Burger z guacamole i salsą pomidorową - przepis Pana Zwałki
Burgery,  Kuchnia Tex-Mex,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wołowiną

Burger z guacamole i salsą, czyli buła w stylu meksykańskim [Przepis]

Tydzień bez burgera tygodniem straconym! Tym razem w mojej głowie zakiełkował pomysł rzucony przez jedną z czytelniczek – burger z awokado. Jednak tak po prostu wsadzić do buły kawałki awokado? To nie dla mnie…

Awokado samo w sobie nie należy do najpyszniejszych i moich ulubionych owoców. Co innego połączone z pikantną papryczką, cebulą, sporą garścią posiekanej kolendry i sokiem z limonki. Brzmi znajomo? Tak, to składniki na meksykańskie guacamole. A jak klimat Meksyku, to i salsa – pomidorowa oczywiście! Te dwa dodatki stanowiły dobry punkt wyjścia. By burger z guacamole i salsą był burgerem z prawdziwego zdarzenia potrzebował jeszcze kilku innych składników. Myślę, że końcowy efekt był bardziej niż zadowalający! 

Burger z guacamole i salsą – składniki (2 porcje):

  • 300 gramów wołowiny
  • 2 bułki hamburgerowe
  • Guacamole 
  • Salsa pomidorowa 
  • Marynowane jalapeño
  • 100 gramów chudego twarogu
  • Nachos solone

Do złożenia burgera będziecie potrzebować guacamole i pomidorowej salsy. Przepisy na oba meksykańskie dodatki opublikowałem już na blogu, także najpierw zajrzyjcie do nich:

  1. Guacamole – przepis
  2. Salsa pomidorowa – przepis

Zwróćcie uwagę na proporcje. Do przygotowania burgerów będziecie potrzebować jedynie część z porcji, które powstaną, ale nic straconego – resztę guacamole i salsy możecie zjeść razem z nachosami lub po prostu przygotować więcej burgerów! 

Gdy oba meksykańskie dodatki będą gotowe możecie przejść dalej. Tradycyjnie – nim zaczniecie smażyć burgery – przygotujcie także pozostałe składniki. Twaróg odsączcie z nadmiaru wody (możecie wyjąć go nawet kilka godzin wcześniej i odstawić na talerzyk), jalapeño z zalewy, w której się marynowało. Na jednego burgera z guacamole i salsą będziecie potrzebować ok. 5-6 nachos. Je też możecie przygotować zanim zaczniecie gotowanie. 

Wcześniej musicie przygotować również mięso i bułki. Z tego pierwszego formujemy dwa 150 gramowe kotlety (jak to robić pokazuję we wpisie: ), bułki kroimy natomiast na pół. 

Burger z guacamole – przygotowanie

Mając przygotowane wszystkie składniki można przejść do tworzenia burgera. Rozgrzej patelnię, posól i popierz jedną stronę burgera i połóż nią na patelni. Smaż aż do momentu, gdy górne krawędzie stracą mięsny kolor. Posól i popierz górną stronę mięsa, a następnie ją odwróć. 

W międzyczasie zarumień bułki. Ważne jest to, żeby działaniu wysokiej temperatury poddane było tylko ich wnętrze – dzięki temu bułka się nie wysuszy i nie będzie kruszyć w trakcie jedzenia. Bułki możesz zarumienić na patelni z odrobiną lub w piekarniku z funkcją grilla (grzanie tylko od góry!). 

Składanie burgerów 

Bułka do burgera z guacamole i salsą pomidorową

Gdy bułki i mięso będzie gotowe możemy rozpocząć składanie. Burger z guacamole i salsą to całkiem zgrabna buła – pod warunkiem, że dobrze rozłożymy składniki. Tradycyjnie rozpoczynamy od dolnej połówki bułki, którą dokładnie smarujemy guacamole. Następnie kładziemy mięso. 

Papryczki jalapeno na hamburgerze z mięsa wołowego

Kolejna warstwa to marynowane plastry jalapeño. Od tego jak bardzo pikantne jedzenie lubimy zależy ich ilość – decyzję zostawiam Wam 😉

Ser biały na burgerze z guacamole Pana Zwałki

Na papryczki kruszymy biały ser – również dokładnie rozprowadzając jego okruchy po całej powierzchni burgera.

Hamburger z salsą pomidorową - przepis z bloga kulinarnego Pana Zwałki

Dwie ostatnie warstwy to kukurydziane nachosy i spora porcja salsy pomidorowej. Na koniec przykrywamy wszystko górną połówką bułki.

Gotowy burger z guacamole i salsą pomidorową Pana Zwałki - przepis

Burger z guacamole i salsą gotowy – prawda, że prezentuje się konkretnie?

Pan Zwałka z burgerem z guacamole

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!