Spaghetti aglio, olio e peperoncino - przepis na szybki obiad
Pomysł na szybki obiad,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z makaronem,  Spaghetti

Spaghetti aglio, olio e peperoncino – pomysł na szybki obiad [przepis]

Są dni, w których nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Warto sięgać wtedy po proste i szybkie pomysły na obiad. No i smaczne – w końcu o to chodzi w gotowaniu! Takie jest zdecydowanie spaghetti aglio, olio e peperoncino!

Większość z nas żyje w błędzie – proste i szybkie przepisy utożsamia z bezsmakową mamałygą. Uważa, że by coś było smaczne, to trzeba się przy tym urobić po pachy. Nie wspominając o stracie czasu, który można by spożytkować na inne wartościowe rzeczy – np. scrollowanie Facebooka. Opychamy się bezsmakowym gównem z papierków nie zdając sobie sprawy, że czasami kilka minut wystarczy, żeby stworzyć coś niesamowitego. I nie, wcale nie trzeba mieć przy tym wybitnych umiejętności. To, że szybki pomysł na obiad może być smaczny od wieków udowadniają nam Włosi. A jeśli Włochy, to i ich makarony, a wśród nich ten najbardziej znany – spaghetti, którego będziesz potrzebować do przygotowania spaghetti aglio, olio e peperoncino. 

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to nie tylko pomysł na szybki obiad. To potężna dawka endorfin płynąca z jedzenia ukryta w prostocie. Wystarczy trochę makaronu, kilka ząbków czosnku, sól i odrobina peperoncino. Do tego nieobowiązkowo natka pietruszki i odrobina tartego parmezanu – choć i tutaj nawet wśród samych Włochów nie ma zgody. Tradycyjny przepis nie uwzględnia bowiem ani zieleniny, ani sera. Od biedy można zrezygnować też z peperoncino lub zastąpić ją płatkami innej pikantnej papryki. 

Zanim więc kolejny raz sięgniesz po zupkę chińską, danie z pudełka, albo telefon przypomnij sobie ten pomysł na szybki obiad. Przepis na spaghetti aglio, olio e peperoncino opanujesz bez problemu, a przygotowanie dania zajmie Ci dokładnie tyle czasu, ile Twoje spaghetti będzie potrzebowało na ugotowanie się al dente! 

Przepis na spaghetti aglio, olio e peperoncino

Aglio – czosnek, olio – oliwa i papryczka peperoncino. Trzy składniki, które stworzą niesamowite połączenie. Do tego sól do osolenia wody na makaron i porcja makaronu spaghetti. Tylko tyle (albo aż tyle!) wystarczy, żeby w kilkanaście minut cieszyć się daniem ujmującym swoim smakiem. 

Składniki do przygotowania spaghetti aglio, olio e peperoncino

Gotując ten szybki obiad nie przykładam dużej uwagi do ilości składników. To jeden z tych przepisów, w którym śmiało można dawkować je “na oko”. Jakim byłbym jednak blogerem kulinarnym, gdybym zostawił Was tylko z wymienionymi składnikami. Poniżej ich lista wraz z proporcjami, które pozwolą przygotować 2 solidne porcje spaghetti aglio, olio e peperoncino: 

  • Makaron spaghetti – 120 g
  • Oliwa – 125 ml (ok. pół szklanki)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • Suszone peperoncino (lub inna pikantna papryczka) – 0,5-1 łyżeczka

Spaghetti aglio, olio e peperoncino – przygotowanie

Gotowanie makaronu spaghetti

Zacznij od przygotowania makaronu. Wstaw wodę w dużym garnku – tak dużym, żeby nie musieć łamać makaronu i uniknąć ryzyka jego posklejania. Po jakimś czasie, gdy woda się podgrzeje osól ją dosyć obficie. Słony smak powinien być silny, dobrze wyczuwalny! 

Przygotuj czosnek. Obierz go z łupinek i rozdrobnij – możesz go posiekać w cienkie plasterki, pokroić w drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę. Ja preferuję pierwszy sposób – większe kawałki czosnku są lepiej wyczuwalne w gotowym daniu. Trudniej je też przypalić.

Makaron spaghetti wrzuć do gotującej wody i gotuj zgodnie z przepisem “al dente” podanym na opakowaniu. Sam nie zawsze ufam przepisom, dlatego dla pewności co jakiś czas warto próbować makaronu by trafić w punkt. Jednocześnie na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z porcją papryki. 

Oliwa z peperoncino i czosnkiem

Po kilku chwilach papryka zacznie uwalniać swój aromat. To dobry moment na przykręcenie ognia i wrzucenie czosnku. Mieszaj całość uważając, żeby go nie przypalić. Przypalony czosnek ma swój charakter i popularny jest np. w kuchni azjatyckiej, ale w przypadku spaghetti aglio, olio e peperoncino ma on być jedynie dobrze zarumieniony. TIP: Jeżeli temperatura na patelni będzie za wysoka możesz dolać odrobinę wody z gotującego się makaronu. Pozwoli to nie tylko ją obniżyć, ale przemyci słony posmak. 

Gdy makaron będzie niemal al dente przerzuć go na patelnię. Najlepiej użyć do tego szczypców lub łyżki cedzakowej. Można też odcedzić makaron pamiętając o pozostawieniu szklanki wody z gotowania. 

Nakładanie makaronu spaghetti do podsmażonego peperoncino i czosnku

Po wrzuceniu makaronu podlej patelnię dodatkowo odrobiną wody z gotowania (3-5 łyżek). Całość dobrze wymieszaj i spróbuj. Jeśli brakuje soli dosyp trochę bezpośrednio do dania i smaż jeszcze ok. 30 sekund do minuty. Nałóż porcje do głębokich talerzy i… Twoje spaghetti aglio, olio e peperoncino jest gotowe! 

Spaghetti aglio, olio e peperoncino - mieszanie składników

A co z dodatkami? 

No tak, wcześniej wspomniałem jeszcze o pietruszce i tartym parmezanie. To jedne z tych dodatków, których można, ale wcale nie trzeba używać. Jeżeli wykorzystujesz ten pomysł na szybki obiad po raz pierwszy warto sięgnąć po tradycyjną wersję i z nich zrezygnować. Przy kolejnych próbach można pokusić się o eksperymenty. Jednak i tutaj nie ma co szaleć. O ile pietruszka przełamuje smak oliwy i czosnku dodając całemu daniu odrobiny świeżości, tak ser – a zwłaszcza zbyt duża porcja – może przytłoczyć pozostałe nuty smakowe. A to jednak czosnek, oliwa i pikantne peperoncino ma grać główną rolę w spaghetti aglio, olio e peperoncino!

Spaghetti aglio, olio e peperoncino na talerzu

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!