
Burger z guacamole i salsą, czyli buła w stylu meksykańskim [Przepis]
Tydzień bez burgera tygodniem straconym! Tym razem w mojej głowie zakiełkował pomysł rzucony przez jedną z czytelniczek – burger z awokado. Jednak tak po prostu wsadzić do buły kawałki awokado? To nie dla mnie…
Awokado samo w sobie nie należy do najpyszniejszych i moich ulubionych owoców. Co innego połączone z pikantną papryczką, cebulą, sporą garścią posiekanej kolendry i sokiem z limonki. Brzmi znajomo? Tak, to składniki na meksykańskie guacamole. A jak klimat Meksyku, to i salsa – pomidorowa oczywiście! Te dwa dodatki stanowiły dobry punkt wyjścia. By burger z guacamole i salsą był burgerem z prawdziwego zdarzenia potrzebował jeszcze kilku innych składników. Myślę, że końcowy efekt był bardziej niż zadowalający!
Burger z guacamole i salsą – składniki (2 porcje):
- 300 gramów wołowiny
- 2 bułki hamburgerowe
- Guacamole
- Salsa pomidorowa
- Marynowane jalapeño
- 100 gramów chudego twarogu
- Nachos solone
Do złożenia burgera będziecie potrzebować guacamole i pomidorowej salsy. Przepisy na oba meksykańskie dodatki opublikowałem już na blogu, także najpierw zajrzyjcie do nich:
Zwróćcie uwagę na proporcje. Do przygotowania burgerów będziecie potrzebować jedynie część z porcji, które powstaną, ale nic straconego – resztę guacamole i salsy możecie zjeść razem z nachosami lub po prostu przygotować więcej burgerów!
Gdy oba meksykańskie dodatki będą gotowe możecie przejść dalej. Tradycyjnie – nim zaczniecie smażyć burgery – przygotujcie także pozostałe składniki. Twaróg odsączcie z nadmiaru wody (możecie wyjąć go nawet kilka godzin wcześniej i odstawić na talerzyk), jalapeño z zalewy, w której się marynowało. Na jednego burgera z guacamole i salsą będziecie potrzebować ok. 5-6 nachos. Je też możecie przygotować zanim zaczniecie gotowanie.
Wcześniej musicie przygotować również mięso i bułki. Z tego pierwszego formujemy dwa 150 gramowe kotlety (jak to robić pokazuję we wpisie: ), bułki kroimy natomiast na pół.
Burger z guacamole – przygotowanie
Mając przygotowane wszystkie składniki można przejść do tworzenia burgera. Rozgrzej patelnię, posól i popierz jedną stronę burgera i połóż nią na patelni. Smaż aż do momentu, gdy górne krawędzie stracą mięsny kolor. Posól i popierz górną stronę mięsa, a następnie ją odwróć.
W międzyczasie zarumień bułki. Ważne jest to, żeby działaniu wysokiej temperatury poddane było tylko ich wnętrze – dzięki temu bułka się nie wysuszy i nie będzie kruszyć w trakcie jedzenia. Bułki możesz zarumienić na patelni z odrobiną lub w piekarniku z funkcją grilla (grzanie tylko od góry!).
Składanie burgerów
Gdy bułki i mięso będzie gotowe możemy rozpocząć składanie. Burger z guacamole i salsą to całkiem zgrabna buła – pod warunkiem, że dobrze rozłożymy składniki. Tradycyjnie rozpoczynamy od dolnej połówki bułki, którą dokładnie smarujemy guacamole. Następnie kładziemy mięso.
Kolejna warstwa to marynowane plastry jalapeño. Od tego jak bardzo pikantne jedzenie lubimy zależy ich ilość – decyzję zostawiam Wam 😉
Na papryczki kruszymy biały ser – również dokładnie rozprowadzając jego okruchy po całej powierzchni burgera.
Dwie ostatnie warstwy to kukurydziane nachosy i spora porcja salsy pomidorowej. Na koniec przykrywamy wszystko górną połówką bułki.
Burger z guacamole i salsą gotowy – prawda, że prezentuje się konkretnie?
Wyświetl ten post na Instagramie

