
Pity z fetą, kurczakiem i grillowanymi warzywami [Przepis]
Każdy kraj ma swój fast food. Turcy znani są z kebabów, w Meksyku można raczyć się taco, w Stanach burgerami, a w Grecji pitami. Dziś przepis na te ostatnie – pity z fetą, kurczakiem i grillowanymi warzywami.
Z wizyty na Krecie kilka lat temu zapamiętałem greckie pity jako świetną i tanią przekąskę. Za nie więcej niż 2-3 € mogliśmy liczyć na sporą porcję grillowanego mięsa. Pamiętam też dodatki, które zdecydowanie różnią się od tych, które znamy z “polskich” kebabów. Poza mięsem, w picie ukryty był jeszcze kremowy ser, kawałki pomidora, świeża pietruszka i… frytki. Pity z fetą, kurczakiem i grillowanymi warzywami nie są czymś, co zapamiętałem z pobytu na Krecie. Są nawet lepsze! Przygotowała je dla mnie moja partnerka na jeden z obiadów. No co tu dużo mówić… sam bym takich dobrych nie zrobił!
Składniki na pity z fetą, kurczakiem i grillowanymi warzywami – 4 porcje:
- Greckie chlebki pita
- 0,4 kg piersi z kurczaka
- Czerwona papryka
- Zielona papryka
- Czerwona cebula
- Ser feta
- Jogurt grecki
- Czosnek
- Miks sałat
- Przyprawa Gyros
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka na drobne kawałki. Doprawiamy je mieszanką przyprawy gyros z oliwą tak, żeby każdy kawałek dobrze się pokrył. Przyprawę możemy zrobić też sami używając do tego utartych w moździerzu nasion kolendry (ok. łyżeczka), ząbka czosnku, skórki otartej z 1 cytryny, łyżeczki wędzonej papryki, płatków chili i tymianku wymieszanych z oliwą, sokiem z połowy cytryny oraz doprawionych solą i pieprzem.
Mięso potrzebuje chwili na zamarynowanie się, którą można wykorzystać do przygotowania pozostałych składników. ¾ cebuli czerwonej kroimy w piórka. Tak samo kroimy po połowie zielonej i czerwonej papryki. Pokrojone warzywa grillujemy razem na patelni aż nabiorą ładnego koloru i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy również prosty sos – do miseczki wlewamy jogurt naturalny, doprawiamy go solą, pieprzem oraz roztartym ząbkiem czosnku. Grecki ser feta kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Miks ulubionych sałat myjemy i osuszamy, a pozostałą cebulę kroimy w piórka.
Na patelni po grillowaniu warzyw możemy przygotować mięso. Najlepiej wrzucić je do dobrze rozgrzanego naczynia, żeby szybko się ścięło i nie wypuściło za dużo wody (nie wysuszyło się).
Składniki greckich pit
O ile w gotowaniu lubię stawiać na autentyczność, w wielu przypadkach – z uwagi na brak czasu – sięgam po gotowe rozwiązania, które ułatwiają i przyspieszają pracę. W przepisie na pity z fetą, kurczakiem i grillowanymi warzywami używam więc gotowego pieczywa, które można znaleźć w sklepach. ale z pewnością kiedyś pokuszę się o przygotowanie domowej wersji. Pity przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – powinny być dobrze ogrzane, żeby para wodna w środku ułatwiała ich otworzenie.
Pity nacinamy wzdłuż, mniej więcej do połowy, żeby zrobić z nich kieszonkę. Do środka nakładamy odrobinę sosu, następnie miks sałat, mięso i grillowane warzywa. Dorzucamy również kilka piórek surowej czerwonej cebuli i kilka kostek fety. Całość polewamy dodatkową porcją sosu. Proste pity z fetą, kurczakiem i grillowanymi warzywami gotowe.
Wyświetl ten post na Instagramie

