Salsa pomidorowa - meksykańska salsa roja Pana Zwałki
Dodatki do dań,  Kuchnia Tex-Mex,  Przepisy na imprezę

Salsa Roja – meksykańska salsa pomidorowa [Przepis]

W czasach, gdy Europejczycy jeszcze nie wiedzieli, że istnieje coś takiego jak pomidory, na drugim końcu świata Inkowie, Aztekowie i Majowie czerpali z ich dobrodziejstwa całymi garściami. Moja fascynacja kuchnią Ameryki Południowej to nie tylko zachwyt nad świeżymi, pobudzającymi smakami. To też zainteresowanie wieloletnią historią i korzeniami sięgającymi setek lat wstecz. Jednym z nich jest salsa. 

Czym jest salsa? My utożsamiamy ją przede wszystkim z sosem, w którym macza się chipsy z tortilli. I o ile skojarzenie jest dobre, tak pierwotnie wykorzystywano ją do czegoś innego. Mieszanka pomidorów, pikantnych papryczek i… pestek dyni służyła jako przyprawa do mięs – indyków, dziczyzny, owoców morza i ryb. 

Historia sięgająca setek lat sprawiła, że dziś nie ma jednej salsy. W zależności od regionu i dostępnych składników przygotowuje się różne sosy. Niektóre są ze świeżych składników, w przypadku innych się je gotuje. W jednych (Salsa Roja – salsa czerwona) używa się zwykłych pomidorów, w drugich (Salsa Verde – salsa zielona) podstawę stanowią zielone tomatillos (miechunka pomidorowa). 

Nie zmieniło się jedno. Pomimo upływu wieków, dobrze przygotowana salsa stanowi doskonały dodatek smakowy do potraw. Oddaje im to co najlepsze. Meksykanie lubią mówić, że “mięso jest tym, co sprawia, że taco jest dobre. Salsa jest tym, co robi je wyjątkowym”. 

Przepis na salsę, który dla Was przygotowałem na podstawie wielu przestudiowanych receptur ogranicza się do podstawowych składników – pomidorów, cebuli, pikantnej papryczki jalapeño oraz kilku dodatków. Dodatkowy “twist”, którym lekko odchodzimy od korzeni to użycie żółtych pomidorów. Nie będzie to więc klasyczna meksykańska salsa roja, ale zaufajcie mi – satysfakcja gwarantowana! Przepis na salsę sprawdziłem w boju. Przypadł do gustu nawet osobom, które na co dzień stronią od wyrazistych, pikantnych potraw. 

Salsa pomidorowa – składniki na meksykańską salsę: 

  • 2 duże czerwone pomidory
  • 1 duży żółty pomidor
  • 1 papryczka jalapeño
  • 3 ząbki czosnku
  • Świeża kolendra
  • Pół słodkiej cebuli
  • Sól
  • Kamienny moździerz

Tradycyjnie, meksykańska salsa z pomidorów (i nie tylko salsa, bo również np. guacamole [przepis]) przygotowywana jest w dużych kamiennych moździerzach. To w nich składniki rozcierane i rozgniatane są na mniejsze kawałki. Być może to moździerze są tym, co odróżnia dobrą salsę od tej złej – tego nie wiem. Jeśli nie macie moździerza będziecie musieli kombinować, ale przygotowanie salsy nie jest niemożliwe. Składniki możecie po prostu posiekać nożem. 

Pomidory na salsę meksykańską Pana Zwałki

Przygotowania rozpoczynamy od przypalenia wszystkich składników. Będziecie potrzebować do tego sporej patelni lub płyty do smażenia. Suchą patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu i kładziemy na niej pomidory oraz papryczkę jalapeño. Co jakiś czas je obracamy tak, żeby cała skórka się przypaliła (a nawet zwęgliła). Pod koniec na patelnię dorzucamy również czosnek. 

Opalany czosnek do salsy meksykańskiej

Kolejny etap to zabawa z moździerzem. Wrzucamy do niego czosnek i ucieramy na pastę. Następnie dorzucamy opalone jalapeño odcinając od papryczki ogonek. Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw możecie również usunąć pestki (sugeruję jednak je zostawić dla podkręcenia przyjemnej pikantności salsy). Jalapeño ucieramy razem z czosnkiem aż dobrze się rozdrobni. 

Nim pomidory trafią do moździerza obieramy je ze skórki – zwłaszcza dużych, przypalonych fragmentów. Wycinamy również twardą, włóknistą część. Pomidory dorzucamy do moździerza i rozgniatamy starając się pozbyć dużych kawałków miąższu. Jeżeli brakuje nam miejsca w moździerzu (tak było w moim przypadku) nadmiar salsy przelewamy do innego naczynia. 

Salsa pomidorowa w moździerzu - przepis Pana Zwałki

Baza salsy gotowa, pora na dodatki

Ugniecione pomidory z czosnkiem i jalapeño stanowią podstawę salsy. Już same w sobie mogą stanowić świetny, pachnący karmelizacją dodatek do meksykańskich dań, ale warto je wzbogacić. Tym co nada dodatkowych warstw smaku naszej salsie będzie świeża kolendra i biała, słodka cebula. 

Bez tej pierwszej właściwie nie jestem w stanie wyobrazić sobie meksykańskiej kuchni. Świeża kolendra orzeźwi sos, przełamię aromat czosnku, kwasowość pomidorów. Pokrojona w drobną kostkę cebula wprowadzi do salsy charakter i dodatkową – chrupką – teksturę. Sporą garść świeżej kolendry siekamy – nie za grubo, nie za cienko. ¼ białej cebuli kroimy natomiast w jak najdrobniejszą kostkę. Oba składniki wrzucamy do salsy i dobrze mieszamy. Ostatnią rzeczą do zrobienia jest spróbowanie i doprawienie jej w razie potrzeby solą. 

Gotowa meksykańska salsa pomidorowa Pana Zwałki

Salsa pomidorowa – do czego używać? 

Przygotowaną wg przepisu salsę możecie używać na wiele sposobów. Sprawdzi się jednak jako aromatyczny dodatek w meksykańskim stylu do potraw z mięsami – np. taco, burrito, quesadilli. Możecie też używać salsy jako dipu do nachos’ów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bartek Płatek (@pan_zwalka)

Slow Food | Fast Food | Comfort Food Mój punkt widzenia na kuchnię i gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Podobał Ci się przepis? Zaobserwuj mnie w jednym z wybranych miejsc i bądź na bieżąco z kolejnymi!