Pulled pork w stylu meksykańskim - przepis na szarpaną wieprzowinę Pana Zwałki
Kuchnia Tex-Mex,  Przepisy na imprezę,  Przepisy na kolację,  Przepisy na obiad,  Przepisy z wieprzowiną

Pulled pork w stylu meksykańskim – przepis na szarpaną wieprzowinę

Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork – delikatne wieprzowe mięso pod postacią pojedynczych włókien. Pyszne, mięsne i mające wiele zastosowań. Pulled pork w stylu meksykańskim będzie główną pozycją uczty, którą będziecie w stanie przygotować po serii wpisów w klimacie Meksyku, która pojawi(ła) się na blogu.

Iście meksykańska fiesta nie mogłaby obyć się bez mięsa. Do tej pory poznaliście przepisy na pomidorową salsę, oryginalne guacamole, domowe pszenne tortille i smażoną fasolę. To jednak tylko dodatki. Główną rolę odgrywać będzie pulled pork w stylu meksykańskim – delikatna łopatka wieprzowa ugotowana w specjalnej zalewie, poszarpana i podawana na zimno. Do tego zredukowany sos z aromatycznych, pełnych smaku płynów, które zostały po jej gotowaniu! 

Co ważne – przepis na szarpaną wieprzowinę, który przygotowałem nie wymaga piekarnika, wędzarni czy grilla. Pulled pork przygotujecie na spokojnie w domu, wykorzystując do tego jedynie duży garnek. O resztę zadba specjalna marynata i czas… 

Składniki (ok. 10 porcji): 

  • ok. 1,6 kg kawałek łopatki wieprzowej
  • 1 l soku ananasowego
  • 0,7 l soku pomarańczowego
  • 1 cebula
  • 3 jalapeño
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,1 l octu cydrowego
  • 1,5 łyżki oregano
  • 0,5 łyżki tymianku
  • 0,5 łyżki utartego w moździerzu ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 0,5 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki kuminu
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Pulled pork w stylu meksykańskim – przygotowania

Mięso na pulled pork w stylu meksykańskim - przepis blog kulinarny Pana Zwałki

Mięso wieprzowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie obsypujemy solą himalajską oraz świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony. Pozostawiamy je w temperaturze pokojowej na ok. 1-1,5 godziny. 

W dużym garnku (musi zmieścić mięso i marynatę) przygotowujemy zalewę, w której będzie gotować się wieprzowina. Wrzucamy 2 pokrojone w dużą kostkę papryczki jalapeño pozbawione nasion i 1 z pozostawionymi, które podkręcą pikantność (jeśli nie lubimy ostrych potraw możemy wrzucić 3 papryczki bez nasion). Do garnka ścieramy na pulpę pół czerwonej cebuli i dorzucamy 1 zwykłą cebulę pokrojoną w dużą kostkę (ok. 1×1 cm) oraz roztarte ząbki czosnku. 

Przygotowujemy mieszankę przypraw – 1,5 łyżki oregano, 0,5 łyżki tymianku, 0,5 łyżki utartego na pył w moździerzu ziela angielskiego, 2 łyżki kuminu, 0,5 łyżki rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry i 1 łyżeczkę płatków chili – i wrzucamy ją do środka.

Na koniec do garnka wlewamy płyny – sok ananasowy, sok pomarańczowy i ocet cydrowy. W przypadku soków warto zadbać o to, żeby były jak najwyższej jakości, a w przypadku pomarańczowego – żeby był z cząstkami miąższu. 

Gotowanie 

Marynata meksykańska na szarpaną wieprzowinę Pana Zwałki

Przed włożeniem mięsa należy je dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soli i pieprzu. Oczyszczoną łopatkę wieprzową wkładamy do garnka – powinna być w pełni przykryta meksykańską marynatą. Całość stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy.

Gdy zawartość zacznie bulgotać zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy minimum 4 godziny. Temperatura powinna być na tyle wysoka, żeby gotujące się danie cały czas bulgotało, ale nie doszło do jego przypalenia od spodu. 

Ugotowana łopatka wieprzowa na pulled pork w stylu meksykańskim

Szarpanie wieprzowiny

Po upływie 4 godzin łopatka powinna być ugotowana – miękka i gotowa do poszarpania. Nim to nastąpi musimy ją ostudzić.

Mięso z łopatki wieprzowej - ugotowane

Wyjęte z garnka mięso wyciągamy na talerz lub półmisek, a następnie owijamy wszystko szczelnie folią aluminiową, żeby nie uciekła para. W moim przypadku wieprzowinę przygotowałam dzień wcześniej, po ostygnięciu schowałem do lodówki, a na kawałki rwałem dopiero następnego dnia, tuż przed spotkaniem ze znajomymi. Jeżeli nie macie tyle czasu możecie poszarpać mięso po ok. godzinie spędzonej na odpoczywaniu.

Odpoczywanie pulled porka pod folią aluminiową

Ostudzoną łopatkę szarpiemy na drobne kawałki, starając się rozdzielić poszczególne włókna mięsa. Układamy je na dużym talerzu lub półmisku, na którym będziemy podawać nasz pulled pork w stylu meksykańskim. Dodatkowo – warto układać oddzielnie poszczególne mięśnie, które różnią się delikatnie smakiem i teksturą.

Szarpanie wieprzowiny na meksykański pulled pork - przepis Pana Zwałki

Sos do pulled pork’a

Nasza szarpana wieprzowina jest już gotowa, ale to jeszcze nie koniec gotowania. Do przygotowania został sos. O ile mięso jest ugotowane i delikatne, tak z uwagi na ekspresowe tempo nie zdołało w pełni przejść wszystkimi smakami. Dobry sos jest w tym przypadku niezbędny. Na szczęście jego przygotowanie nie jest trudne i nie potrzebne będą nam żadne inne składniki. Wystarczy pozostałość płynu, w którym gotowało się mięso.

Garnek stawiamy na gazie i gotujemy aż zostanie ok. ¼ objętości płynu. Redukcja zagęści sos i zintensyfikuje wszystkie smaki i aromaty w nim się znajdujące. Gdy część płynów odparuje, odcedzamy sos przez drobne sito, żeby pozbyć się użytych przypraw i warzyw. 

Sos do pulled porka meksykańskiego - przepis Pana Zwałki

Gotowy sos próbujemy pod kątem soli – uwaga, inne smaki będą bardzo intensywne! Takie mają być, nas interesuje jednak słoność sosu. Jako, że soli używaliśmy wcześniej jedynie do doprawienia mięsa i pozbyliśmy się jej nadmiaru, gdy sos będzie za mało słony możemy dodać jej szczyptę. 

Pulled pork w stylu meksykańskim podajemy w temperaturze pokojowej. Przed podaniem podgrzewamy natomiast sos, którego kilka kropel ociepli mięso i odpowiednio je przyprawi. Szarpana wieprzowina idealnie nadaje się do meksykańskich taco. Można przygotować z niej również kanapki lub burgery, użyć jako składnika quesadilli lub burrito.

Szarpana wieprzowina w stylu meksykańskim - przepis Pana Zwałki

 

 

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!