianku, bazylii, oregano lub papryki. Doprawione grzanki czosnkowe smażymy jeszcze chwilę, żeby przyprawy się otworzyły i uwolniły swój smak, a następnie zdejmujemy z ognia. 

Dodatek do zupy krem - grzanki aromatyzowane czosnkiem. Przepis Pana Zwałki

Grzanki czosnkowe najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem. Nie warto też wrzucać ich garściami do zupy. Jeżeli zależy Wam na jak największej chrupkości, gotowe grzanki najlepiej podać w oddzielnych miseczkach i wrzucać po kilka w miarę jedzenia.

A jeśli szukacie przepisu na zupę, do której idealnie pasują, to sprawdźcie ten na mój ulubiony krem z pora.

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!